Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bouře kolem změn DPH: Lidem zvýšit, hazardu snížit! Na reformu nejvíc doplatí nejchudší, varuje expert

Autor: vja, swp, ČTK, trm - 
12. dubna 2023
05:00

Státní rozpočet na tom není příliš dobře. Jen za březen letošního roku se dostal do schodku 166,2 mld. Kč. Jedním z opatření, kterými by se v příštím roce měl schodek snížit, je tzv. reforma DPH, u které se podle uniklých pracovních dokumentů debatuje i o možnosti zavedení dvou sazeb daně z přidané hodnoty, základní 21% a snížené 14%. Řada položek by se pak měla z nejnižší sazby posunout do nejvyšší. Naopak v případě zdanění hazardu ministerstvo podle ČT navrhuje snížení! U internetových loterií z 35 na 30, u kamenných poboček dokonce jen na 25 procent! Přestože ministr financí Zbyněk Stanjura i premiér Petr Fiala (oba ODS) uvedli, že se rozhodně nejedná o finální návrh, rozproudily uniklé podklady intenzivní diskuzi uvnitř vládní koalice i mimo ni. Ekonom Lukáš Kovanda varuje, že pokud by návrh nakonec vypadal tak, jak unikl do médií, nejtvrdší dopad by měl na nízkopříjmové, nejchudší obyvatele Česka.  

Že je potřeba začít výrazně šetřit a najít další cesty, jak zvýšit příjmy státní kasy, avizují politici z řad vládní koalice i opoziční strany již delší dobu. Nyní se na veřejnosti objevily pracovní materiály Ministerstva financí k možné reformě DPH, která zahrnuje zrušení původního dělení na tři druhy sazeb – 10%, 15% a 21%. Nahradit by je podle pracovních podkladů měly sazby pouze dvě, a to 14% a 21%. Zároveň by prý mělo dojít k přesunu určitých položek z nejnižší sazby do nejvyšší.

Úprava DPH je nyní podle premiéra Petra Fialy (ODS) spolu s dalšími návrhy na konsolidaci rozpočtu podkladovým materiálem pro lídry koaličních stran, kteří se dohodnou na konečné podobě konsolidačního balíčku. Fiala v dnešním tiskovém prohlášení uvedl, že konečný návrh oznámí zhruba za měsíc, do té doby podle něj nelze žádné pracovní materiály pokládat za relevantní. „Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení,“ uvedl.

Ještě před premiérovým vyjádřením však vyvolaly podklady vcelku vyostřenou diskuzi. V rámci vládní koalice se asi nejhlastitěji vyjádřili Piráti. „Zvýšení spodní sazby DPH na 14 procent za Piráty nepodporujeme. Nesouhlasíme ani s přesuny vodného a stočného či tepla do vyšší sazby DPH, protože ceny energií jsou už nyní vysoké a rozhodně nechceme ještě více zbytečně zatěžovat domácnosti či rodiny s malými dětmi, na které aktuální krize dopadá nejvíce,“ uvedl předseda strany Ivan Bartoš. Diskutovat chtějí Piráti také o ubytovacích službách, kde by přesun do vyšší sazby dopadl třeba i na studenty na kolejích.

Lidem zvýšit, hazardu snížit

Ministerstvo podle České televize ale vsunulo do materiálu i změny DPH u hazardních her a loterií. Jejich stávající sazbu, která je 35 procent, chce snížit! V případě internetového hraní na 30 procent, v případě sázení na kamenných pobočkách dokonce jen na 25 procent. ODS se přitom o podobný návrh pokoušela už loni. Tehdy návrh na snížení DPH z 35 na 23 procent do daňového balíčku, kterým vláda mimo jiné zavedla daň z neočekávaných zisků pro energetické firmy a banky, vsunul poslanec Marek Benda. Po kritice v rámci koalice návrh nakonec stáhl. „Pokládám návrh za správný a věřím, že se k němu příští rok vrátíme. Nyní na něm ale není koaliční shoda,“ řekl tehdy Benda.

Hnutí STAN pak do koaličních jednání půjde s návrhem zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Ke třem sazbám se kloní také lidovci. 

Expert: Doplatí na to ti nejchudší

Podle ekonoma Lukáše Kovandy na zvýšení DPH momentálně není vzhledem k výši inflace zrovna nejlepší okamžik. „Na opatření, které zvyšuje celkovou daňovou zátěž a zvyšuje inflaci, není úplně vhodná doba. Existují jiná zvýšení daně, která nejsou inflační. Navíc vláda slibovala, že daně zvyšovat nebude,“ sdělil Blesku.

Ideální by o zvýšení DPH prý bylo možné uvažovat až ve chvíli, kdy se inflace dostane pod cíl České národní banky (ČNB), což by odpovídalo přibližně hodnotě 2 %. K tomu však pravděpodobně nedojde ani v průběhu roku 2024. „Zdá se mi tedy nepřípadné, že zejména sociálně slabí lidé budou zatíženi jak zvýšením daně, protože třeba vodu nebo léky prostě si kupovat musíme všichni, a také tou inflací,“ míní ekonom.

Problémem by bylo hlavně zvýšení daně v případě stočného a vodného. Naopak v případě točeného piva by přesun do vyšší sazby DPH nejspíše byl na místě, jelikož původně se do nižší sazby dostalo vlivem zavádění EET, která již dnes v provozu není. „Tam si myslím, že třeba z hlediska toho, že je to alkoholický nápoj, tak jeho zatížení daní může odradit od jeho konzumace, což může dlouhodobě vést ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Řekl bych, že je to správné dokonce z hlediska celospolečenského. Co se týče vody, tam si myslím, že je to zrovna případ, který by měl zůstat v těch nižších sazbách, protože samozřejmě vodu potřebujeme všichni,“ upozornil.

