Poklad českých polí mák: Na srdce, trávení i kvalitní spánek
-
Poklad českých polí mák
Ač se urputně drží v zubech, koláče, buchty ani pečivo si bez máku snad nikdo nedokáže představit. Skvělý není ale jen na chuť.
V pěstování drobounkých tmavomodrých kuliček – máku setého – jsme světovou velmocí. Údajně až třetina celosvětové sklizně připadá právě na Česko. Mák je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, měď, řadu vitaminů nebo vlákninu. Je blahodárný pro kosti, vlasy, nehty, dokáže v dobrém poladit cholesterol nebo i mírnou depresi.
- 1.
Je vám těžko?
Mák je nadupaný vlákninou, která podpoří trávení, stejně zázračně dokáže předcházet i zácpě. Zvládne i tělo dobře zasytit. Už jste vyzkoušela ozvláštnit mákem třeba ranní ovesnou kaši?
- 2.
Konečně dobře vyspalá
Maková semínka mají uklidňující účinek, navíc obsahují i hořčík, který dopřává tělu regeneraci, což může ve finále stát za klidnějším a hlubším spaním.
- 3.
Do oleje s ním
Zastudena lisovaný makový olej se podepisuje pozitivně hlavně na ochraně buněk před stárnutím, podpoří ale i zdravě vypadající pleť. Můžete ho klidně používat i zvnějška – regeneruje vysušenou pokožku nebo nehty, které nejsou zrovna v kondici.
- 4.
Srdce jako zvon
Zobání makových pochutin může přispívat ke zdravému fungování srdce. Zkuste si nachystat třeba speciální sladkou pomazánku – smíchejte mletý mák s bílým jogurtem, přidejte med a vše zakápněte citronem. Dokonalá záležitost na celozrnné pečivo.
- 5.
Tušili jste, že…
Mák je v některých zemích světa zakázaný? Bývá totiž považovaný za drogu – opiát. Netřeba se jeho konzumace přehnaně bát, semena jsou bezpečná. Je ale třeba rozlišovat mák potravinářský a mák průmyslový (ten má mnohdy barvu spíše rezavou, hnědou či našedlou) neboli farmaceutický. Nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale právě v máku? Ten ho má až 12x více. Je náchylný na žluknutí? Skladujte ho proto v temnu, suchu a v chladu.
- 6.
Tisíce podob
Existuje velké množství makových odrůd. I proto mají květy různé barvy – červené, temně fialové, oranžové, žluté, bílé… I chuť může být různá – oříšková, kořeněná atd. Je známo více než 100 druhů. Mák roste v podstatě po celém světě, dokonce i v Alpách.
Ač vám mák může velmi chutnat, dopřávejte si raději menší, rozumné dávky, zvlášť pokud jde o ten syrový. Přece jen na vás může zapůsobit až příliš útlumově. Sednout nemusí ani pacientům s chorobami střev nebo plic, těhotným ženám nebo malým dětem.
Další zajímavé a inspirativní články z oblasti módy, zdraví, krásy, ale i tipy do domácnosti a zajímavé rozhovory najdete v aktuálním vydání týdeníku Blesk pro ženy! Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného v našem iKiosku!