Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zákaz houbaření i Zemanovo zdraví: Seniory straší falešné zprávy, jak nenaletět?

Autor: David Budai - 
26. září 2018
05:01

Manipulativní nebo falešné zprávy zneužívají důvěřivosti starších lidí a vyvolávají v nich zbytečný strach. S nevyžádanou řetězovou zprávou se v minulosti setkalo devět z deseti seniorů, jen menší část z nich ovšem ověřuje jejich pravdivost. Dominují „fake news“ ohledně politiků, migrace, Evropské unie, ale i běžných životních starostí. Na vrcholu aktuální houbařské sezony mnohé seniory vystrašil třeba údajný zákaz houbaření. Už v minulosti se objevovaly zprávy o nutnosti zaplatit z nalezeného úlovku daň.

Ve víkendové příloze jednoho deníku se nedávno objevil článek, podle kterého bude sběr hub v českých lesích nadále možný jen na základě speciálního průkazu. Při porušení bude houbařům hrozit až dvouleté vězení. Přestože šlo o žert a samotný článek byl označen jako „kachna“, začal se po internetu šířit jako pravdivý. Lidé ho hromadně sdíleli hlavně na sociálních sítích a objevil se i v e-mailech.

Jde o ukázku falešné nebo poplašné zprávy, která má v lidech vyvolat rozhořčení nebo vztek. V poslední době se podobné manipulativní sdělení šíří stále více i mezi seniory. Ukazují to zkušenosti seniorské organizace Elpida, která varuje před nedůvěryhodnými zpravodajskými servery i řetězovými e-maily.

Zprávy od přátel mají senioři za pravdivé

„Zpravodajství na internetu sleduje tři čtvrtě milionu lidí starších 66 let. To je hodně. Polovina z nich si informace z internetu neověřuje nebo to nepovažuje za důležité,“ řekl pro Blesk Zprávy ředitel Elpidy Jiří Hrabě. „A je tu ještě jeden fenomén – přeposílané zprávy, takzvané řetězové e-maily. Ty dostává devět z deseti seniorů na síti. Známé rčení ‚na každém šprochu, pravdu trochu‘ stále velmi dobře funguje,“ dodal.

Podle aktuálního průzkumu, který si Elpida ve spolupráci s Nadací O2 nechala zpracovat, senioři nepovažují za spam nevyžádanou varovnou zprávu od přítele a nemají tak tendence ji ověřovat. „Jsou totiž přesvědčeni, že by jejich okolí nepravdivé zprávy nešířilo. A právě na blízké osoby, které v daném oboru považují senioři za autority, se pak obracejí při nejasnostech,“ vysvětluje Hrabě.

Strach z migrace i konec hermelínu

Mezi falešnými zprávami vévodí migrace, zprávy o politicích nebo Evropské unii. Senioři se mohou dočíst nepodložené informace o zdraví prezidenta Miloše Zemana nebo o údajném úmrtí Karla Gotta. Nedávno se šířila také zpráva o tom, že z Česka zmizí tradiční sýr hermelín a v obchodech budou jen drahé francouzské alternativy. „Sýr, který jsem tak rád přikusoval večer k Pilsner Urqell 12, už prostě nebude. Budou prý ale dovážet tento sýr s charakteristickou plísní z Francie,“ stojí ve strašícím e-mailu.

Starší lidé navíc často nevyžádané a falešné zprávy sami šíří, nejaktivnější jsou hlavně ti, kterým je už přes 65 let. Ukazují to výsledky půl roku starého průzkumu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a portálu Seznam.cz. E-maily varující před nebezpečím, například migrací nebo islámem, rozšiřuje 35 procent osob ve věku 55–64 let a 47 procent respondentů starších 65 let.

„Pravdivé i nepravdivé zprávy o politickém dění senioři šíří šestkrát častěji než osoby mladší,“ upřesnil Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace pedagogické fakulty. Také podle něj lze starší uživatele internetu snadno ovlivnit a ti pak mají tendenci informace šířit dále. „Potom aktivně ovlivňují své přátele a známé prostřednictvím spamu,“ dodal Kopecký s tím, že kvůli důvěřivosti se mohou senioři stát i obětí internetového podvodu.

Organizace Elpida momentálně pořádá speciální mediální kurzy pro seniory a radí jim, jak falešné zprávy odhalit. Vytvořila také manuál, podle kterého mohou zprávy ověřovat. Jedná se o seznam 12 klíčových kritérii a platí zde přímá úměra – čím více kolonek si člověk odškrtne, tím je zpráva důvěryhodnější. „Každý si ho může vytisknout a mít ho po ruce,“ popisuje Hrabě s tím, že dokument je volně ke stažení na webu organizace.

Co se vyplatí hlídat?

  • Autor zprávy je podepsaný, nenálepkuje, médium má jasného vlastníka
  • Název článku odpovídá obsahu a nesnaží se přitáhnout za každou cenu
  • Fotografie nejsou upraveny a nemají zavádějící popisky
  • Článek se nesnaží upoutat vyvoláváním nenávisti
  • Reklama je oddělená od obsahu článku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prasatkopepicek ( 26. září 2018 14:50 )

mas tam chybu carmine. havlozmr,,dí nikoliv halozmr,,dí. priste rekni sestrickam at ti daji vic casu

gabreta ( 26. září 2018 14:26 )

Co do toho taháte seniory? Máte představu, soudruhu redaktore, že senioři jsou blbí? Naopak, když pravidelně píšete o tom, jak za bolševika byly potraviny nezdravé, jak bylo draho, jak se stály fronty na džíny, jak byly prázdné regály v obchodech a jako důkaz přidáte fotku z úplně jiné doby, tak jenom senioři můžou zhodnotit, jak a kdy to opravdu bylo!! Mladým můžete nalhat o té době, co chcete! Ti vám na to samozřejmě skočí! Uvědomte si, že manipulujete s lidma právě vy, novináři, že bolševik byl proti vám slabej odvar!!

jity ( 26. září 2018 13:34 )

Nějací imbecilové zamrzli v pubertálních letech a neustále vyřvávají s jejich červenými hadry. Kdo je na ně zvědavý, když nejsem zvědavá na Zemana, tak tam nelezu.

pekaaaros ( 26. září 2018 10:19 )

nevím jak v papírových novinách, ale na netu se píšou titulky tak, aby to co nejvíc lidi vyprovokovalo otevřít to a napsat do diskuze, jak je článek nas.al klikání kvůli reklamám. to je to, oč tu běží. Proto všichni ti Mitrofanovové, Peheové, Antibabišovci, Antizemanové. Lidi musí být hlavně naštavaní z titulku, aby na to klikli a viděli tak reklamu. Ale na ten titulek neklikaj proto, aby si přečetli článek, ale aby napsali do diskuze, jak je autor blbej. A viděl tak další a další reklamy.

prasatkopepicek ( 26. září 2018 08:32 )

Za komousu se zpravy zkreslovaly tak aby to vypadalo, ze se dari dobre, plan se plni na vice nez 100% a nektere problemy nejsou. Dnes ze zpravy podavaji tak aby to moc lidi nenas.r.alo a nektere problemy s urcitymi lidmi vlastne vubec nejsou. V tomto smeru je to dost podobne. Proste se lhalo, lze se a lhat se bude tak jak se zrovna hodi. Jen je treba si to trochu prebirat. Nicmene kazdy veri tomu, cemu verit chce, co mu lepe zapada do jeho videni sveta...

Zobrazit celou diskusi