Kdo se šel v pátek večer pobavit do žižkovských klubů Storm a Orion, dočkal se vcelku nepříjemné vsuvky. Zábavu narušily policejní hlídky včetně psovodů, které legitimovaly všechny účastníky na akci. Je nutné zmínit, že v klubu Orion dochází poměrně často k bitkám, a to především mezi ruskojazyčným obyvatelstvem, následkem toho klesá bezpečnost i v jeho okolí. V klubu Storm ale k ničemu takovému nedochází, přesto se policejní zátah konal i zde.

Starosta „udavač“?

Pokud starosta čekal od Pražanů pochvalu, rozhodně se jí nedočkal. Svým příspěvkem na sociálních sítích sledující spíše pěkně rozčílil. Během pár dnů se sešlo bezmála 800 komentářů a většina rozhodně děkovná nebyla. „Soudruzi, gratuluju! Vám už do bolševiků chybí jen přistavené antony na odvoz závadové mládeže,“ napsal starostovi Mirek K. A podobně se vyjádřil i další z přispěvatelů: „Vy jste musel být v kolektivu oblíben, takovej vzornej svazák a bonzáček.“ 

Starosta se hájí tím, že jde o špatné pochopení celé situace. „Akci jsem neinicioval, dozvěděl jsem se o ní den předem a neměl jsem samozřejmě vliv na volbu míst. Naštěstí nedošlo k žádným problémům, za což jsem rád. Je to jako airbnb, jeden arogantní soused umí dělat nepříjemnosti celému domu,“ vysvětloval Vronský, ale ani to mu u občanů nepomohlo. Ti mu doporučili, aby se příště takových akcí neúčastnil nebo se jimi alespoň nechlubil na sociálních sítích.

Rvačky a hluk

Pro vysvětlení situace a pochopení starosty je třeba říct, že zatímco domluva s klubem Storm se dlouhodobě daří, s klubem Orion je to jiné. Krvavé rvačky jsou tu velmi časté, o hluku a nepořádku v okolí ani nemluvě.

Před klubem Orion se pravidelně odehrávají ostré rvačky, prostor kolem je znečišťován exkrementy, střepy a odpadky. Největším problémem pro místní je hluk. Problémy kolem Stormu bývaly do značné míry podobné. Současné vedení klubu se ale hodně snaží zmenšovat negativní dopady, mají ochranku, která mírní komplikace, a ráno také uklízejí,“ popisuje situaci Vronský.

Jednalo se o plánovanou akci

Podle vyjádření policie však nešlo konkrétně o kontrolu pouze zmiňovaných klubů. „Akce byla dlouhodobě plánovaná. Kolegové se zaměřili na potírání pouliční kriminality, rušení veřejného pořádku a nelegální migraci na území Prahy 3 a 9,“ vysvětluje policejní mluvčí Jan Rybanský „Police ten večer ztotožnila na 900 osob v jedenácti ubytovacích zařízeních a dvanácti nočních klubech,“ dodal mluvčí.

V rámci celé akce pak „policisté řešili několik přestupků ohledně drog, omezili na osobní svobodě šest osob pro protiprávní jednání, například řízení pod vlivem či příkazech k zatčení a dále vypátrali tři osoby v celostátním pátrání“, uzavřel Rybanský.

Fotogalerie
7 fotografií