Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

33 horníků: Exkluzivní tajemství o každém z nich!

Autor: INT, mivr, koj - 
15. října 2010
17:56

Po devětašedesáti dnech konečně opět spatřili slunce a mohli se nadechnout čerstvého vzduchu. Třiatřicet statečných horníků, kteří byli od 5. srpna zavaleni v chilském dole San José, jsou můžou být zase šťastní se svými rodinami. Jak dlouho pracovali jako horníci a jaké jsou jejich sny? Blesk.cz vám tyto a jiné otázky zodpoví!

Alex Vega Salazar (31): Na denním světle ve 13.52

Práce horníka chtěl nechat už dlouho, ale potřeboval peníze na přestavbu svého domu. Jeho otec, který se živí jako pohotovostní lékař, si zaměnil jméno, aby mohl být při Alexově vytažení z dolu.

Ariel Ticona Yañez (29): Na denním světle ve 2.30

Ariel Ticona Yanez Ariel Ticona Yanez | ČTK, Reuters, EPA
Tohle je ten médii známý otec. Během jeho trpění pod zemí se mu nahoře narodila dcera, která nese jméno záchranného tábora, který byl kolem dolu vystaven pro rodiny zasypaných mužů. To zní Esperanza a v překladu znamená příznačně „naděje“. Tu ale tatínek bezprostředně po vytažení z dolu neviděl. Na místě ale byla jeho žena a matka holčička Margarita, takže se Ariel dočkal i tak bouřlivého přivítání.

Carlos Bugueño Almaro (27): Na denním světle ve 22.33

Carlos Burgueno Carlos Burgueno | ČTK, Reuters, EPA
Bývalý člen ochranky nazýval zavalený důl žertovně „jatka San Esteban“. Jeho snem je mít vlastní dům. Pod zemí uvízl se svým nejlepším kamarádem Pedro Cortéz Contrerasem.

 

 

 

Carlos Barrios (27): Na denním světle v 15.55

Carlos Barrios Edison Carlos Barrios Edison | ČTK, Reuters, EPA
Otec pětiletého chlapce byl údajně nejtišším z horníků. Barrios byl jedním z vedoucích směny. Když se objevil nad povrchem země, jeho bratr měl slzy dojetí v očích.

 

Carlos Quispe Mamani (23): Na denním světle v 8.09

Tento muž byl jediný ze zasypaných mužů, který nemá původ v Chile. Mamani pochází z Bolívie a zde začal pracovat teprve nedávno. Poté, co byl vytažen na denní světlo a ošetřen místními lékaři, se mu dostalo opravdu velké cti. Do své vlasti, kde chce začít studovat, letěl na stejné palubě jako bolívijský prezident Morales!

Claudio Acuña Cortés (35): Na denním světle ve 23.50

Claudio Acuna Claudio Acuna | ČTK, Reuters, EPA
Expert na výbušniny pracoval v dole San José teprve dva dny, než byl s ostatními muži zavalen. Pod zemí dokonce oslavil i narozeniny. Za peníze vydělané prací v dole by si chtěli s přítelkyní (28) koupit dům u moře. „Miluje čerstvý vzduch na pobřeží,“ řekla jeho přítelkyně.

Claudio Yáñez Lagos (34): Na denním světle ve 12.03

V dole pracoval, aby splatil své dluhy. Otec dvou dětí tam chtěl skončit, až si vydělá dost, a to mělo přijít tento měsíc. I když byl zavalený, udělal krásnou věc – dodržel slib a požádal svou přítelkyni Claudii o ruku.

Daniel Herrera (27): Na denním světle v 17.50

Daniel Herrera Daniel Herrera | ČTK, Reuters, EPA
Říká se o něm, že je to maminčin mazánek. Nejen, že u matky stále žije, ale ona mu dokonce stále nosí snídani do postele! Zatím se stěhovat nehodlá. Když byl vytažen po devětašedesáti dnech na zem, jeho milující maminka prohlásila: „Je to, jako bych ho znovu porodila!“

Darío Segovia Rojo (48): Na denním světle ve 20.59

Dario Segovia Dario Segovia | ČTK, Reuters, EPA
Už jeho otec byl horníkem. Ten byl dokonce také jednou zavalen. Na rozdíl od syna ale naštěstí jen týden. Už když bylo Rojovi osm let, začal pracovat v dole. Když vylezl ze záchranné kapsle, na povrchu ho čekalo třináct bratrů a sestra Maria. Jeho celoživotní sen je otevřít si vlastní obchod s potravinami.

Edison Peña Villarroel (34): Na denním světle v 15.12

Tento muž se asi dole bál nejvíce ze všech. V dopisech rodině psal: „Chci být volný. Chci vidět slunce.“ Aby zůstal zdravý, běhal každý den deset kilometrů šachtou. Je velkým fanouškem Elvise Presleyho, tak mu rodina poslala do hlubin cédéčko rock and rollové hvězdy.

