Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Výbuch uvěznil 11 horníků, jejich šance jsou malé

Přátelé a příbuzní horníků, kteří zemřeli při důlním neštěstí, jsou zlomeni.
Přátelé a příbuzní horníků, kteří zemřeli při důlním neštěstí, jsou zlomeni.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
17. října 2010
15:32

Záchranáři, kteří se v Číně pokoušejí od sobotního rána dostat z dolu poškozeného výbuchem plynu uvízlé horníky, ztrácejí naději. Štastný konec, který při podobném incidentu zažili v Chile, je hodně daleko.

Neštěstí nepřežilo 26 mužů a 11 je zasypáno pod desítky metrů suti. Dostat se k nim prý potrvá několik dní.

U dolu čekají rodiny pohřešovaných.Neštěstí se stalo v sobotu ráno. V dole společnosti Pching-ťü Coal a Electric v centrální provincii Che-nan vybuchl plyn, když se horníci snažili odvrtat otvor, aby snížili nebezpečně stoupající tlak plynu v šachtě. Pod zemí jich bylo 276 a 239 z nich se podařilo dostat se včas na povrch.

Zbylých 37 zasypala suť uvolněná explozí. Je nad nimi teď údajně 2500 tun kamení a uhelného prachu. Potvrzeno je 26 mrtvých. Zbylí jsou údajně 50 až 80 metrů pod vstupem do šachty.

Chilský prezident Sebastián Pinera v sobotu Číně nabídl pomoc při záchranné operaci v Che-nanu. Čínské doly patří k nejnebezpečnějším na světě a jsou známy nedodržováním bezpečnostních opatření. Loni tam při důlních neštěstích podle oficiálních zdrojů zahynulo přes 2600 lidí. Mnoho nehod ale není vůbec ohlášeno.

c3rb3r0s ( 18. října 2010 11:54 )

Hrůza, rákosníkům nestačí že kopírují známe značky triček, televizí, aut, jídla atd atd.. teď už se musí opičit i v závalech dolů a podobně... to si nemůžou pro jednou vymyslet něco vlastního?!

Zobrazit celou diskusi