Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Je cukr zabiják? Tohle jsou důvody, proč tělu umí pořádně zavařit

  • Je cukr zabiják? Tohle jsou důvody, proč tělu umí pořádně zavařit
    17. března 2024 | 06:00

    Cukr způsobuje obezitu, cukrovku, ztučnění jater, zvyšuje i krevní tlak. Jaký další útok na tělo od něj můžete čekat?

    Nejrůznější vědecké průzkumy dokládají, že se cukr v domácnostech po celém světě konzumuje často a ve velkém množství. Je také důležité si uvědomit, že ne všechny formy cukru jsou stejně škodlivé. „Cukry obsažené v ovoci a zelenině jsou obvykle balancovány vlákninou a dalšími živinami, které je dělají zdravější volbou,“ říká nutriční terapeutka Michaela Ryglová. Každopádně nadměrná konzumace sladkostí či slazených nápojů, není-li kompenzována pohybem, umí vašemu tělu hodně zavařit.

  • Buďte sobě doktorem

    Správná výživa je tedy klíčová pro prevenci nemocí. Až 23 % úmrtí v Česku souvisí s nevhodným stravováním. „Musíme se naučit vnímat zdraví jako hodnotu. Kapitál, o který když budeme pečovat, povedeme spokojenější život. I ve stáří,“ říká Kateřina Hellebrandová, ředitelka think-tanku. Však se podívejte, co všechno dokáže cukr s tělem udělat.

    Chcete méně sladit? Med ani třtinový cukr nejsou žádná výhra, říká Margit Slimáková: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Narušit myšlení

    Nadbytek glukózy se spojuje s narušením myšlenkových procesů, sníženým sebeovládáním a aktivací centra odměny v mozku. Přestože tělo i mozek potřebují cukr pro své správné fungování, jeho pravidelný nadbytek může v buňkách, včetně mozkových, způsobit stav chronického zánětu. To pak ovlivňuje jeho optimální fungování.

  • Poškodit zuby

    Bakterie v ústech se živí cukrem a produkují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu, což vede ke vzniku zubního kazu a dalších problémů v ústech.

  • Zvýšit riziko rakoviny

    Příjem cukru zvyšuje celkové riziko vzniku rakoviny a úmrtnost na rakovinu, konkrétně byla konzumace cukru vyskytujícího se ve stravě pozitivně spojena s osmi z 25 případů rakoviny.

  • Způsobit obezitu

    Cukr je energeticky hustá látka, která může rychle přispět k nadbytku kalorií ve vaší stravě. Konzumace velkého množství cukru, zejména ve formě sladkých nápojů a dezertů, může zvýšit riziko nárůstu tělesné hmotnosti a obezity.

  • Zapříčinit cukrovku

    Nadměrný příjem cukru může zatížit inzulinový systém těla, což může vést k rezistenci vůči inzulinu a nakonec k rozvoji cukrovky typu 2.

  • Ovlivnit energii

    Ano, když potřebujete nakopnout, sladkost v první fázi pomůže. V druhé však následuje propad hladiny cukru v krvi, což má v konečném důsledku efekt únavy, podrážděnosti a vede k dalším problémům s regulací energie.

  • Rychlejší stárnutí buněk

    V buňkách se nacházejí jisté části zvané telomery, které chrání DNA před poškozením. Čím delší je telomera, tím lépe buňka funguje, a tím zdravější jsme. Konzumace cukrů telomery zkracuje – pokud dojde k jejich zkracování, buňky rychleji stárnou a zanikají.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si jej můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Blanka Kubíčková
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...