Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odplata shůry: Ruské okupanty trestají šedesátileté sovětské vrtulníky Mi-8

Autor: mav, swp - 
12. ledna 2023
10:44

Žádných vrtulníků se na světě nevyrobilo tolik jako sovětského stroje Mil Mi-8. První vzlétly v 60. letech, od té doby slouží spoustě zemí - ba se dál vyrábějí. Důležitou roli mají na obou stranách války na Ukrajině. Aktuálně například vyhledávají ruské pozice na frontové linii u Chersonu.

Helikoptéru navrhl konstruktér Michail Mil koncem 50. let. První prototyp s označením V-8 vzlétl v červnu 1961, následně se předvedl na letecké přehlídce. Původně měl Mil problém novinku prosadit v nejvyšších kruzích, které byly spokojeny se starším Mil Mi-4. Ale mezitím se vůdce Nikita Chruščov během historické návštěvy USA svezl v prezidentském vrtulníku Sikorsky H-34 - a chtěl obdobně předvést pokroky sovětské techniky při chystané návštěvě amerického prezidenta. Konstruktér tak dostal silnou podporu od toho nejvyššího.

Roku 1964 začala sériová výroba v Kazani, napřed pro civilní využití. Mi-8 mohou vozit například až 32 pasažérů, ale i menší počty ve VIP salónním provedení, 12 nosítek s raněnými. V různých modifikacích se využívají v zemědělství (práškování), k hašení, u záchranářů, k přepravě nákladů i jako létající jeřáby… 

Až když se ukázalo, jak užitečné byly vrtulníky pro americkou pěchotu ve válce ve Vietnamu, projevila zájem i sovětská armáda. A tak má Mil Mi-8 četné bitevní verze s raketami, kulomety, bombami, protitankovými i protiletadlovými střelami.

Typ Mi-8MT se také označuje Mi-17, což je exportní, vylepšená verze. Ještě vylepšenější se stále vyrábějí, z továren už celkem vyjelo Mi-8 přes 17 tisíc, jak uvádí např. Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu (Eurocontrol)

Dost jich má i Armáda České republiky, nejen z komunistických dob. Roku 2005 dostala 16 dalších kusů v rámci dealokace ruského dluhu. Před nasazením v Afghánistánu byly modernizovány i firmou LOM Praha, označují se pak Mi-171Š. „Dodatečná zařízení umožňují, aby fungoval nejen při klasické přepravě nákladů nebo vojáků, ale i při aeromobilních operacích na bojišti, kdy může podvěšenou výzbrojí i pohyblivými kulomety umlčovat protivníka v místě vysazení,“ popisuje armádní web.

Starší kusy už v české armádě skončí. „Letos je čeká zasloužený odchod do důchodu. Zbavujeme se ruské techniky. Je na čase se poohlédnout po vhodné náhradě,“ tweetovala armáda v úterý. „Končí jim životnost,“ odpověděla pak, zda je posílá na Ukrajinu.

Mil Mi-8 v ukrajinských barvách, Chersonská oblast (8. 1. 2023). Mil Mi-8 v ukrajinských barvách, Chersonská oblast (8. 1. 2023). | ČTK / AP / LIBKOS

„Kromě únavy materiálu představují pro ukrajinské stárnoucí bojové helikoptéry vážnou hrozbu dělostřelectvo i protiletadlové rakety odpalované z ramene; při útočných operacích proto musejí létat nízko,“ konstatuje server Rádia Svobodná Evropa.

Před invazí měla Ukrajina asi 52 helikoptér Mi-8, zatímco Rusko odhadem kolem 300. O některé Ukrajina od té doby přišla, ale jiné získala od spojenců z NATO. A nejen od postkomunistických zemí, v arzenálu je měly třeba i USA, které je - stejně jako Češi - používaly v Afghánistánu.

Video  Armáda nasadila proti ohni v Českém Švýcarsku silnější vrtulník Mi-17  - Armáda ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa