„Na Vsetínsku se jim daří. Svůj úlovek mám z horské louky, z výšky asi 800 metrů nad mořem. Kromě hřibů smrkových na ní rostlo i mnoho bedel vysokých, muchomůrek růžovek a ryzců smrkových. Nejlepší na úlovku z louky bylo to, že všechny houby byly zdravé,“ popsal David pro Blesk s tím, že houbaření na louce je vždy velký zážitek.
Na houby podle mladíka, který sám rád natáčí poučná houbařská videa, momentálně nenarazíte pouze na loukách, ale daří se jim i v lesích, hlavně okolo cest. „Nejlepšími typy lesů pro růst hub bych momentálně uvedl smrčiny a březové háje. U hub z lesa ale bývá veliká červivost,“ dodává David Zink.
Podle mykologa Michala Mikšíka růst hřibů na loukách svědčí o dobrých podmínkách. Výskyt hřibů smrkových, které David našel, se váže hlavně na smrky, ale i borovice, buk, břízy a duby. Houbové podhoubí pak sahá klidně i dvacet metrů od samotných stromů! „Louky na okraji lesů jsou pro hřiby ideální, dobře drží vláhu díky mechovému podrostu,“ dodává Michal Mikšík.
Takhle houbaří Štěpán na Strakonicku. Štěpán Schaffarz