Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující zvrat v kauze Nagyová: Trafikanty pustili z vazby a jsou volní!

Autor: simao - 
16. července 2013
21:58

V kauze Nagyová přišel nečekaný zvrat. Trojice exposlanců z ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa požádala o propuštění z vazby a byli vyslyšeni! Nejvyšší soud totiž rozhodl v jejich prospěch - nebudou souzeni za to, že dostali výhodné trafiky.

"Rozhodnutí soudu znamená, že se na Marka Šnajdra a Petra Tluchoře vztahuje poslanecká imunita a jsou vyjmuti z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a to řízení nebude v jejich případě pokračovat," vysvětloval v úterý mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. To samé týkalo také, Ivana Fuksy, který byl z vazební věznici v Ostravě propuštěn jako první z trojice rebelů z ODS - krátce před 22. hodinou.

O necelou půl hodinku později mohl vyrazit domů také exposlanec Marek Šnajdr. Jako poslední se v obětí manželky ocitl Petr Tluchoř, který z vazby odešel krátce před 23 hodinou.

Tak byla to korupce, a nebo ne?

Trojici Tluchoř, Šnajdr a Fuksa přitom policie podezřívá, že se nechali zkorumpovat výměnou za teplá místečka ve státních a polostátních podnicích. Museli udělat jediné - vzdát se poslaneckých mandátů a umožnit tak, aby Sněmovnou prošel vládní daňový balíček, se kterým nesouhlasili. Úplatky s nimi měla dojednat pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová.

Ivan Fuksa opustil vazební věznici v Ostravě Ivan Fuksa opustil vazební věznici v Ostravě | Reprofoto ČT24

Marek Šnajdr posléze skutečně dostal trafiku v podobě předsednictví dozorčí radě v Čepru. Ivan Fuksa zamířil do Českého aeroholdingu. Jen Petr Tluchoř měl údajně slíbenou dozorčí radu ČEZu, nakonec se však rozhodl trafiku nepřijmout.

Při rozsáhlé červnové policejní razii skončili všichni tři v policejních želízkách a ve vazbě. Žádali však o propuštění. Tluchořův advokát Marek Nespala se na Nejvyšší soud obrátil dokonce z žádostí o přerušení stíhání, které bylo podle jeho klienta neoprávněné. Rebelové z ODS totiž svorně tvrdili, že se žádného trestného činu nedopustili.

Stejná situace jako u Víta Bárty

Dnes v podvečer pak vyšlo najevo, že Tluchoř a Šnajdr budou skutečně vyňati z dosahu orgánů činných v trestním řízení. A dostanou se na svobodu! To samé se vztahovalo i na Fuksu, ačkoli jeho právník oficiální žádost nepodal. Šlo však o stejný případ. "Rozhodnutí zastavuje trestní stíhání pro nepřípustnost. Čekali jsme, že přijde dříve, ale jsme spokojeni a tím příběh končí," řekl iDnes.cz Tluchořův advokát Nespala.

Tluchůř zástupce přitom zkusil patrně stejnou strategii, s níž loni uspěl Vít Bárta (VV). Nejvyšší soud tehdy rozhodl, že Bárta nebude souzen za to, že spolustraníkům na jednání poslaneckého klubu VV nabídl výhodnou půjčku. Čin se totiž odehrál na půdě Sněmovny a na Bártu se vztahovala imunita. Ta by nyní měla pomoci i rebelům z ODS.

Nečas vyzývá státního zástupce Ištvana k rezignaci!

Zpráva o vynětí rebelů z trestního stíhání zaskočila i olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana, který má celou kauzu Nagyové na starost. Potvrdil, že k propuštění exposlanců skutečně dojde a dodal, že verdikt Nejvyššího soudu mu prý došel faxem po pracovní době, ovšem bez odůvodnění. Expremiér Nečas pak v reakci na "omilostnění" rebelů vyzval Ištvana k rezignaci! Jejich uvězněním prý zastupitelství pochybilo.

Jaký dopad to bude mít na Nagyovou?

Vyvstává tak samozřejmě otázka, jaký bude mít případné propuštění rebelů z ODS z vazby vliv na celý případ Nagyová. Ta ve vazbě patrně zůstane, obviněna je totiž i z nezákonného sledování Radky Nečasové pomocí vojenské rozvědky. Jenže i tady není nic zcela jistého. Nagyová se totiž včera dostavila k soudu pohublá a roztřesená a je možné, že její zástupce bude požadovat zrušení její vazby kvůli nalomenému zdraví!

itartas ( 17. července 2013 15:24 )

6010: nestraš prosím tě!

6010 ( 17. července 2013 09:06 )

Mafie hadr.Je vidět, že jsou nezranitelní, neprůstřelní.Pomoz nám Bože, protože jinak to vidím černě.

itartas ( 17. července 2013 08:52 )

itartas ( 17. července 2013 08:50 )

krakonos500: však ano, pochybení státního zástupce, který zastupuje stát, zaplatí stát a kdo je stát, My všichni.

itartas ( 17. července 2013 08:49 )

ivuska1: ty jsi mně rozesmála, odkud jsi spadla, z Marsu?

Zobrazit celou diskusi