Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtěli vítat léto, našli smrt: Vlak zabil 12 lidí

Španělští vyšetřovatelé ohledavají oběti děsivé nehody.
Španělští vyšetřovatelé ohledavají oběti děsivé nehody.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
24. června 2010
10:42

Děsivá nehoda se stala v noci na čtvrtek ve Španělsku. Asi 40 mladých lidí si krátilo cestu na pláž přes koleje, kde skupinkou v plné rychlosti projel vlak. Nehoda na jihozápadě od Barcelony si vyžádala nejméně 12 mrtvých a 14 zraněných.

Neštěstí se stalo před půlnocí ve stanici Playa Castelldefels. Cestu k místní pláži si přes koleje krátilo asi 40 mladých lidí, kteří na nádraží přicestovali krátce před nehodou regionálním vlakem. Mohli přitom využít existujícího podchodu.

Při srážce zahynulo na místě deset lidí. Další dva podlehli vážným zraněním. Podle španělské rozhlasové stanice SER utrpělo zranění 13 osob, podle jiných médií jich je 17. Nejméně tři lidé jsou nadále v kritickém stavu.

Téměř celá skupina vstoupila pod vlak najednou
10 lidí zemřelo na místě, 2 podlehli těžkým zraněním v nemocnici. 10 lidí zemřelo na místě, 2 podlehli těžkým zraněním v nemocnici. | ČTK

Podle jednoho mladého muže, který koleje stihl přejít, skupina počkala, až jejich vlak odjede. Když pak vstoupila do kolejiště, přiřítil se z opačné strany rychlík jedoucí z Alicante do Barcelony.

Přijíždějícím záchranářům se naskytl hrůzný pohled na hromadu rozčtvrcených těl. Podle fotografa agentury AFP leželi mrtví kvůli zevrubnému vyšetřování na místě ještě několik hodin po nehodě. Stanici uzavřel kordón policistů. Železniční provoz na trati byl zcela přerušen.

Jde o nejhorší železniční katastrofu ve Španělsku od června 2003, kdy po srážce osobního a nákladního vlaku v městě Chinchilla na jihovýchodě země zahynulo 19 osob.

Většina z usmrcených i zraněných osob přicestovala do města na oslavy dnešního svátku svatého Jana, kdy se v noci u moře vítá začátek léta se zábavní pyrotechnikou.

anasyi ( 5. července 2010 14:09 )

e.44,ti lide prechazeli rovnou za vlakem,kde seskakovali do koleji,tak je uvedeno i pri rekonstrukci.Oni byli defakto uvezneni v kolejisti a nemeli sanci se z kolejiste dostat.Jinak,pokud jsou nejake sestupy na kolejiste a hlavne pro personal,je to oznacene,takze na vlastni nebezpeci.Divam se v televizi na rekonsrukci.Otec jednoho chlapce to vsechno videl,protoze na neho cekal na nastupisti.Ridic toho rychlovlaku skoncil na psychiatrii,zblaznil se.U neho nezjistili nic,zadne jeho pochybeni.Pri rekonstrukci,sli jejich spoluzaci podchodem a sami uznali,ze se podchodem dalo projit,ze z jejich strany slo o netrpelivost,ktera je stala zivot.Ten pan,co predvadel prechazeni pres koleje,mel pokazde viditelnost,jenze tihle pres vlak,ze ktereho vystoupili nic nevideli,vlak jeste stal a oni skocili do kolejiste a druhy vlak je smetl.Takze bez problemu by se dalo prejit,pokud na koleji nebude zadny vlak,kolej bude prazdna.Je to zbytecna smrt mladych lidi.

e.44 ( 27. června 2010 01:01 )

anasyi, přes ty koleje je na dvou, od sebe asi 50m vzdálemých, místech přechod pro personál. V televizi to bylo dobře vidět. A ten čtyřiašedesátiletý pán tam předváděl, jak přes ty koleje pravidelně přechází a to bez jakýchkoliv problémů.Prostě jsou tam na dvou místech sešikmený plochy, po kterých se člověk pohodlně dostane z nástupiště na koleje a opět na druhé straně na nástupiště.

anasyi ( 26. června 2010 01:53 )

e.44,tahle stanice ma dve koleje.Ty koleje jsou posazeny v hloubce,tzn.,ze pokud budes chtit prejit z jedne strany,musis defakto seskocit,prejdes jednu,druhou kolej a musis zase z kolejiste vylezt.Po rovine muzes jit,pokud by si sla pri koleji,ale na vyvysenem miste,nebo primo v kolejisti.Takze defakto nelze normalne prejit z jedne strany na druhou bez skoceni do kolejiste a i vylezt z kolejiste.Pokud by prijeli z druhe strany vlakem,jen by se otocili a mohli prolezt plotem a dostali by se k plazi,ale s tim,ze by je ale cekal prebeh pres dve silnice a nebo,by vysli na nadchod pres silnici,ale ten byl zavreny,tak by museli prejit silnici podchodem.Ja ti verim,ze v televizi byla sirsi reportaz,ze video neni tak rozsahle,ale nadrazi se nepredelalo ze dne na den.Jinak,nase dohady jim zivot nevrati.Netrpelivost je stala zivot

e.44 ( 25. června 2010 17:12 )

anasyi, já jsem se dívala dobře. Jenom jsem se špatně vyjádřila. Myslela jsem že tam neni nějaký nepřekonatelný plot. Na videu i v televizi bylo jasně vidět, že je v tom plotě východ a že se tím plotem dá i úplně pohodlně prolézt na každém místě. A s tím seskakováním to není taky tak horké, v televizi bylo jasně vidět, že se dá na některých místech přejít téměř po rovině. V televizi byla mnohem delší a podrobnější obrazová reportáž, než je to video, takže vím o čem píšu.

anasyi ( 25. června 2010 12:58 )

e.44,podivej se znova na video,trat je oddelena od silnice plotem,a vem si ze oni museli seskocit do kolejiste,do hloubky,od kud nemeli zadnou sanci vyskocit.Takze oni kdyz vystupovali,museli videt to oploceni.Me spise nejde do hlavy,ze se 40 lidi nechalo strhnout na takovy prechod.A jak mluvil ten z toho bufetu,rikal,ze to byla skupina lidi,kteri byli dezorientovani,ze pobihali sem a tam.Takze kdyz bych neznala nadrazi,asi tezko bych se spustila do kolejiste,kdyz nebudu ani znat,kde muzu z kolejiste vylezt.Nevim,je to nejake divne.Podchod ,ono zalezi i na tom,jak nevyhovujici,on byl nevyhovujici v momente navalu lidi,a zase nekdo si predstavuje naval,ze je v podchode o 20 lidi vice.Tohle je hodne diskutabilni.Me i zarazi jedna vec,ze mezi mrtvymi,byla 45 leta zena a jinak vsechno mladi lide od 16 - 20 let.

Zobrazit celou diskusi