Esterban Rojas Carrizo (44): Na denním světle v 19.49

Esteban Rojas Esteban Rojas | ČTK, Reuters, EPA
Otec tří dětí ve funkci hlavního údržbáře z podzemí poslal vzkaz své manželce, se kterou jsou oddáni pouze úředně, že dá-li Bůh, koupí si svatební ošacení a vezmou se v kostele. Když byl vytažen na zem, padl na kolena a objal ženu, se kterou jsou spolu už krásných pětadvacet let. Tomu se říká láska.

Florencio Ávalos Silva (31): Na denním světle v 5.11

Muž, který je už tři roky mistrem, má s manželkou Mònicou sedmiletého synka. Na povrch byl vytažen jako první. Nejprve objal syna, potom až ženu. Mezi zavalenými horníky byl i jeho bratr.

Franklin Lobos Ramírez (53): Na denním světle v 0.17

Franklin Lobos Franklin Lobos | ČTK, Reuters, EPA
Bývalý fotbalista pod zemí vydržel se zdravým duchem určitě i proto, že mu do temnot poslala pozdrav světová fotbalová hvězda David Villa. Na zemi na něj mimo jiné čekala dcera, která skákala radostí, když tátu konečně zase viděla. Ramírez dostal nahoře míč, který ihned s nadšením vykopl do vzduchu.

Jimmy Sanchez (19): Na denním světle v 9.10

Nejmladší ze zasypaných horníků v dole na měď a zlato byl vytažen kapslí na zemský povrch jako pátý. Po dlouhém obětí s otcem Juanem (48) a lékařském vyšetření vyprávěl o pocitech během své záchrany: „Jízda v kapsli bylo nejhorších patnáct minut mého života. Bylo to tak těsné.“ Pro Jimmy musely být pobyt pod zemí a cesta nahoru opravdu úděsné, jelikož má strach z uzavřených prostor. I proto byl vytažen jako jeden z prvních. První věc, která ho po spatření denního světla zajímala, byla jeho rodina – snoubenka Helen (17) a pětiměsíční dcerka Barbara. „Potřebuji si odpočinout,“ odpověděl novinářům na otázku, co plánuje v nejbližší budoucnosti dělat.

Jorge Galleguillos Orellana (56): Na denním světle ve 14.32

Specialista ve vrtech pracuje jako horník už čtyřicet let. A svou práci opravdu miluje, dokonce sbírá minerály! V minulém roce ho postihly dvě nehody, teď byl ještě ke všemu skoro sedmdesát dní zavalen pod zemí. Není se tedy čemu divit, že Orellana dělal záchranářům největší starosti. Jeho zdraví bylo ve velmi špatném stavu.

José Ojeda Vidal (46): Na denním světle v 11.21

Napsal první zprávu z podzemí: „Všech 33 v krytu. To je dobře.“ Vidal je diabetik, patřil tedy k těm ohroženějším ze zavalené skupiny. Před osmi lety mu zemřela žena a před dvěma lety mu umřela i jeho sestra, o jejíž dceru (26) se teď stará.

José Henríquez Gonzalez (54): Na denním světle ve 22.59

Jose Henriquez Jose Henriquez | ČTK, Reuters, EPA
Mistr v oboru vrtů pracuje v hornictví už třiatřicet let. V dole ostatní uklidňoval. Před čtyřiadvaceti lety unikl zavalení, asi mu to ale bylo osudným. V prvním dopise adresovaném dceři psal: „Potrvá to tu ještě pěkně dlouho.“

Juan Illanes (52): Na denním světle v 7.08

Tento muž s vojenským vzděláním nemá žádnou speciální funkci, v dole ale muže svým hlubokým hlasem často uklidňoval, když hrozilo vypuknutí paniky. Jeho bratr Oscar ale zároveň tvrdí, že se ho ostatní muži mohli bát: „Je tvrdý a disciplinovaný. Nikdy si nestěžuje.“

Juan Carlos Aguilar (49): Na denním světle v 1.13

Juan Aguilar Juan Aguilar | ČTK, Reuters, EPA
Už od svých devatenácti let se živí jako horník. Dříve pracoval jako záchranář při podobných situacích, která v srpnu postihla jeho a dalších dvaatřicet mužů, což jim všem možná zachránilo život.

 

Luis Urzúa Iribarrren (54): Na denním světle ve 2.59

Luis Urzua Luis Urzua | ČTK, Reuters, EPA
Vedoucí směny opustil podzemní peklo jako poslední jako správný kapitán. Už více než třicet let je horníkem. Jen díky jeho systému přídělů vydrželi muži pod zemí sedmnáct dní se zásobami určenými na dva dny. Když byl vyvezen kapslí na povrch, objal ho chilský prezident Sebastian Pinera. A Iribarren mu s vlajkou kolem ramen řekl: Předávám vám službu a doufám, že už se to více nebude opakovat.“

Mario Gomez Heredia (63): Na denním světle ve 12.59

Nejstarší ze zavalených horníků, který má potíže s plícemi, pracoval v místním dole už dvanáct let. V den nehody mu manželka navrhla, aby šel do předčasného důchodu. Po návratu na zem přísahal, že už do dolu nikdy nevkročí.

