Adéla Gondíková, herečka, která se v povědomí veřejnosti zapsala coby moderátorka TV Nova, to neměla v posledních dvou letech jednoduché. Opustil ji o devět let mladší manžel Ondřej Brousek. Zůstala sama s malou dcerou Nelly. Čím dál víc opuštěná, citově a zřejmě i sexuálně vyprahlá.

A v tomto navýsost rozjitřeném stavu jí osud do cesty přivál působivého rozervance Langmajera. Muže, jenž představuje třaskavou směs arogantního frajera a něžného romantika, je introvertem s mimikry extroverta, machem, který potřebuje ochránit.

Takovému chlápkovi (navíc zatíženému existencionální krizí středního věku) těžko odolat. Nedokázala to ani Adéla. Devětadvacetiletý choť Brousek, který dávno žije s jinou, je proti němu slabý odvárek. Alespoň pokud lze soudit z kuloárních zdrojů a vyprávění několika žen, jež komplikovaného, velmi charismatického Langmajera blíže poznaly.

Nejde o happy end

Romance Adély s Jiřím má ale zásadní kaz. Zatímco ona je nedobrovolně opuštěná, byť stále vdaná, on je dobrovolně spoustu let ženatý. A zřejmě i zůstane, pokud manželce Kamile, s níž má dvě dospívající dcery, nedojde trpělivost.

Dosud zcela nedošla - byť románek s Petrou Faltýnovou otřásl vztahem víc, než jiné avantýry Jiřího. Zřejmě pocit, že její rozpolcený muž potřebuje rodinnou oporu, jež ho v krizích drží nad vodou, je stále silnější než hořké zklamání nad jeho výpadky z role manžela.

Psychické vyčerpání z divadelních výkonů na dřeň. Období depresí a euforií. Neklid a honba za prožitky za přítomnosti chronických bolestí páteře... Carpe diem, užívej dne... Tak nějak by se dal charakterizovat životní styl Langmajera podřízený prknům, jež znamenají svět.

„Jak mám žít normálně, když jsem donedávna míval třicet představení měsíčně a ve dvaceti z nich umřel?", vysvětluje herec a zdá se, že manželka na tuto argumentaci ještě trochu slyší. Byť je pro ni trapně obehranou písničkou. A slyšet by na ni měly i ženy mimo rodinný krb. Včetně poslední z nich, Adély.

Fotogalerie
3 fotografie

Sobec, který se rozdává

Fakt, že je Langmajer nucen svou psychiku řešit s odborníky, není žádným tajemstvím. V kuloárech se tvrdí, že v době, kdy nahlédl do hlubin duše coby Hamlet, vyhledal experta na čínskou medicínu. Ten mu měl říci, že pokud se zbaví démonů, zbaví se i hereckého espritu, díky němuž hraje hlavní role v kultovních dílech světových dramatiků. Sofoklem či Shakespearem počínaje, Ibsenem, Čechovem nebo Strinbergem konče.

Hovořit tedy o Jiřím Langmajerovi, geniálním představiteli Peer Gynta, Amadea, Oidipa či Hamleta, jako o proutníkovi, by bylo scestně jednoduché. Pokud by byl pouhým donchuánem, nadrženým samcem, pletky s ním by nebyly tak komplikované.

Langmajer holkám, které mu čas od času dají zapomenout na depresivní realitu a učiní jej blaženě rozjařeným, poskytne nebývalé, touhu gradující emoce. Ženskou duší postrádanou romantiku hodnou nirvány. Langmajer své lásce zazpívá, zastepuje, odříká jí úchvatný monolog. Kvůli ní se popere a skočí swing jump z mostu. Ale nikdy jí nedá svou duši, protože tu dávno dal divadlu. O pocitu pragmatické pohody už vůbec nemluvě.

Adrenalin pro kaskadérky života

„Odjakživa jsem vlastně býval až příliš soustředěný na sebe a nevšímal si, že mě ti okolo mají rádi. Nejenom na jevišti; měli by mě rádi i v soukromí. Já si je ale nepouštěl k tělu, protože jsem byl narcistně soustředěný na sebe, na práci,“ prohlásil před časem Langmajer.

Jeho slova platí dodnes. Zaplést se s Oidipem, Caligulou, Peer Gyntemn a Hamletem v jedné osobě je zkrátka dosti riskantní - i když přiznejme si - krutě lákavé. Avantýra s hercem přezdívaným Langoš je náročná jízda na serpentinách touhy, naděje a frustrace z reality. A je otázkou času, kdo z páru ji vyčerpaně vzdá. Absolvovat něco takového každopádně vyžaduje silnou náturu. Těžko říci, zda takovou osobností životem semletá Adéla Gondíková je.

Herečka Ivana Jirešová si dala na této rally jen pár zahřívacích kol. Modelka Petra Faltýnová v pudu sebezáchovy zajela do depa a pokorně se vrátila do bezpečné stáje opuštěného manžela. Jak to zvládne Adéla Gondíková, ukáže čas. Pokud si myslí, že projede cílem, je šílená. Langmajerovy spolujezdkyně před ní by mohly vyprávět. Každopádně zážitek z jízdy s ním se nezapomíná. Šlápnout s Langmajerem na plyn má cosi do sebe a nevinný ať hodí kamenem.