Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Politička šokovala Německo: Policie by měla mít právo uprchlíky střílet

Autor: mb - 
31. ledna 2016
15:57

O pořádný rozruch se u našich západních sousedů postarala šéfka neparlamentní politické strany AfD (Alternativa pro Německo) Frauke Petry (40). Ta prohlásila, že by pohraniční stráž měla být připravena střílet uprchlíky, pokud to bude nutné. Její slova šokovala politický establishment v zemi, výrok politici okamžitě odsoudili.

„Potřebujeme efektivní kontrolu (hranic), abychom zabránili neregistrovaným žadatelům o azyl vstup do země z Rakouska. Žádný policista nechce střílet na uprchlíky a já si to také nepřeji. Ale střelba by měla být umožněna jako poslední možnost,“ prohlásila pro německá média šéfka AfD Frauke Petry.

Nepřijatelné, zuří politici

Slova Frauke Petry vyvolala okamžitou odmítavou reakci politiků. „Její návrh připomíná příkazy z Východního Německa. Poslední německý politik, který vydal rozkaz střílet uprchlíky, byl Erich Honecker,“ říká šéf Sociálnědemokratické strany Thomas Oppermann (61). Erich Honecker byl německý komunistický politik, který vedl NDR až do pádu Berlínské zdi v roce 1989.

Z úst vicekancléře Sigmara Gabriela (56) zazněla ještě ostřejší kritika. „Je neskutečné, že takové strany dostávají prostor ve sdělovacích prostředcích. Nepodporujme strany, které jsou proti svobodnému demokratickému pořádku v naší zemi. Nemělo by jim být dovoleno šířit svou propagandu v televizi,“ řekl vicekancléř, který se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že by stranu AfD měly nyní monitorovat zpravodajské služby.

Sigmara Gabriela též rozzuřila výzva Frauke Petry ke zvýšení porodnosti původního německého obyvatelstva. Podle političky by se tím zastavilo vymírání obyvatelstva Německa a nebylo by třeba „importovat“ imigranty. „Požadavek Petry, aby každá žena měla minimálně tři děti, je bizarní,“ durdil se Gabriel.

Policisté také v šoku

Ani samotná policie není z návrhu Frauke Petry nadšená. „Kdokoliv chce uplatňovat takovéto metody, chce zjevně zrušit vládu práva. To už jsme zažili v německé historii a nechceme se vydat stejnou cestou,“ prohlásil šéf policejních odborů Jörg Radek.

Podpora strany AfD mezitím mezi Němci poprvé od jejího vzniku v roce 2013 překročila hranici 10 procent. Strana se profiluje jako euroskeptická a sociálně konzervativní. Šéfka strany pochází z Drážďan, kde vzniklo protipřistěhovalecké hnutí Pegida.

Německo loni přijalo přes milion uprchlíků, veřejnost byla ze začátku k běžencům vstřícná, ale s rostoucím počtem se přístup Němců měnil. Několikanásobně vzrostl počet útoků na ubytovny s běženci a zároveň dramaticky klesla podpora německé kancléřky Angely Merkel (61). Její rezignaci si nyní přeje skoro polovina národa, dle průzkumu společnosti Forsa je to rovných 40 procent Němců.