Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahý výzkum pro ŘSD: 2 miliony za stěhování křečka kvůli stavbě silnice!

Křeček polní se stal překážkou ve stavbě nové silnice R49 (ilustrační foto)
Křeček polní se stal překážkou ve stavbě nové silnice R49 (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
17. února 2015
17:41

Devět stránek o křečcích včetně mapek jejich výskytu. Na 2 miliony korun vyšlo tohle „veledílo“ Ředitelství silnic a dálnic, které řešilo problém, co s křečkem polním. Rozmnožil se totiž v oblasti plánované stavby silnice R49 ve Zlínském kraji. Studie však poradila: Křečky odchytnout, přemístit, postavit jim nové nory a pomoci s adaptací. Rada nad zlato...

ŘSD chystá rychlostní silnici R49 z Hulína do Frenštátu. U města Holešov však narazilo na problém. Na křečky. Je jich skoro pět desítek, a tak se Ředitelství rozhodlo pro studii, co s křečky udělat. Vznikl dokument „Průzkum lokalit s výskytem křečka polního v lokalitě Třebětice a Alexovice“. Není nijak zvlášť obsáhlý, přesto stál ŘSD 2,4 miliony korun! Upozornil na to iDNES.cz.

Zoologický průzkum křečků probíhal mezi červencem a zářím 2014. Nespokojení jsou s tímhle průzkumem i Svobodní. Na webu parlamentnilisty.cz na případ podivné zakázky upozornili také, a zveřejnili dokonce fakturu za průzkum. „Během své zodpovědné výzkumné práce pro ministerstvo vypátrali na silnici mezi Holešovem a Třeběticemi celkem 8 mrtvých křečků. Proč je tento údaj tak zásadně důležitý pro postavení nové rychlostní silnice, to se ale ze studie už nedozvíme... Studie závěrem doporučuje – jak překvapivé - přesunout křečky ‚na blízké lokality‘ – a to v zimě, protože přes léto se prý množí,“ uvádějí Svobodní.

Pro každého křečka jedna nová nora

A skutečně. Závěrem studie je doporučení na odchyt jedinců křečka polního z aktivních nor do živochytných pastí. „Pro každého jedince bude vytvořena nová nora o délce 40–50 cm odpovídající svými dalšími parametry ekologickým nárokům druhu. Min. vzdálenost nor od sebe alespoň 1 m. Do jedné nory bude vypuštěn 1 křeček. Po vypuštění bude zabezpečena adaptace jedince na novou noru,“ stojí ve studii, která je však dle odborníků značně předražená.

„Postupovali jsme standardně jako řádní hospodáři. Studie obsahuje exkurz do řešení v jiných státech i návrh řešení v našem případě. Nemyslím si, že bychom udělali něco špatného,“ sdělil iDNES.cz mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „Ta částka je hrůzostrašná. I kdyby měla studie 150 stran, tak na monitorování křečka nic nevymyslíte,“ reagoval však na zmiňovaném serveru náměstek hejtmana Ivan Mařák.

bezodkladne ( 18. února 2015 10:03 )

Roztomilá fotka

naidka ( 17. února 2015 19:34 )

V tomto případě nakřečkováno.

babana ( 17. února 2015 18:38 )

To je pecka. Mrkla jsem se na odkaz, přečetla studii a je to fakt nepochopitelná suma, ani z faktury se nelze dopátrat odůvodnění takové ceny.

zigzag ( 17. února 2015 18:30 )

Clanek jsem necetla, ale podle titulku ma nekdo nasysleno

naidka ( 17. února 2015 18:15 )

U nás v Kocourkově. Nebo v Křečkovicích?

Zobrazit celou diskusi