Proč nám nedopřejí požitek, na který jsme léta zvyklí? Prý to není tím, že by na nás šetřili. Ale myslí na naše zdraví. „Sůl je sice důležitá pro chuť, ale její nadměrná konzumace může vést ke zdravotním problémům, jako jsou vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin. Proto se snažíme nabízet alternativy. V minulém roce jsme vytvořili speciální řadu ořechů se sníženým obsahem soli,“ řekla Blesku Kamila Báťková za značku Grizly.
Tohoto trendu se drží také společnost Alika. „Dlouhodobě se řadíme k produktům s nejnižším procentem soli v daném segmentu. Naposledy jsme složení upravovali u naší vlajkové lodi KK arašídy. Důvodem byl průzkum mezi našimi konzumenty a interní dlouhodobé testování,“ vysvětlila generální ředitelka společnosti Petra Vránová.
Zvykejte si
Upražte si vlastní doma, nebo si zvykejte na novou chuť. I jiní producenti se rozhodli jít novou, zdravější cestou.
Albert: Průměrný obsah soli se od ledna 2024 do ledna 2025 snížil přibližně o 10 %. Nejvýraznější úpravu jsme provedli u obalovaných arašídů v paprikovém těstíčku pod značkou Emma.
Tesco: Snižování obsahu soli reflektuje nejen naše závazky v oblasti zdravého stravování, ale také zpětnou vazbu od zákazníků, kteří stále více upřednostňují méně slaná a nutričně vyváženější jídla.
Lidl: Snižujeme nejen obsah soli a cukru v našich výrobcích, ale také budeme rozšiřovat nabídku rostlinných produktů či produktů s vyšším obsahem vlákniny.
Penny: V našem sortimentu najdete jak klasické solené varianty, které jsou dlouhodobě oblíbené, tak i nesolené ořechy. Dbáme na to, aby naši zákazníci měli možnost volby.
Mixit: Kromě minimalizace soli se snažíme pracovat s inovacemi, které přinášejí nejen zajímavé chutě, ale i výživovou hodnotu. Například některé z produktů obsahují kombinace s kořením, které nejen zvýrazňuje chuť, ale také přináší zdravotní benefi ty – jako rozmarýn, který má antioxidační vlastnosti, nebo kakaové boby, které jsou přírodní stimulant.
Víte, že...
...sodík obsažený v soli je nezbytný pro přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorách.
Lékařka Eliška Selinger: Češi přijímají až trojnásobek
Maximální doporučené množství soli na den pro dospělého člověka se pohybuje okolo pěti gramů, což je přibližně jedna čajová lžička. Realita je však bohužel jiná.
„Češi přijímají až trojnásobek doporučeného množství. Většina soli se na náš talíř nedostane skrze dosolování, ale z hotových produktů, ať už se jedná o pečivo, sýry, salámy či různé pochutiny,“ upozornila lékařka Eliška Selinger, odbornice na zdravé stravování ze Státního zdravotního ústavu.
U dětí je situace ještě kritičtější. U předškoláků a školáků byl zjištěn příjem soli o 400 až 600 % vyšší než doporučený! Prťata ještě nemají dostatečně vyvinutý filtrační systém ledvin a nadměrný přísun soli je pro ně extrémně škodlivý.
Slané pokrmy jsou u dětí často kombinovány se sladkými nápoji, u dospělých s alkoholem, což je rizikový faktor vzniku nadváhy. „Snaha o reformulaci (změnu složení – pozn. red.) produktů tak, aby soli obsahovaly výrazně méně, je proto určitě chvályhodná,“ dodala Selinger.
Lékař o zánětech střev: Tisíce nových případů ročně a nemoc na celý život. Proč jich přibývá? Bára Holá