Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem všeho živého, tedy i lidského těla. Naše tělo rozkládá bílkoviny dále na aminokyseliny. Ty se dělí na esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny si tělo samo vyrobit neumí, proto je musíme přijímat ve stravě. 

živočišných produktů jsou na bílkoviny bohaté především kuřecí, hovězí a rybí maso, libová šunka, sýry, mléčné výrobky a vejce. Za nejkvalitnější bílkovinu je považován právě vaječný bílek.

I v rostlinné stravě nalezneme potraviny bohaté na proteiny. Patří mezi ně zejména luštěniny, sója, obiloviny, ořechy a semínka. Pokud preferujete právě rostlinnou stravu, dejte pozor, abyste přijímali všechny důležité aminokyseliny. Na rozdíl od živočišných produktů totiž ty rostlinné neobsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, takže je nutné bílkoviny přijímané z rostlinné stravy vhodně kombinovat. Doporučuje se kombinovat luštěniny s oříšky, semínky nebo obilovinami.

Ideální poměr proteinů přijímaných z rostlinné a živočišné stravy je 2:1. Živočišné produkty jsou sice na bílkoviny bohatší, ale obsahují také více cholesterolu a méně vitamínů oproti produktům rostlinným.