Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Uprchlíci demolují tábor v Bělé: Policie posiluje ochranu

Autor: ČTK, ljš - 
31. července 2015
16:06

Demolovali zařízení, vykopávali okna a snažili se utéct. Policie opět musela zasáhnout proti cizincům, kteří se vzbouřili v zařízení v Bělé pod Bezdězem. Podobně jako ve čtvrtek večer migranti překonali branky v prostoru pro vycházky a přes plot se chtěli dostat ven z areálu. Tentokrát jich byla celá stovka, nikdo ale neutekl.

Další z řady protestů v zařízení pro uprchlíky se stal krátce po odjezdu ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kteří dnes debatovali se zástupci uprchlíků a nařídili posílení ochrany zařízení. Incident se podle mluvčí policie Kateřiny Rendlové stal v době, kdy už byly na místě posily z pražské policejní pořádkové jednotky.

Před zákrokem proti cizincům podle Rendlové zazněly výzvy v češtině, angličtině a arabštině. Policie dala lidem čas na to, aby opustili prostor a vrátili se zpět na ubytovnu. „Neuposlechli a začali demolovat zařízení, vykopávat okna a podobně,“ popsala Rendlová důvody, proč policie musela zasáhnout. Po zákroku cizinci skončili zpátky na ubytovně.

Různé protesty jsou podle policie časté, běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být. "My jsme jen okrajová migrační trasa, přes níž jde zlomek běženců, kteří jedou přes Rakousko," uvedla mluvčí. Základní požadavek migrantů v Bělé je okamžité propuštění a chtějí vrátit telefony a hotovost. "To jsou všechno věci, které jsou v souladu se zákonem, který neumožňuje, abychom jim tyto věci nechávali u sebe," dodala Rendlová. Podle ní si ale běženci mohou zatelefonovat a pokud mají vlastní hotovost, je jim průběžně uvolňována na to, aby si v areálu zařízení nakoupili.

Chovanec a Tuhý uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika jiných krajů. Měla by vznikat také nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst. Nyní jich je v zařízeních v Bělé a v zastávce u Brna asi 500.

Situace v Bělé je podle ministra uspokojivá, běženci dnes ale v prostoru pro vycházky vytrvale skandovali a vyvolávali různá hesla. Kapacita zařízení je téměř naplněná, dnes by mělo areál opustit asi 30 běženců, někteří budou převezeni do druhého zařízení stejného typu u Brna. Další by měli odcházet do zemí, kde byli registrováni, většinou do Rakouska.

V Česku nyní kvůli migrantům platí první stupeň ochrany hranic, u kterého policie od června zvýšila počty kontrol zaměřených na uprchlíky. Kontroly se týkají silnic i vlakových spojů. "Připravujeme se i na možné nasazení druhého stupně ochrany hranic, téměř 100 migrantů za jeden den už je poměrně vysoké číslo, může se stát, že vláda 20. srpna dostane od ministerstva vnitra návrh, aby se zpřísnily kontroly na hranicích České republiky, což bude vázat kapacity policie. A my vedle toho potřebujeme finanční prostředky," doplnil Chovanec. Případný třetí stupeň by znamenal, že se do ochrany hranic zapojí i armáda. Tak dramatický scénář však politici ještě nedávno nepředpokládali.

hejhej ( 10. srpna 2015 17:55 )

mandat: Pro nemocné a důchodce peníze nejsou, ale pro úprchlíky, které živíme ze svých daní a nyní ještě zabezpečení peníze jsou jenom proto,že se neumí chovat.Přicestují do cizího státu a chovají se hůř než hovada. Budou čekat na sociální dávky bez práce, jak to známe u cikánů. Za všechno může neschopná vláda a EU.

mandat ( 10. srpna 2015 17:08 )

Uprchlici by meli makat,aby nemeli cas na blbosti.Jsou to lenosi,u nich doma nic nedelaji,proto to take tam u nich vypada.Mysli si, ze budou do konce zivota jen lezet a mnozit se a jeste za to budou dostavat socialni davky.A ty,co neco znici,tak nasekat jim 100 ran,jsou na to zvykli z domova.Nebo vykastrovat,to jedine na ne plati.

zigzag ( 31. července 2015 20:49 )

zigzag ( 31. července 2015 20:47 )

Spravne. Bohuzel, prachy toci svetem a tak se nikdo nad tim nepozastavi.

datelobecny ( 31. července 2015 20:30 )

Lidi, tak už i Tunisané, kteří trpí nedostatkem turistů (díky jejich vlastnímu islámskému bordelu v zemi), chtějí emigrovat do Evropy. Prý se v Evropě určitě budou mít líp. Co budeme dělat, až se rozhodnou emigrovat i číňani?! Nemáme se raději rovnou oběsit?

Zobrazit celou diskusi