Speciální pomůcky: odpeckovač třešní
Pokud pravidelně zpracováváte větší množství třešní, rozhodně se vyplatí pořídit si odpeckovač třešní. Na trhu existuje několik variant – od jednoduchých ručních až po větší mechanické nebo pákové modely, které zvládnou zpracovat i kilo třešní během pár minut.
Nejoblíbenější jsou pákové odpeckovače, které fungují na principu stlačení pružinového mechanismu – třešeň vložíte do otvoru, zmáčknete páku a pecka vyletí ven. Tyto nástroje často obsahují nádobku na odkapávání šťávy, takže nehrozí velký nepořádek. Cena se pohybuje od 150 do 500 Kč podle typu a kvality.
Jak si poradit bez odpeckovače
Nemáte odpeckovač a potřebujete zpracovat jen menší množství třešní? Žádný problém – s trochou šikovnosti si vystačíte s tím, co najdete doma.
1) Brčko nebo tenká trubička
Klasická metoda, kterou znaly už naše babičky. Třešeň přidržte v ruce nebo ji položte na hrdlo lahve a druhou rukou zatlačte brčkem na místo, kde byla stopka. Pecka se protlačí skrz třešeň ven. Ideální je použít kovové nebo silnější plastové brčko, které se neohne.
2) Vrcholem špendlíku nebo jehlice
Špičku špendlíku nebo jehlice zasunete do třešně ze strany a pecku „vydloubnete“. Tato metoda je o něco pomalejší a vyžaduje trpělivost, ale na pár desítek třešní plně dostačuje.
3) Sponka nebo pinzeta
Ohnutá kancelářská sponka ve tvaru U funguje podobně jako malá pinzeta – lze jí pecku vytáhnout pohybem jako háčkem. U třešní s měkčí dužninou to funguje poměrně dobře.
Tipy pro snadnější odpeckování
Používejte zralé, ale ne přezrálé třešně. Přezrálé se snadno rozmačkají a více špiní. Třešně si nejdřív umyjte a osušte. Práce s nimi bude příjemnější a méně klouzavá. Mějte po ruce misku na pecky a utěrku. Při domácích metodách trochu nepořádku obvykle vznikne. Pokud plánujete zavařovat, raději třešně vypeckujte. I když některé recepty doporučují zavařovat s peckou kvůli chuti, je praktičtější ji odstranit – zejména kvůli dětem. Ať už použijete profesionální nástroj, nebo domácí improvizaci, odpeckování třešní nemusí být otrava. S trochou cviku a vhodnou pomůckou to zvládnete rychle a efektivně – a můžete se pak naplno věnovat pečení nebo zavařování.