Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zlepšíme vám zrak!“ Šmejdi volají seniorům a lákají přes internet, z kulturáků se stahují

Autor: bud - 
21. února 2018
05:52

Klasické předváděcí akce v kulturních domech nebo restauracích, které takzvaní šmejdi využívali k prodeji předraženého zboží důvěřivým seniorům, jsou na ústupu. Tvrdí to Česká obchodní inspekce, která při kontrolách těchto akcí narazila na výrazně méně prohřešků. Šmejdi se ale o to více přesouvají na internet nebo seniorům volají. Útočí na ně například cílená reklama slibující zlepšit zrak.

Cílená reklama například na sociálních sítích je zaměřena na starší lidi a nabízí jim řešení jejich zdravotních problémů – například speciální masku, která zlepší zrak, tabletky léčící rakovinu i jiné praktické pomůcky. Ve skutečnosti jde o podvodné nabídky, podobně jako produkty nabízené dříve v rámci předváděcích akcí, na které takzvaní šmejdi seniory sváželi.

Podvodné nabídky ošálí důvěřivé seniory

Na podrobné podvody upozorňuje Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž počet internetových aktivit zaměřených na seniory stoupá. Aktuálně jde například o prodej masky OptiMaskPro pro zlepšení zraku nebo zařízení Magnufiel, které údajně snižuje spotřebu pohonných hmot v autě.

Na stránkách je falešný certifikát ISO, ubíhá odpočítávání času 15 minut pro slevu a je to snaha vyvinout nátlak s cílem ihned zakoupit a nepřemýšlet. Nikde se nedočteme, kdo je prodejce a o vlastnostech výrobků lze jen těžko tvrdit, že pravidelné používání zlepšuje zrak,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Podvodné internetové nabídky cílí na seniory. Podvodné internetové nabídky cílí na seniory. | Archiv CNC

A podobné je to i v druhém případě. „Nedozvíte se, kam posíláte peníze a u koho zboží objednáváte,“ uvedl Fröhlich s tím, že reklama na tyto výrobky se objevuje i na Facebooku, na kterém se senioři stále častěji pohybují.

ČOI je bohužel na provozovatele těchto webů krátká, protože často působí v zahraničí. A třeba sociální síť Facebook odmítá takovou reklamu zakazovat – prý neodporuje pravidlům. „Jediná obrana je nekupovat na těchto webech. Základní pravidlo tedy zní: podívat se na kontakt či obchodní podmínky. A když webové stránky neuvádějí, kdo je prodejce – především název, adresa firmy a IČO – tak rychle pryč. Nicméně i tak doporučuji nekupovat tam, kde jedinou možností je platba předem, nikoli dobírka či osobní vyzvednutí,“ doporučuje Fröhlich.

Podvodné internetové nabídky cílí na seniory. Podvodné internetové nabídky cílí na seniory. | Archiv CNC

Dodává, že se vyplatí také do vyhledávače zadat název obchodu a pokusit se vyhledat nějaké pozitivní zkušenosti ostatních zákazníků. Případně je možné přímo na webu ČOI zkontrolovat, zda nejde o problematický obchod. Inspekce seznam pravidelně aktualizuje a zveřejňuje všechny obchody, které mají nějaké problémy nebo jsou nedůvěryhodné.

Telefony a osobní návštěvy

Vedle internetu využívají podvodníci také telefony a volají seniorům s různými nabídkami. Například organizace Život 90 před časem upozornila na praktiky, kdy se volající představují jako zástupce církve, aby vzbudili ve starších lidech důvěru. A pak nabízejí zboží nebo se vnutí na návštěvu.

Vrací se také podomní prodejci, kteří přímo oslovují seniora. V uplynulých dnech „řádili“ třeba v pražských čtvrtích Kbely a Letňany. Šmejdi se v těchto případech vydávali za sociální pracovníky nebo pracovníky energetických firem, kteří řešili vyúčtování za elektřinu.

Naproti tomu opadl trend podvodných předváděcích akcí, které jsou spíše na ústupu. Ukázaly to výsledky kontrol inspektorů ČOI provedených v roce 2017. K porušení zákona došlo u 29% všech kontrolovaných předváděcích akcí v loňském roce. Oproti roku 2016 je to výrazné zlepšení, tehdy totiž zjistila inspekce porušení zákona u 76% předváděcích akcí. ČOI loni uložila celkem 72 pokut v celkové hodnotě 22,1 milionů korun. Kontroly každopádně budou pokračovat i letos.

karlos107 ( 24. února 2018 00:17 )

Ty čuuuuráku vysvětluj 80 leté babce že je to podvod. Ona žila a smýšlela úplně jinak než tato dnešní banda co se nestydí okrást i důchodce, ty deemmennte !!! Ještě jsi nedokázal to co dnešní důchodci ty sračko. Ty umíš jen jim nadávat na internetu, který stejně nečtou ty pablbe.

pajato73 ( 21. února 2018 07:34 )

jo, ja nase pred takovyma vecma varovala a asi za 14 dni nato prisel tata ozralej s nejakyma magnetickejma dekama a indukcni plotynkou.... zplacej to zu asi pet let...

Zobrazit celou diskusi