Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyvěštíte osud chameleonovi? Tajemství tlap i tlapek odhaluje Martin Veselý

Autor: Ivan D. Hladík - 
6. února 2023
05:00

Krásou nalezenou v odstínech barev starého plechu bodoval v letošním udílení cen Czech Press Photo 2022. Mnoho cen získal fotograf Martin Veselý (46) za své snímky zvířat, která třeba v Safari Parku Dvůr Králové loví objektivem už 12 let, a zná je od hlavy po paty. Doslova. To dokazuje i obrázky zvířecích tlap pro výstavu Doteky Afriky, která je k vidění v Nákupní galerii Myslbek.

Můžete jim klidně zkusit číst z tlap. Úžasně detailní snímky nohou různých zvířecích druhů vám dovolí si je prohlédnout tak, jak byste jinak nemohli. Svým fotoaparátem je zvěčnil Martin Veselý (46), držitel druhého místa ceny Czech Press Photo 2022 v kategorii Člověk a životní prostředí.

Blesku prozradil, jak 18 obrázků vzniklo, a že ani fotit nohu chameleona pardálího není snadné. „Překvapilo mě, jak je rychlý. Zachytit v té rychlosti malou tlapičku zase tak jednoduché není. Focení sloní tlapy bylo ještě komplikovanější. Musel jsem se nejdřív se slonicí Sally skamarádit přes její pochoutky. Až po hodině zvedla na povel nohu a nechala mě chodidlo vyfotografovat,“ řekl Veselý.

Slon africký je největší suchozemský savec s délkou těla až 7,3 m metru a výškou 4 metrů. Slon africký je největší suchozemský savec s délkou těla až 7,3 m metru a výškou 4 metrů. | Martin Veselý

Úprk před žirafou

I když se fotograf dostává při své práci na dosah od zvířat, žádnou extrémní nebezpečnou situaci s nimi zatím nezažil. „Ošetřovatelé jsou velmi opatrní a nedovolí si vás pustit do něčeho, co není bezpečné. Pár adrenalinových momentů ale bylo. Jednou jsem byl fotit žirafí mládě. Otevřel jsem vrata stáje a v tu ránu se proti mně rozeběhla jeho matka, aby ho bránila. Tak jsem vrata zase rychle zavřel,“ vzpomínal Veselý.

Focení zvířat se věnuje přes 10 let. Ačkoliv sám připouští, že to je práce, přiznává i velmi blízký vztah k zvířatům. „Spolupracuji se Safari Park Dvůr Králové, kam jezdím dělat fotoreportáže, fotit mláďata, ambulantní zákroky, nové výběhy, odchyt a mnoho dalšího. Co si budeme povídat, zvířata jsou velmi fotogenická.“

Zakousnutý krokodýl

Kdo byl nejtrpělivější a kdo nejzlobivější model? „Například hrabáči kapskému je úplně jedno, že si v noře fotografujete jeho tlapu, hlavně že má od vás hmyzí pochoutku. Naopak nejhůř se fotil asi krokodýl štítnatý. Zakousl se mi při tom do ateliérového pozadí a nechtěl ho 15 minut pustit,“ prozradil Veselý, podle nějž by lidé měli k přírodě přistupovat s pokorou a respektem. „My lidé jsme na ní závislí. Dá se z ní toho hodně naučit,“ uzavřel.

Jeden ze snímků, který zajistil Martinovi Veselému úspěch v Czech Press Photo 2022. Jeden ze snímků, který zajistil Martinovi Veselému úspěch v Czech Press Photo 2022. | Martin Veselý

Našel krásu v ošklivosti

Soutěžní snímky z Czech Press Photo překvapí svou abstraktností a barvami, divák by ani neřekl, že jde o rozpraskané nátěry a korodující povrchy. Projekt Martin Veselý začal v období pandemie, kdy se nedalo moc vycházet. „Začal jsem objíždět železnice, nádraží, staré vlaky a garáže. Místa, kde jsou k vidění takovéto zajímavé prvky. Rád bych skrze ně ukázal krásu v ‚ošklivosti‘. Pro mě je to určitá forma relaxu k reportážní činnosti. Navíc je tam velký přesah do umění,“ popsal.

Výstava Doteky Afriky, přístupná zdarma do 30. března v pražské Nákupní galerii Myslbek, je prodejní. Výtěžek z vystavených snímků pomůže nadaci Vodicí psi srdcem... Výstava Doteky Afriky, přístupná zdarma do 30. března v pražské Nákupní galerii Myslbek, je prodejní. Výtěžek z vystavených snímků pomůže nadaci Vodicí psi srdcem... | NK Myslbek/Romana Kovacs

Výstavou pomáhá

Výstava Doteky Afriky, přístupná zdarma do 30. března v pražské Nákupní galerii Myslbek, je prodejní. Výtěžek z vystavených snímků pomůže nadaci Vodicí psi srdcem, která pomáhá těžce zrakově znevýhodněným kvalitním výcvikem vodicích psů. „Já sám nejsem přímo majitelem psa, ale mám kolem sebe spoustu přátel, kteří je mají. Mám je velmi rád a fotografuji je. Od chvíle, kdy jsem se začal věnovat focení tlap afrických zvířat, začali se mi ozývat lidé, že by chtěli zvěčnit tlapky svých psích mazlíčků,“ řekl Blesku Veselý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi