To jsou potíže, které mohou nastat, když organismus trpí nedostatkem vitaminů a minerálů. A lidé si často varovných signálů nevšímají nebo je přičítají jiným příčinám. Pojďme se podrobněji podívat na některé další zdravotní problémy způsobené nedostatkem živin.

Brnění prstů

Nepříjemné brnění či necitlivost prstů na rukou často způsobuje nedostatek vápníku, který má vliv na správné fungování nervové soustavy. Při jeho nedostatku jsou periferní nervy v prstech utlačeny, a to navozuje výše zmíněné potíže.

POTRAVINOVÉ ZDROJE VÁPNÍKU: Mléko a veškeré mléčné výrobky, mák, lískové ořechy, mandle, kakao, sója, kopr, petrželka, pažitka.

Řídnutí kostí

Křehké kosti mohou mít i jinou příčinu než stárnutí organismu. Například nedostatek vitaminu D. Nejvíc ho načerpáme pobytem na slunci.

POTRAVINOVÉ ZDROJE VITAMINU D: Tučné ryby, máslo, vejce a játra (především tresčí).

Únava

Únava se projevuje u mnoha zdravotních diagnóz. Ale velice často je důvodem nedostatek železa. Člověk s nedostatkem železa se může cítit unavený, protože v jeho těle je nižší hladina kyslíku.

POTRAVINOVÉ ZDROJE ŽELEZA: Hovězí, jehněčí, kuřecí maso, špenát, brokolice, jahody a meloun.

Špatné hojení ran

Říznutí, které se nehojí, krvácející dásně? Tělo volá po zvýšení dávky vitaminu C. Ten umí opravit a nahradit poškozenou tkáň. Jeho nedostatek může způsobit dokonce infekci.

POTRAVINOVÉ ZDROJE VITAMINU C: Černý rybíz, kiwi, citrusy, jahody, papája, brokolice, kapusta, květák

Lupy

Lupy jsou šupinky suché kůže, které se odlupují z pokožky hlavy. Vysoušení a vzniku lupů může zabránit niacin (vitamin B3), který podporuje krevní oběh ve vlasové pokožce. Preventivně proti lupům působí i pyridoxin a zinek, který udržuje kožní buňky zdravé.

POTRAVINOVÉ ZDROJE: Niacin je v pivovarských kvasnicích, játrech, tuňákovi. Pyridoxin je v rybách, drůbeži a cizrně. Zinek je v mase, ořeších, semenech a zelenině. 

 

Video
Video se připravuje ...

Nápoj proti jarní únavě Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
6 fotografií