Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fake News v akci: Fotku z Česka zfalšovali a použili proti Američanům

Autor: Martin Valeš, Pavla Ksiazkiewiczová - 
6. července 2018
20:40

Obrněný transportér NATO v Litvě přejel dvanáctileté dítě na kole! Americký seržant prý nedával pozor a zabil nevinného chlapce, jak ukazuje fotografie z místa nehody. Jenomže fotografie, jakož i zpráva, jsou podvrhy, tedy Fake News!

Zpravodajstvím, zejména internetovým, koluje čím dál tím víc bludů, lží a propagandy. Někdy jde o tvrzení »jedna paní povídala «, ale jiné falešné zprávy (Fake News) vypadají docela důvěryhodně, třeba i podpořené obrazovým »důkazem«. Jednu takovou třeba zachytil a české Televizi Seznam ukázal litevský útvar pro boj s dezinformacemi. Šlo právě o zmíněný příběh, že vojenský obrněnec Stryker bezcitně přejel malého cyklistu.

Vymyšlená hrůza

Zpráva se objevila na blogu Geležinis Vilkas, jehož název (Železný vlk) odkazuje na legendu o založení Vilniusu. Navíc se ještě »tvářila«, že pochází z Delfi.lt čili největšího zpravodajského serveru této pobaltské země.

Byla ovšem kompletně smyšlená, resp. pravdy na ní bylo jen tolik, že vojska NATO skutečně měla v Litvě cvičení. Jinak je ale fotografie smontovaná z několika jiných, včetně snímku z Česka!

Právě v baltských zemích jsou takové Fake News celkem časté. „Žijeme blízko Ruské federaci, takže pro nás nejde o skrytou, ale o viditelnou hrozbu. Dezinformace jsou náš denní chleba,“ vylíčil Tomas Čeponis z útvaru strategické komunikace generálního štábu litevské armády. Dezinformační proruské weby jsou aktivní i v Česku, bludy šíří přímo i řetězovými e-maily.

Lhář křičí

Termínem Fake News se nejčastěji ohání prezident USA Donald Trump (72). Často tak označuje zprávy, jež jsou k němu kritické, zpravidla z dílny seriózních liberálních médií jako CNN, N.Y. Times, Washington Post apod. Ve skutečnosti je to on, kdo často šíří nepravdy – server Politifact ověřil a vyčíslil, že hned 69 % jeho výroků je spíše, zcela nebo přímo nehorázně lživých! Lži pak označuje za alternativní fakta.

Znásilnění, které nebylo...

Chcete další příklad Fake News? Loni v únoru takto oblétla Litvu zvěst o znásilnění jen 15leté dívky skupinou cizinců u kasáren německé jednotky v Jonavě. Zpráva odešla z později smazané e-mailové adresy ze země mimo EU. Nic takového se ve skutečnosti pochopitelně nestalo a šlo jen o pokus zdiskreditovat přítomnost sil NATO v zemi.

Video: Krotitel Fake News o Češích: Uvěří všemu, třeba že Soros chystá převrat

Video  Krotitel fake news o Češích: Uvěří všemu, třeba že Soros chystá převrat  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

santikxauz ( 7. července 2018 05:22 )

Podobně oblbují svět ušáci.

snehulak ( 6. července 2018 22:35 )

Oni se to naučili hlavně od Ukrajinců. Ti houfně užívají Fake News při prokazování armád Rusů na Donbasu.

mirkli ( 6. července 2018 20:54 )

Jak jsem nevěřící, Bože můj, kterej vůl to napsal? Tak to je výplach!

Zobrazit celou diskusi