Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zachránění horníci dostali medaile a zahráli si fotbal s prezidentem

Autor: ČTK, mivr - 
25. října 2010
21:28

Chilští horníci, kteří byli od 5. srpna zavaleni skoro sedmdesát dní v dole San José, a s nimi záchranáři, kteří třiatřicet mužů z hlubinného pekla vyprostili, se dočkali vyznamenání od prezidenta Chile. Sebastián Piňera jim předal medaile k dvoustému výročí vzniku Chile a miniaturní repliky kovové kabiny, která je vyvezla na povrch.

Na skupinu horníků, kteří se do prezidentského paláce La Moneda dostavili v doprovodu svých rodin, čekal rozjásaný několikatisícový dav, s nímž se horníci srdečně zdravili a objímali.

"Začalo to jako možná tragédie, ale skončilo to jako opravdové požehnání," vzdal Piňera mužům poctu za statečnost. "Naučili jste nás vážit si toho, co je skutečně důležité. Ať žije život, ať žijí horníci!" zvolal ještě Piňera.

"Díky Bohu jsme venku a jsme volní," prohlásil vedoucí skupiny Luis Urzúa. "Jsme hluboce vděčni vám všem, našemu prezidentovi, našim ministrům, celému Chile, je to něco, co bychom si nedokázali představit," dodal dojatě.

Zahráli si spolu fotbal

Slavnostního aktu se zúčastnili i ministři zdravotnictví Jaime Maňalich a dolů Laurence Golborne, jejichž úlohu v celé záchranné operaci prezident rovněž ocenil.

Pondělní slavnosti předcházela v noci na pondělí večeře za účasti horníků, jejich rodin a obou ministrů. "Když ještě byli dole, řekli jsme jim, že až budou nahoře, nabídneme jim pečínku, takže teď jsme tady a plníme svůj slib," řekl Golborne.

Ještě před večeří se konal obřad v evangelické katedrále v Santiagu, k jejíž křesťanské větvi se někteří ze zachráněných horníků hlásí. "Musíme Bohu vyjádřit vděk, protože on byl s námi!" zdůraznil jeden z vysvobozených horníků Osmán Araya. Na důkaz přátelství a šťastné záchrany si ještě po večeři ministři, záchranáři a horníci společně utkali ve fotbalovém mači.

Napomohli reformě

Stateční muži přečkali vězení v dole neuvěřitelných devětašedesát dní. Prvních pár dní se dokonce ani nevědělo, že tam jsou, chudáci, zasypáni! Jejich trápení o hladu a nedostatku světla skončilo 13. října. Paradoxně toto neštěstí přispělo k urychlené reformě legislativy o bezpečnosti práce, jež bude předložena už v příštích dnech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi