Adam a Lucie navrhli pro střechu mrakodrapu síťovou prolézačku ve tvaru roury proplétající se mezi umělými mraky vypouštějícími páru. „Chceme tím v lidech vyvolat pocit, že jsou hodně vysoko, až nad oblaky,“ vysvětlil záměry obou tvůrců Adam Vácha.

Mlhu podle záměru autorů vytvoří inteligentní systém využití odpadních vod a zbytkových par z budovy pomocí vysokotlaké trysky.

Čistý, ale drahý

Z patnácti návrhů vybrala čtyřčlenná porota, v níž zasedl i architekt a autor návrhu budovy Gustav Křivinka, v prvním kole sedm nejlepších. Ve druhém kole určila vítěze. „Studenti mají správné cítění prostoru, vybrali správně jeho dominanty. Jako vítěze jsme zvolili jednoznačně nejlepší návrh, je architektonicky čistý, zároveň ovšem těžko proveditelný a nákladný,“ vysvětlil Křivinka.

Druhé místo obsadil návrh Skleněná pohádka autorek Anny Marie Bajerové a Charlotty Ivanové, třetí místo pak připadlo návrhu Terasa v oblacích Ondřeje Petečuka a Davida Rejchla. Soutěž vyhlásila společnosti Natland, která je největším spoluvlastníkem brněnského mrakodrapu.

Úspěch i v zahraničí

Nápad se líbí i hlavnímu architektovi města Brna Michalu Sedláčkovi, podtrhl i odborný zájem, kterého se stavbě doma i v zahraničí dostalo.

To se stává zřídka, že budova, stavba z Česka, je oceněna i v zahraničí. V případě N Tower je to především tím, že nejde o typický skleněný mrakodrap, hranol, ale jak jeho figura, tak materiály fasády jsou originální. Návrhy jsem viděl. Dokážu si představit, že dojde k úpravám horní části budovy, tedy té nástavby, která z N Tower udělala nejvyšší budovu v Česku,“ řekl Sedláček.

 

Není vyloučeno, že některé studentské návrhy se změní v realitu v roce 2023, k  desetiletému výročí otevření budovy. „Všechny změny závisí na dohodě s dalšími spoluvlastníky objektu N Tower,“ upozornila mluvčí Natlandu Hana Filipová. 

Nejvyšší v Česku

Stavba mrakodrapu začala v dubnu 2011, celkové náklady se vyšplhaly na 800 milionů korun. Budovu s 30 patry a 695 schody navrhla Architektonická kancelář Burian – Křivinka.

Původně AZ Tower byl slavnostně otevřen 26. června 2013. Loni budovu koupila investiční skupina Natland a její název změnila na N Tower.

VIDEO: Běžci vybíhali na nejvyšší český mrakodrap - N Tower v Brně.

Fotogalerie
14 fotografií