V úterý večer začala v Praze kolabovat doprava vlivem uzavření tunelového komplexu Blanka. Došlo tu k poruše kamerového a zabezpečovacího zařízení. Toto opatření začalo mít okamžitý vliv na okolní dopravní zatížení, důsledkem toho následovalo uzavření Strahovského tunelu a Mrázovky.

Tunelový komplex Blanka je od úterního večera zavřený. V ulicích Prahy se tvoří dopravní kolony.
Autor: David Malík

Navazující tunely byly v úterý mimo provoz zhruba na jednu hodinu, ale Blanka zůstala nepřístupná i v pondělí ráno. Řidiči tak museli po objízdných trasách, což způsobilo četné zácpy. V 8:45 byly tunely zprovozněny v nouzovém režimu, rychlost byla omezena na 50 km/h a silniční provoz byl pod dohledem dopravní policie.

Video
Video se připravuje ...

Tunel Blanka byl pro silniční provoz otevřen v nouzovém režimu ve středu v 8:45. David Malík

Po poledni se tunelem už mohlo projíždět bez omezení. „Ve všech částech Tunelového komplexu Blanka byl od 12:22 hodin obnoven běžný provoz,“ informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Chaos v dopravní ranní špičce

Hned po ránu se kvůli dopravě tvořily v okolí tunelového komplexu kolony. Řidiči na sebe troubili, zmatkovali, předjížěli na nepovolených úsecích a i jiným způsobem porušovali dopravní předpisy. Mimo osobních vozidel se chaos silně dotkl i městské hromadné dopravy.

Video
Video se připravuje ...

Kvůli uzavírce tunelu Blanka se v Praze tvoří kolony. Tadeáš Provazník

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) upozorňoval na zpoždění v autobusové síti, které postihlo autobusy linek 112 v oblasti Holešovic a Troji, a linek 143, 149 a 180 v Dejvicích.

Nejvíce se s problémy v dopravě potýkaly Praha 5, 6 i 7, které tunelový komplex propojuje. Kolony se tvořily na Andělu, v Barrandově, v Holešovičkách i v okolí dejvického a břevnovského vyústění tunelů. D8  od sjezdu na Zdiby až do Holešovic byla rovněž celá ucpaná.

„Situace je komplikovaná. Všechny příjezdové komunikace jsou na stupni dopravy čtyři až pět. Ucpaná je objízdná trasa přes Letnou,” uvedl mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Situace na Letné se díky konečnému zprovoznění tunelu začala mírně zlepšovat.

Fotogalerie
39 fotografií