Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Děsivé přiznání Facebooku: Zneužili důvěrné údaje i všech Čechů?

Facebook
Facebook  (Autor: Živě.cz)
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. dubna 2018
09:50

Identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard uživatelů Facebooku se mohly dostat do nepovolaných rukou, oznámení se týká i všech Čechů. Na svém blogu to oznámila společnost Facebook, která stejnojmennou síť provozuje. Facebook dosud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od středy zablokována.

„Až do dneška lidé mohli zadat telefonní číslo či e-mail jiné osoby do vyhledávače Facebooku, což jim pomohlo je najít. Bylo to velmi praktické při hledání přátel v jazycích, ve kterých je komplikované vypsat celé jméno, nebo v případech, že lidé mají stejná jména,“ napsal ve středu na blogu technologický ředitel podniku Mike Schroepfer. Dodal ale, že tuto funkci k získání dat z veřejné části profilů mohli zneužít sběrači dat.

Unikly adresy, maily i telefonní čísla

Sběrači dat díky e-mailovým adresám a telefonním číslům, které si mezi sebou hackeři vyměňují či které jsou na internetu dostupné, mohli pomocí zmíněné aplikace Facebooku získat jména osob a další osobní informace, jako jsou místo bydliště či zaměstnání. Vždy ovšem záleželo na tom, jaké údaje o sobě konkrétní uživatel na veřejné části profilu uvedl.

„Vzhledem k rozsahu a propracovanosti aktivity, kterou jsme zaznamenali, si myslíme, že veřejné profily většiny uživatelů Facebooku mohly být takto prozkoumány,“ uvedl Schroepfer.

Nyní zablokovaná funkce byla součástí aplikace Search and Account Recovery, která umožňuje obnovit facebookový účet. Schroepfer poznamenal, že společnost nyní pracuje na změnách v postupu obnovování účtů, aby se snížilo riziko neautorizovaného sběru dat.

Jména, telefonní čísla a e-mailové adresy považují bezpečnostní experti za základ pro krádeže identit a další nekalou internetovou aktivitu. Získání dat z Facebooku umožnilo propojit dříve získané syrové údaje se skutečnými lidmi, a tak vytvořit jejich reálné profily.

Nová aplikace

Od pondělí 9. dubna budou v News Feedu Facebooku, kde jsou pro uživatele sdruženy příspěvky, komentáře či zpravodajství, zveřejňovány odkazy, takže lidé budou moci zjistit, k čemu přes tuto aplikaci přistupují a jaké informace s ní sdílejí. 

Skandál kolem Facebooku je spojen s britskou analytickou společností Cambridge Analytica, které se zřejmě nepatřičným způsobem podařilo získat údaje až 87 milionů uživatelů internetové sítě Facebook. Oznámila to firma Facebook. V médiích se přitom doposud hovořilo o neoprávněném získání dat zhruba 50 milionů uživatelů.

Sociální síť má přes 2 miliardy uživatelů a podle posledních zpráv data většiny z nich byla ohrožena. Data údajně sloužila mimo jiné k vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Skandál kolem Facebooku

„Domníváme se, že facebookové informace až 87 milionů lidí, jen v USA jich je asi 71 milionů, mohly být nepatřičným způsobem sdíleny s Cambridge Analytica prostřednictvím aplikací, které tito lidé či jejich přátelé používali,“ uvedl technologický ředitel podniku Schroepfer.

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg se příští týden zúčastní dvou slyšení v kongresových výborech o zneužívání osobních údajů britskou konzultační firmou Cambridge Analytica. Oznámil americký parlament.

„Slyšení bude důležitou příležitostí osvětlit problémy s ochranou kritických spotřebitelských dat a možností pomoci Američanům, aby pochopili, co se děje s jejich osobními informacemi online,“ komentoval pozvání šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Greg Walden.

Reakce Zuckerberga

„Jsem si naprosto jistý, že počet uniknutých dat se netýká 87 milionů uživatelů a naši analytici se mnou souhlasí. Číslo může být mnohem menší. Nicméně všechno prověřujeme a přesný počet profilů, kterých se únik dat týká, zveřejníme po skončení našeho šetření,“ řekl Zuckerberg.

janejaneja ( 5. dubna 2018 14:34 )

Děkuji za vysvětlení.

pajato73 ( 5. dubna 2018 13:52 )

jeeeee no fakt, tam kdysi u jmena byla i plna adressa a nezajimalo to nikoho

vabona ( 5. dubna 2018 12:18 )

Neotáčejte to, co jsem napsal. Tedy opravím: přátele,kteří se náhle ztratili a rád bych se s nimi opět spojil. Vždy se najde způsob jak i dobrou věc, zneužít. Když uvažují jako vy, tak se nedivím.

janejaneja ( 5. dubna 2018 11:15 )

vabono: A já třeba vůbec nerozumím tomu, jak si někdo může "hledat" přátelé- virtuální- kdesi na netu-na fb !! Jdi se raději ven projít. To ještě nikomu neuškodilo. A třeba tam poznáš nějaké přátelé. Opravdové- né fiktivní.

janejaneja ( 5. dubna 2018 11:10 )

Doufám, že ten slavný fb od května- díky novému nařízení o datech- skončí !! Už včera bylo pozdě. Mark už na vás vydělal až až ! A jsou to data, tak do pekel s ním. Když končí na Seznamu i Spolužáci..

Zobrazit celou diskusi