Prezidentka potravinářské komory o slevách: Češi už neznají reálné ceny. Před čím varuje?
Více než polovina Čechů v uplynulém roce omezila nákup potravin, a to kvůli jejich cenám. Ty se zvyšovaly rychleji, než byl průměrný nárůst v Evropské unii. Proč tomu tak je a jak to bude dál? Které potraviny zdraží nejvíce a které naopak půjdou s cenami dolů? Co ceny v obchodech ovlivňuje nejvíce? A zeptáme se i jak to skutečně se slevovou politikou a nákupy za hranicemi? Nejen na to v Epicentru mimořádně z terénu a to z 51. ročníku Země živitelky z Českých Budějovic, odpovídala prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.
Letošní 51. ročník agrosalonu Země živitelka nese podtitul „Nová éra“ a ta podle Dany Večeřová nastane i v potravinářském průmyslu. Velkou roli sehraje i umělá inteligence.
„Jde především o automatizaci, robotizaci a tolik zatracovanou nebo tolik vynášenou do nebe umělou inteligenci, protože v potravinářském průmyslu má své místo. A proč mluvím o automatizaci, robotizaci? I v zemědělství je nedostatek pracovních sil, protože ta práce v tom potravinářství není úplně jednoduchá. Já si myslím, že tady je přesně to místo, kde bychom se o tom měli bavit. Takže to je ta nová éra,“ uvedla v Epicentru Dana Večeřová s tím, že za další vlnu nové éry považuje také reformulaci výrobků.
„Teď se hodně mluví o tom, že by měli mít výrobky nižší obsah cukru, nižší obsah soli, nižší obsah tuku, energie a k tomu směřují právě reformovat se v tom potravinářství, aby ten výrobek byl stále stejně dobrý, ale zároveň měl nižší obsahy citlivých živin. Takže já si myslím, že před máma je spousta úkolů,“ doplnila prezidentka Potravinářské komory.
Kdo šetří má za tři
Podle Večeřové stále patříme mezi nejlevnější státy v Evropě. I přesto, ale Češi stále na potravinách šetří. Na vině ale nejsou úplně tak drahé potraviny.
„My prakticky asi drahé potraviny nemáme, ale bohužel ta koupěschopnost není, není asi tak vysoká, jak by měla být. A samozřejmě se musíme podívat také na ty obchodní přirážky řetězců, protože ani zemědělci, ani potravináři nejsou ti, kteří určují ceny na pultech,“ uvedla Večeřová.
Na čem, ale bohužel podle prezidentky Potravinářské komory šetříme je kvality potravin.
„Bohužel, že mnohdy si vyberou levnější výrobek, který ale má třeba nižší obsah masa, se snaží se ušetřit na té kvalitě. Přitom si nemyslím, že je to úplně šťastné. Bylo by asi lepší koupit menší množství, ale kvalitnějšího výrobku než ty levné výrobky, které jsou většinou i nabízeny, tím kupte dva, dostanete dva zdarma nebo dostanete jeden zdarma, což je takové nešťastné, protože to vede i k plýtvání s potravinami,“ dodala Večeřová.
Neštěstí jménem sleva
V rozhovoru prezidentka Potravinářské komory upozorňuje i na slevovou politiku, která se u nás poněkud podle ní zvrhla v něco, v čem není jednoduché se úplně orientovat.
„Slevová politika v České republice jedno z největších neštěstí, které nás potkalo, a to řešení, nevím, jestli existuje nějaké rozumné řešení, protože sleva v podstatě kdysi něco naznačila, že buď končí spotřeba, doba spotřeby nebo doba minimální trvanlivosti, nebo je to nový výrobek, který potřebují dostat do prodeje, ale v současné době, když se na to podíváte, tak ta sleva vlastně žádný význam nemá,“ vysvětlila Večeřová a s tím, dnes je sleva na je to na benevolenci řetězce nebo na rozhodnutí řetězce. Jestli jde o falešnou slevu se ale rozeznat téměř nedá.
„Řetězec přijde s nějakou cenou a člověk nemá čas, aby tam chodil každý týden a zjišťoval. A to je také nebezpečí těch slev, povědomí, kolik vlastně ta potravina stojí nebo jaká její reálná hodnota. Ten spotřebitel neví, co je ta reálná cena, za kterou by měl chtít ten produkt, takže to je z hlediska velké nebezpečí,“uzavřela Dana Večeřová.
"Vyplatí se" v Moravskoslezkém kraji nemáme. 🫤