Zvýšení daně v případě vstupenek na kulturní akce pak také nepůsobí natolik konfliktně. „To je také něco, co je zbytné povahy a může být skutečně daněno tou nejvyšší sazbou. Pak už to je na vládě, jaké si stanoví priority a zda chce, aby se kulturní život rozvíjel nebo ne,“ dodal.

Z nejvyšší sazby do nejnižší by pak bylo podle Kovandy rozumné přesunout obecně potraviny. Pokud by ale došlo k zavedení pouze dvou sazeb DPH, nemuselo by to vůbec znamenat jejich zlevnění. „Ten procentní bod z 15 % na 14 % neprospěje věci. To znamená, že nebudou zlevněny potraviny, respektive tedy dojde k tomu, že si například obchodní řetězce navýší své marže,“ je přesvědčen.

Pro přejití na dvě výše sazeb DPH prý Kovanda pochopení má, avšak v současnosti by možná bylo lepší přistoupit k jiným opatřením. „Já samozřejmě chápu, že vláda chce zjednodušit daňový systém, ale dělat to v době, zvyšovat daňové zatížení třeba léků nebo vody zasáhne hodně ty nejchudší. Kdyby se vrátila třeba ta daň ze mzdy na úroveň před zrušením superhrubé mzdy, tak vlastně by tím chudší lidé vůbec netrpěli, protože pod nějakou úrovní příjmů prostě daň neplatíte,“ navrhl ekonom.

Schillerová: Nejhůře zvolená cesta. Trpěli by podnikatelé i domácnosti

Podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové by přechod na dvě sazby DPH rozhodně nebyl dobrým rozhodnutím. „Z hlediska rozpočtové konsolidace se jedná o nejhůře zvolenou cestu, která podpoří inflaci a poškodí nejzranitelnější. Jen zvýšení DPH na vodné, stočné a teplo z 10% na 21% znamená, že si čtyřčlenná rodina připlatí ročně 3000 - 4000 Kč,“ popsala pro Blesk možné negativní následky reformy.

Připomněla, že v současné době nejrychlejšího zdražování bydlení a největšího poklesu reálných mezd v historii ČR může dojít k výraznému ohrožení finanční stability řady domácností. „Je to trestuhodný důsledek neschopnosti vlády realizovat jakékoliv úspory na výdajové straně a zbavení se či nevyužívání fungujících nástrojů na řádný výběr stávajících daní. Vedlo by to k dalšímu zdražování hromadné dopravy a ještě více prodražilo cestování jak za prací i za rodinou. Zhoršila by se dostupnost léků, knih, tisku a celé řady služeb, včetně kultury,“ upozorňuje předsedkyně poslaneckého klubu.

Reforma by údajně neměla negativní dopady pouze na domácnosti, nýbrž i na české podnikatelské prostředí a pracovní trh. „Samostatnou kapitolou je pak zdrcující dopad na tuzemskou gastronomii a cestovní ruch. Stali bychom se prakticky jedinou zemí v EU, které by aplikovala základní sazbu na ubytování, což by mělo fatální dopad na tisíce podnikatelů a živnostníků a desetitisíce pracovních míst v této oblasti,“ doplnila. „Osvědčenou filozofií hnutí ANO není zvyšování daní, ale efektivní výběr těch stávajících a boj s daňovými úniky a podvody,“ nechala se slyšet závěrem.

Výborný: Do základní sazby bychom vrátili nekoncepční a neopodstatněné výjimky

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného by lidovci preferovali zachování tří sazeb. Pro sloučení na dvě by pak byli, pokud by proces přinesl výraznou úsporu v rozpočtu. Zároveň Blesku sdělil, se kterými položkami by se dalo mezi sazbami pohnout. „Do druhé snížené desetiprocentní sazby navrhujeme oproti současnosti přeřadit základní potraviny a ponechat v ní i pitnou vodu, zdravotnické potřeby, léky nebo kojeneckou výživu. U základních potravin by důsledkem takto výrazného snížení daně bylo jejich zlevnění,“ navrhuje.

Na výběru potravin, které by mohly mít nižší sazbu, se prý již pracuje. Pokud by na nich ale klesla sazba jen o pouhé procento či dvě, sleva pro spotřebitele by byla pouze zanedbatelná. „Seznam konkrétních potravin v současnosti připravuje lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula,“ informoval Výborný.

Vyšší sazbu by pak měly mít položky, u nichž již delší dobu zařazení do nižších sazeb smysl nedává či nikdy příliš nedávalo. „Naopak do základní sazby bychom navrátili například parní lázně, řezané květiny a další výjimky, které se do snížené sazby dostaly nekoncepčně a neopodstatněně, většinou za vlády Andreje Babiše,“ poukázal na kroky předchozí vlády.

Video  Revoluce v DPH, zdraží pivo! Hrozba pro USA. A trauma Patrasové  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

hejhej ( 13. dubna 2023 21:01 )

Jean Sorbone:
Pětislepenec představuje soubor deb.ilů

Jirik-ta ( 13. dubna 2023 08:21 )

nejde o emise (ukrajina snese všechno), jde o ekonomiku naší a ta pozvolna padá na dno, pod vedením zkušených odborníků.

Jirik-ta ( 13. dubna 2023 08:18 )

milan59 ( 13. dubna 2023 07:10 )

Staroduchodce ( 12. dubna 2023 14:43 )

Specialisti 5tikol vypouštějí systémově prdy a čekají co bude občanům méně smrdět

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa