Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zbourat mešitu i kostel! V Calais zdemolovali útočiště pro tisíce věřících uprchlíků

Autor: shp - 
2. února 2016
12:59

Chodili se do nich modlit, vyznávat svou víru a alespoň na pár okamžiků se cítit v bezpečí. Francouzské úřady se ale nelítostně rozhodly, že zbourají provizorní mešitu i kostel v calaiské »džungli,« kde živoří tisíce uprchlíků, kteří doufají, že se z francouzského přístavního města dostanou dál do Evropy za lepším životem. Teď už se za to nemají ani kde pořádně pomodlit.

Velké bagry se k budovám pomalu přiblížily a jejich obří lopaty hrozily blížící se destrukcí. Pár křesťanů se ještě v kostele stihlo naposledy pomodlit. Pak je vyhnali policejní těžkooděnci se štíty.

Snaží se zničit mír,“ prohlásil reverend Teferi Shuremo. „Slíbili mi, že kostel je v bezpečí před demolicí,“ dodal. Nebyl. A stejně tak nebyla mešita, kterou bagry zdemolovaly jakbysmet. Uprchlíci jsou muslimského i křesťanského vyznání, v Calais se tak tyčily dva svaté domy.

Ani jeden však nepřečkal rozhodnutí francouzských úřadů, kterým s hordami uprchlíků již dochází trpělivost. Při demolici nebyl nikdo zraněn.  Úřady chtěly během dvou týdnů vytyčit bezpečnostní zónu o rozloze 100 metrů čtverečních před hlavním táborem běženců.

V Calais po přívalu utečenců nebývale vzrostla kriminalita. Od krádeží až po přepadení. Běženci se hlavně snaží schovat v přívěsech kamionů, aby se v nich dostali do Velké Británie.

akko ( 2. února 2016 17:04 )

Vsadim se,ze to nebude dlouho trvat a "bude zazadano" o povoleni k vystavbe nove mesity (po cele Evrope)...a bude Jim povoleno...

johanvonbahnhof ( 2. února 2016 14:51 )

Ty mešity jim zbourat všechny a všude...

malinak ( 2. února 2016 14:40 )

 Muze mi nekdo vysvetlit co to je zase za smecka na toho Konvicku?Oni by ho nejradeji obvinly za navadeni k vrazde nakyho muslima. ...Co to tady ty media hrajou za smecka? ???Vsadim se o co chcete ze ten zasranej muslim jel v bordelu je to Kazach. ..kriminalni drogy a tak. . A aby se nereklo tak to svadi na islamofobii. ...svina zasrany

fouk.si ( 2. února 2016 14:35 )

Tady a svoboda projevu ??? Kde že prasprostá totalita !!!

fouk.si ( 2. února 2016 14:32 )

Mešity tady nemají co dělat a kostel si najde každý kdo chce. Vypráskat všechny kocarem a ne jim něco povolovat. Nikdo je sem nezval a pokud chtějí být v Evropě tak ať se prizpůsobí. Když jede evropan do nějakého takového opičákova taky si nemůže dělat co chce.

Zobrazit celou diskusi