Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Horníky může zachránit robot, ale porouchal se

Autor: ČTK, šim - 
23. listopadu 2010
07:44

Záchrana 29 horníků je boj o čas. Naděje, že muže už čtyři dny zavalené v uhelném dolu na Novém Zélandu najdou živé, každou hodinou klesá. A nyní se opět zmenšila. Dálkově řízený robot, kterého záchranáři do dolu spustili, se porouchal.

"Situace je vážná a čím více se prodlužuje, tím více klesá naděje," řekl Knowles. "Musíme být realisty," řekl policejní velitel Gary Knowles a zároveň dodal, že se zavalenými muži dosud nebylo navázáno spojení.

Záchranáři spustili v pondělí do dolu dálkově řízeného robota schopného přenášet snímky o situaci ve štole. Robot poskytnutý novozélandskou armádou byl modifikován tak, aby bylo zaručeno, že nevyvolá jiskření, které by mohlo zapálit metan. S pomocí robota chtěli záchranáři zjistit, zda byla hlavní štola při explozi zavalena. Avšak robot dokázal tunelem postoupit jen asi 550 metrů a porouchal se. Od místa, kde jsou předpokládáni zavalení horníci, je asi ještě dva kilometry.

Musíme se připravit na  nejhorší

Ze štoly jsou pravidelně každých 30 minut uskutečňovány testy nebezpečných plynů, ty ale stále ukazují jejich vysokou koncentraci. Vyslat do podzemí záchranářské týmy proto nelze, uvedl Knowles.

"Zvažujeme s hochy ze záchranářských týmů všechny hypotézy, a jelikož jedna z nich připouští, že zavalení horníci již nejsou na živu, připravujeme se na takovou možnost," řekl policejní velitel.

Přeživší horník: Dusil jsem se prachem a kamením

Z dolu se několik hodin po výbuchu podařilo dostat dvěma horníkům. Jeden z nich, Daniel Rockhouse (24) výbuch popsal jako neuvěřitelně obrovskou ránu jako při výstřelu. Tlaková vlna ho odhodila na zeď štoly, potom zkolaboval a několik minut byl v bezvědomí. „Když jsem se probral, křičel jsem o pomoc. Nikdo ale nepřišel. Bylo tam hrobové ticho,“ popsal Rockhouse, jehož bratr je jedním z horníků, co zůstali v dole, situaci po explozi.

Když nabyl vědomí, doplazil se k místu, kde byl stlačený vzduch, aby se nadýchal a nabral síly. V tu chvíli narazil na tělo Russella Smithe, který ležel v bezvědomí. Několik minut se ho snažil probrat. Povedlo se mu to. Pak se oba dostali ke vzduchu.

"Nemohl jsem dýchat. Dusil jsem se. Myslel jsem, že je to plyn. Ale byl to prach s kamením. To je to poslední, co jsi pamatuju," řekl Russell Smith.

Po dvou hodinách od výbuchu se objevili na povrchu. Okamžitě byli převezeni do nemocnice. Naštěstí utrpěli jen lehčí zranění, takže oba mohli být propuštěni.

Příběh z Chile jim dává naději

V dole však zůstalo 29 jejich kolegů a kamarádů. Horníci jsou ve věku od 17 do 62 let, z toho 24 je Novozélanďanů, dva Australané, dva Britové a jeden Jihoafričan. Všichni jejich příbuzní však věří a doufají, že se se svými milovanými setkají. Případ z Chile, kdy horníci v dole bez pomoci a bez kontaktu přežili 17 dní, jim v tom pomáhá. Chilští horníci se nakonec na povrch dostali po dvoudenní záchranné akci po 69 dnech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi