Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

New Yorku volila prezidenta Formanová i Vrzáňová: Obě Karla!

Ája Vrzáňová a Martina Formanová už odvolily v druhém kole prezidentských voleb
Ája Vrzáňová a Martina Formanová už odvolily v druhém kole prezidentských voleb  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
24. ledna 2013
21:36

Přestože my tady v Česku si na otevření volebních místností ještě pár hodin počkáme, Češi v USA už mohli volit. K volební urně na českém konzulátu v New Yorku už přišly například  bývalá mistryně světa v krasobruslení Ájá Vrzáňová či spisovatelka Martina Formanová.

V prvním kole voleb vyhrál v zahraničí u Čechů, kteří po celém světě měli možnost na konzulátech volit, s naprostým přehledem Karel Schwarzenberg. Až sčítání ukáže, zda budou Češi žijící v cizině volit stejně.

"Ta volba samotná ukáže, jestli můžeme věřit, že se ten kurz mění a jestli to půjde od těch zlodějů a podvodníků někam k právnímu státu. Anebo se potvrdí, že to vlastně je v pořádku, jak to jde zatím," řekla Formanová, jejíž manžel a světoznámý režisér Miloš Forman se k volební urně ze zdravotních důvodů nedostavil. Během předvolební kampaně on, i jeho dva v Česku žijící synové Petr a Matěj, podporovali Karla Schwarzenberga.

Zahraničí volí Karla

Martinu Formanovou během volební kampaně "nadzvedly" útoky na Karla Schwarzenberga kvůli tomu, že žil dlouhou dobu v zahraničí. "Nemyslím si, že člověk, který žije z jakéhokoli důvodu v zahraničí, je o něco méně Čech a o něco méně mu záleží na osudu té naší země," řekla. "Podívejte se, jak dlouho žil Tomáš Masaryk v zahraničí, měl za manželku Američanku, která nemluvila česky. A udělalo ho to o něco horším prezidentem? Nemyslím si," dodala.

Vrzáňová kvůli druhému kolu prezidentských voleb přerušila svůj tradiční zimní pobyt na Floridě a přiletěla na jeden den do New Yorku. "Já jsem přijela na jeden den z Floridy, jenom abych volila, protože na Floridě se volit nemůže. Já volím Karla Schwarzenberga, protože by to byl výborný prezident, je to důstojný, inteligentní pán," uvedla bývalá úspěšná sportovkyně.

Dodala, že si váží toho, jaký zájem o volby má v Česku mladá generace. "Věřím jim. Slyšela jsem, že hodně volí. Jsem na ně pyšná. Běžte a volte správně," vzkázala.

V zámoří kvůli časovému posunu začalo hlasování o den dříve než v Česku. Například v Brazílii se volí od 17:00 SEČ, na východním pobřeží USA začaly volby o tři hodiny později.

aksima ( 25. ledna 2013 11:38 )

asi máte pravdu...

lauratiger ( 25. ledna 2013 11:36 )

Nemůžete tomu rozumět, pokud nejste jedním z nich.

lauratiger ( 25. ledna 2013 11:35 )

Všichni se nekamarádí s SS manannama a kardinálama, to je fakt. Jestli šel někdo v dějinách přes mrtvoly, tak je myslím na první pohled vidět, kdo. Ať pláče Čáslavká jak chce, neříkám, že komunisti byli nějakej výkvět dějin, ale taková zvířata jako nacisti to rozhodně nejsou. Něco je tiše tolerováno, a Únor 1948 všechny tyhle zbohatlíky děsí jako noční můra. Vzdělaný Schwarzenberg? Spíše člověk s dobrými styky a vlivem. A jestli dobrými, to je na pováženou.

aksima ( 25. ledna 2013 11:31 )

Prezident má být Čech - ano otec KS byl hrdina atd... ale to byl jeho otec a né on!!! KS byl takový hrdina,že z ČR utekl... Nevím co všechny vede k volbě KS - až tu prosadí euro a další výmysly z EU, tak se z toho všichni pos.... Proč bysme měli stále podlejzat EU - a pište si, že KS bude skákat tak jak oni budou diktovat... Je to každého volba, ale stále nerozumím kladům volby KS...

lauratiger ( 25. ledna 2013 11:27 )

Co je na vině německého národa za chod dějin lživého? Oni chtějí omluvy? Ať se omlouvají oni. Mají za co.

Zobrazit celou diskusi