Vodka je čirá tekutina bez chuti a zápachu. Pro její tradiční výrobu se používá obilí. Dle standardu pro výrobu ruské vodky dle Dmitrije Ivanoviče Mendělejeva z roku 1894, by se měla ve vodce objevit jen kvalitní pšenice a měkká ledovcová voda. Samozřejmě jiný kraj jiný mrav, takže lze narazit i na vodku vyrobenou z brambor, cukrové řepy, vinných hroznů, případně z dalšího ovoce. Zvolená surovina se pak rozdrtí a nechá kvasit. Z kvašení vznikne kapalina zvaná zápara. Ta se ohřeje, přejde do analyzátoru, kde vznikne horká vodní pára, která následně přejde do rektifikátoru. Zde se oddělí čistý alkohol od tzv. předkapu a dokapu. Celý proces se nazývá destilace. Kvalitní vodku ale získáme díky filtraci, kdy se destilovaná vodka filtruje několikrát za sebou přes dřevěné uhlí, mléko nebo jiné další látky.

Původ vodky je nejasný. Jak Rusko, tak Polsko se hlásí k jejím kořenům. Na základě studie sovětských historiků najatých v 70. letech minulého století, vodka byla poprvé vyrobena mnichy v klášteře v Kremlinu v průběhu 15. století. Další verzí je, že byl nápoj poprvé přivezen do Ruska už mnohem dříve janovskými obchodníky na jejich cestě do Litvy. Pravdu se asi nikdy nedozvíme, protože chybí potřebné dokumenty.