Méně zájezdů a kaviáru, jistí to bramborový salát. Rusové plánují na silvestra šetřit
Trable ruské ekonomiky se projeví i na silvestrovských oslavách, které jsou pro Rusy hlavním svátkem roku. Podle průzkumu srazí proti loňsku výdaje skoro o polovinu, píše deník Kommersant.
Po desetiletích komunistického potlačování křesťanské víry zůstává Silvestr/Nový rok hlavním rodinným svátkem, dárky pod stromečkem se dávají na 1. ledna. Vánoce jsou kvůli juliánskému kalendáři až 7. ledna, jde ale hlavně o náboženské svátky. Nový rok bude podle průzkumu společnosti Avito slavit 87 % Rusů.
V průměru se chystají utratit 14 tisíc rublů – 3610 Kč. „Tato částka zahrnuje veškeré přípravy na oslavu: objednávání potravin a hotových jídel, zdobení a prostírání slavnostního stolu, nákup oblečení a dárků a pronájem místa konání a vybavení,“ píše Kommersant.
Loni podle agentury Nielsen průměrné výdaje vyšly na 25 tisíc (6450 Kč). Třetina z toho měla padnout na dárky, dvě třetiny na občerstvení. Letos to tak znamená propad o 44 %.
„Kvůli inflaci a rostoucím cenám, zejména potravin, energií a oblečení, lidé začali šetřit, omezili své nákupy a výdaje, včetně oslav Nového roku. Bez ohledu na to, kolik vydělávají, je dnešním obecným trendem snižování výdajů,“ komentoval Alexandr Safonov, doktor ekonomie a profesor na Finanční univerzitě pod vládou Ruské federace.
Podle průzkumu Avito více než polovina Rusů považuje za základní symboly svátků mandarinky (56 %) a tradiční pokrmy jako salát Olivier a chlebíčky s červeným kaviárem (52 %). A i když různé druhy kaviáru proti loňsku zlevnily zhruba o desetinu, zřejmě na něm rodiny budou šetřit.
„Zatímco dříve se lidé snažili kupovat lahůdky jako červený kaviár, aby nakrmili své rodiny a hosty, dnes za něj jen málokdo utratí více než 2 000 rublů. Červený kaviár tedy na stole zůstane, ale jen symbolicky,“ říká profesor Safonov. „Pro většinu Rusů se silvestrovské pohoštění omezí na tradiční pokrmy – salát Olivier, malý výběr nápojů a nějaké levné ovoce a zeleninu.“
Salát Olivier je tradičním silvestrovským jídlem Rusů; Češi ho přejali prostě jako bramborový salát, jinde se mu říká ruský salát. V Rusku se však do něj dává maso nebo aspoň klobása. Některé ingredience proti loňsku zdražily, jiné zlevnily, ve výsledku vyjde nízkonákladová varianta pro čtyři lidi na 363 rublů (94 Kč), meziročně o 2,1 % dráž.
Méně oslav v zahraničí
Velká změna je vidět i na tom, kde budou mnozí Rusové slavit. Výrazně vzrostl zájem o pronájem venkovských domů. „Ve skutečnosti může explozivní nárůst rezervací venkovských domů v ruských regionech naznačovat více než jen ochotu utratit více peněz,“ komentoval Safonov. „Pro určitou skupinu je to známka cenově dostupnější volby dovolené než dříve. Například, zatímco dříve lidé jezdili na drahé zahraniční zájezdy, nyní si vybírají dostupnější ruské destinace. Nebo, zatímco dříve mohli bydlet v hotelích se stravováním a dalšími službami v ceně, nyní se rozhodli pro venkovský dům, který si obvykle pronajímá velká skupina. To vám může ušetřit nemalé peníze. Budete se ale muset postarat o vlastní stravování a další výdaje,“ dodal ekonom.
Jedno odvětví však proti loňsku zaznamenává nárůst: „Navzdory rostoucím cenám ruské ženy letos stále nehodlají šetřit na kráse. Prosinec tradičně zaznamenává zvýšenou poptávku po kosmetických salonech,“ píše Kommersant. A to i při zdražení o 10-14 %.













Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.