Mario Sepúlveda (39): Na denním světle v 6.10

Elektrikář se proslavil vtipnými výstupy v přenosech z podzemí. Už má dokonce nabídku pracovat v televizi. Sepúlveda ale chce dále pracovat v dole. Po záchraně řekl: „Chci, aby se ke mně lidé chovali jako k tomu, kdo jsem. Horník.“

Omar Reygadas (56): Na denním světle v 18.38

Omar Reygadas Omar Reygadas | ČTK, Reuters, EPA
Vdovec, který pracuje jako horníku už třicet let, byl zavalen už potřetí v životě. Jednou se mu podařilo vyprostit se po osmi hodinách sám. V dole nepracoval moc dlouho, dříve hlavně manipuloval s bagrem. Jeho syn o něm řekl, že je to silný muž, který si vždycky poradil a vždy bojoval za svá práva.

Osman Araya (30): Na denním světle v 10.35

V dole pracoval teprve čtyři měsíce. Na začátku pobytu pod zemí se zhroutil, byl tak považován za jednoho z nejslabších ze zasypaných horníků. Krátce před nehodou uporňoval majitele dolu San José, že tam jsou nedostatečná bezpečnostní opatření.

Pablo Rojas Villacorta (45): Na denním světle ve 20.29

Pablo Rojas Pablo Rojas | ČTK
Odborník na výbušniny působil u dolu půl roku. Jeho žena Ximena ho popisuje jako plachou osobu. Největším snem Villacorty je, aby jeho syn dostudoval medicínu. Také by chtěl cestovat.

 

 

 

 

Pedro Cortéz Contreras (25): Na denním světle ve 2.06

Pedro Cortez Pedro Cortez | ČTK
Elektrikář pomohl s instalací komunikačního systému, který spojil horníky v podzemí se světem nad zemí. V dole San José už dříve přišel o prst. Tehdy pracoval na zakázce, ke které neměl potřebné vzdělání.

 

Raul Bustos (40): Na denním světle v 1.39

Raul Bustos Raul Bustos | ČTK
Tento muž přežil i chilské zemětřesení. Když byl vyvezen na povrch země, čekala na něj žena Carolina. Jejich vítání vypadalo jako z filmu – spatřili se, začali se smát, běželi k sobě a následovala velká pusa!

 

Renan Avalos Silva (29): Na denním světle ve 23.24

Renan Avalos Renan Avalos | ČTK, Reuters, EPA
Ještě před čtyřmi měsíci se bratr prvního vytaženého muže Florencia živil jako vinař. Jeho přítelkyně Brunela s rozpaky zvědavým médiích prozradila, co má Renat nejradši v posteli při milostných hrátkách: „Punčochy a korzety.“

 

 

 

Richard Villaroel Godoy (28): Na denním světle v 0.46

Richard Villarroel Richard Villarroel | ČTK
V listopadu se mu narodí miminko. Když mluvil se svou matkou, musela telefon položit. „Plakal tak silně, že jsem to nemohla vydržet,“ řekla. A když konečně vyjel kapslí na povrch, přišly opět slzy. Tentokrát ale plakala právě maminka spolu s jeho dcerou.

Samuel Avalos Acuña (43): Na denním světle ve 22.04

Samuel Avalos Samuel Avalos | ČTK
Jako pouličnímu prodavači se mu moc dobře nevedlo. Doufal, že práce v dole mu zajistí lepší život. Se životní partnerkou Ruth, se kterou žijí na hromádce už dvaadvacet let, mají tři děti ve věku osmnáct, devět a dvou let. Když byl dole, asi se mu vše rozleželo v hlavě a napsal Ruth milostný dopis, ve kterém ji požádal o ruku.

Victor Segovia (48): Na denním světle v 17.09

Victor Segovia Rojas Victor Segovia Rojas | ČTK, Reuters, EPA
Psychologové ho označují jako kronikáře pekelné jámy. Expert přes vrty všechno dokumentoval. Teď by chtěl vydat knihu. Třiatřicet horníků prý podepsalo smlouvu, jak si budou peníze za rozhovory, knihy a filmy dělit.

Víctor Zamora Bugueño (33): Na denním světle v 16.28

Tohle je básník skupiny. Během pobývání v dole psal básně udržoval ostatní v dobré náladě. Své ženě v dopise napsal, že je rád, že je sedm set metrů pod zemí. A důvod? „Alespoň se nemusím každý den sprchovat.“ Po vyvezení nahoru svou manželku několik minut objímal.

Yonni Barrios Rojas (50): Na denním světle ve 21.32

Když vyjel kapslí nahoru, okamžitě těsně objal a dlouze políbil svou milovanou Susanu. Doma ho ale asi tak pěkná scéna nečeká. Susana je totiž jeho milenka, doma ho čeká manželka, která se až během jeho uvěznění v dole San José dozvěděla, že existuje ještě někdo třetí. Rojas se v dole ujal lékařského ošetřování a své kolegy dokonce v jámě očkoval.

gogo ( 16. října 2010 17:26 )

Není nad "Exkluzivní tajemství" psané v Blesku ! Dříve se říkávalo, že tajemství známé třem již není tajemstvím. Ale dnes ?

Zobrazit celou diskusi