Druhy ovoce a zeleniny, které by se neměly nikdy loupat. Některé vás možná překvapí

/
  • Ve slupkách se skrývá mnoho vitamínů!
    Ve slupkách se skrývá mnoho vitamínů! (istock.com)
    28. června 2025 ● 05:00

    Máte ve zvyku loupat každou zeleninu a ovoce? V mnoha případech je to velká škoda. Právě ve slupkách totiž často bývá vysoký obsah cenných látek, důležitých pro zdraví.

    Pravdou je, že někteří lidé loupat ovoce a zeleninu musejí, a to z nejrůznějších zdravotních důvodů – například kvůli zažívání nebo umělému chrupu. Ti ostatní by ale měli vědět, že v mnoha případech jsou naše zažité loupací zvyklosti zbytečné. „Když jíte ovoce a zeleninu i se slupkou, daleko snadněji docílíte i doporučené dávky  –  400 g  ovoce a zeleniny denně,“ vysvětluje uznávaná odbornice na výživu Kirsty Hunterová, docentka na bristké Nottigham Trent University. Nehledě na to, že právě slupky bývají mnohdy více než dužnina bohatým zdrojem minerálů, vitaminů  a antioxidantů, které mimo jiné chrání před rakovinou a dalšími civilizačními chorobami.

  • 1.

    Bojíme se chemie

    Ve slupkách se skrývá mnoho vitamínů!
    Autor: istock.com

    Někteří lidé všechno loupou  i proto, že se bojí zbytků pesticidů, kterými se mnohé plodiny ošetřují. „Ano, pesticidy se můžou nacházet na slupkách nebo těsně pod povrchem, ale naprostou většinu z nich můžeme odstranit důkladným omytím, vydrhnutím tvrdším kartáčem a případně i vysušením, nejlépe do jednorázových papírových utěrek,“ vysvětluje odbornice. Tak se dobře odstraní nejen chemikálie, ale i různé nečistoty.

    Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství produkuje nespotřebované jídlo, včetně slupek hnijící na skládkách, osm až deset procent světových emisí skleníkových plynů.

    VIDEO: Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí?

    Video
    Video se připravuje ...

    Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub

  • 2.

    Jaké ovoce je lepší neloupat?

    Ve slupkách se skrývá mnoho vitamínů!
    Autor: istock.com

    Mango

    Mango je lahodné ovoce, které když důkladně omyjete, je lepší jíst i se slupkou. Je v ní hodně vitaminu C, antioxidanty a pektin, který snižuje cholesterol a vyvolává v nás po delší dobu pocit sytosti. Podle odborníků působí látky z mangové slupky protizánětlivě, likvidují mikroby a jsou vhodné i pro cukrovkáře. Slupka se nemusí jíst celá, může se například nasekat do zeleninového či ovocného salátu nebo do smažené rýže na asijský způsob.

    Kiwi

    I když to většina lidí nedělá, i kiwi je nejlepší jíst i se slupkou. Je ale třeba ji omýt, tím se zjemní chloupky, které na ni rostou. Slupka obsahuje velmi mnoho vlákniny, vitaminu E a B. Kdo by chlupatý obal kiwi sníst nezvládl, dá se občas sehnat i odrůda, která je žlutá a chloupky nemá. Nebo si tohle lahodné ovoce můžete rozmixovat na kaši.

    Jablka

    Jablečná slupka většině lidí nevadí a je to dobře, protože je nejvýživnější částí celého plodu. Ve srovnání s dužninou obsahuje až o tři sta procent víc vitaminu K, o sto čtyřicet procent víc vitaminu A a o 110 procent víc vitaminu C. Je navíc bohatá na rozpustnou vlákninu a blahodárně působí na střeva. Výhodou prý také je, že slupku musíme důkladně žvýkat, tudíž jíme pomaleji, což zase prospívá trávení.

    Citrusy

    V našich podmínkách můžeme uvažovat o neloupaných citrusech výhradně z ekologické bio produkce, kdy máme zaručeno, že při pěstování nebyly použité pesticidy a jiná chemie. Ale ani bio slupky se nadají jíst v celku, používají se většinou strouhané, jako skvělé dochucovadlo, například do salátů, rýže, kaší a podobně. Obsahují řadu vitaminů, dále antioxidant hesperidin, který pomáhá regulovat krevní cukr a potlačuje záněty a také látky, posilující paměť. Lidé, kteří citrusové slupky konzumují pravidelně, mají podle výzkumů nižší riziko rakoviny kůže a jater.

  • 3.

    Jaké zeleninu je lepší neloupat?

    Ve slupkách se skrývá mnoho vitamínů!
    Autor: istock.com

    Brambory

    Nejde to sice vždy, například při přípravě bramborové kaše nebo těsta, ale když nám recept dovolí, je lepší slupku jen důkladně vykartáčovat.  Obsahuje vitamin C, B, minerály draslík a železo, a až o polovinu víc vlákniny než dužnina. Hodně lidí bramborovou slupku oceňuje i proto, že například pečeným bramborám dodává lahodnou křupavost.

    Lilek

    Lilek by se bez slupky asi ani nedal dobře připravovat, dužnina je tak křehká, že by se rozpadala. Ve slupce se navíc nachází spousta cenných látek, například silný antioxidant nasunin, který má významné ochranné účinky na buňky, především na buněčné membrány a mozkové buňky. Zároveň snižuje cholesterol a omezuje zánětlivé procesy v organismu.

    Když vám nějaká slupka z lilku zbude, můžete ji připravit jako chutnou svačinku. Stačí ji nakrájet na plátky, pokapat olivovým olejem a kořením podle chuti, a upéct v troubě d zlatova. Chutná moc dobře.

    Cuketa

    Menší mladé cukety bychom nikdy loupat neměli. Stačí je jen omýt pod tekoucí vodou a osušit. Slupky jsou bohaté na karoteny a hořčík. Cukety mají navíc velkou výhodu, že se dají využít na mnoho způsobů.

    Vždy kousek cukety ochutnejte, když je hořká, musíte ji vyhodit, může obsahovat toxické látky, které dokážou způsobit i těžkou otravu.

    Okurka

    Okurky nejsou jen voda v obalu, jak si myslí mnoho lidí. Platí u nich, že většinu vitaminů obsahuje právě slupka. Patří mezi ně vitamin K, který pomáhá udržet zdravé kosti, nebo vitamin A, který zase udržuje zdraví očí a pokožky.

    Rajčata

    Rajčata by se loupat neměla vůbec, protože ve slupce se nachází vzácný lykopen, který mimo jiné omlazuje a zabraňuje vzniku rakoviny kůže a kardiovaskulárních chorob. Nejvíce lykopenu je v tepelně upravených rajčatech, protože jeho využitelnost v nich mnohonásobně stoupá. Proto je ho paradoxně víc například v protlaku než v čerstvém plodu. Rajčata je vhodné vždy jíst s trochou tuku, například s olivovým nebo řepkovým olejem.  

    Mrkev

    Ve slupce mrkve se nachází obrovské množství antioxidantů, vitamin K a B. Proto je lepší mrkev vždy jen důkladně omýt kartáčem nebo zlehka oškrábat.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy