Koronavirus přesunul naše životy na internet, a využívají toho i počítačoví zločinci a vyděrači. „Přibylo především tzv. phishingů – jedná se o podvodné e-maily či stránky, kde se útočník pokouší vylákat nějaké vaše údaje, nebo vás navést ke stažení škodlivého souboru,“ popisuje Pavel Matějíček z antivirové společnosti Eset.

V Česku se podle něj jedná především o viry trojské koně, které se snaží ukradnout hesla uložená v prohlížečích. „V minulých měsících stály přibližně za čtvrtinou kybernetických útoků u nás. Tento typ hrozby se šíří e-maily, respektive škodlivý kód je obsažený v infikované příloze, kterou uživatel sám otevře,“ dodává Matějíček. Doporučuje přitom podobné e-maily rovnou mazat a přílohy neotvírat ani jako náhled.

„Rozhodně nedoporučujeme na něj reagovat. Samotné uložení přílohy ve většině případů nepředstavuje problém, ten vznikne, až když přílohu otevřete. Bezpečné není ani její otevírání v cloudových nástrojích,“ varuje odborník.

Pozor na systém

Mezi uživateli telefonů s Androidem je v Česku přibližně 16,9 % přístrojů se systémem verze 7 Nougat a starším a u počítačů s Windows jich 10,8 % funguje se systémem Windows 7 a starším. Bezpečnostní záplaty na ně se už ale nevydávají a správně zabezpečit kvůli tomu vůbec nejdou.

Co s bezpečností pomůže?

1.Aktualizujte operační systém – aktualizace obsahují důležité opravy zranitelných míst v systému. Tyto zranitelnosti útočníci běžně zneužívají.

2. Používejte antivirový program – vyberte si důvěryhodný program a nainstalujte si jej do počítače i telefonu.

3. Aktualizujte všechny programy a aplikace, včetně internetového prohlížeče – i v programech se čas od času objeví nějaké chyby.

4. Buďte obezřetní – je důležité o rizicích vědět a kriticky se dívat na příliš lákavé reklamy nebo naopak příliš děsivé zprávy v e-mailu.

5. Používejte bezpečná hesla – hesla chrání naše data. Bezpečné heslo by proto mělo být dlouhé alespoň 16 znaků. Skvělé je využívání frází, které obsahují číslo a speciální znak. Příkladem takové fráze může být třeba: Aha.m3.bav1.Aha!.

6. Hesla si neukládejte do prohlížečů – mnohem bezpečnější je si je zapsat do sešitu, který ale uložíte někam dál od počítače – třeba jej nechávejte mezi kuchařkami v kuchyni. Nebo ještě lépe: pořiďte si speciální program pro správu hesel, tzv. password manager.

Hrabě“ Viktor Lustig. Čech, který prodal Eiffelovu věž do šrotu