Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

České krávy v Turecku trpí, zakažte vývoz a střílejte je na pastvách, vyzývá petice

Autor: ČTK - 
14. června 2018
14:37

Při převozu do Turecka a dalších zemí české krávy trpí, vyváží se jich tam desítky tisíc. Vznikla proto petice, která chce tomuto vývozu zamezit. Aktivisté se snaží přitom i o to, aby se s dobytkem zacházelo lépe i u nás - podporují i návrh, aby se krávy kvůli stresu neusmrcovaly na jatkách, ale na pastvě.

V loňském roce se z ČR do Turecka vyvezlo 72 000 živých zvířat, hlavně skotu. Další tisícovka putovala do Libye a Libanonu. Aktivisté upozorňují, že zvířata při transportu trpí.

Strastiplná je pro ně nejen samotná přeprava, když jsou ve stísněných podmínkách bez dostatku krmiva a vody, ale i samotné usmrcení, které se v těchto státech často dělá bez omráčení při plném vědomí zvířete. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla zástupkyně společnosti Compassion in World Farming v ČR Romana Šonková.

Pod petici, žádající zákaz vývozu živých zvířat mimo Evropskou unii, se podepsalo 24 167 občanů. Autoři petici předali zákonodárcům. V ČR je zakázáno přepravovat zvířata déle než osm hodin. Podle Šonkové se to většinou na území státu dodržuje, mimo něj již ne. ČR navíc podle ní slouží jako transportní stanice pro další evropské státy, protože má dobrou nákazovou situaci. V ČR se zvířata zkontrolují a dostanou certifikaci o zdravotním stavu, pak se můžou mimo EU vyvézt.

Problémem elektrické biče

Hlavními problémy při transportu jsou podle Šonkové dlouhé prodlevy na hranicích, vysoká teplota a vysoká vlhkost vzduchu, neposkytnutí veterinární pomoci zvířatům nebo nedostatek vody. „Buď se jim nedává z důvodu, že jsou již zásoby vyčerpány. Někdy se však na začátku cesty stává, že jsou plné nádrže, ale řidiče je vypouštějí, aby měli lehčí vozidlo,“ dodala Šonková.

Nejhorší je pak podle ní zacházení se zvířaty v třetích zemích, kdy se používají například elektrické biče. Šonková rovněž upozornila na to, že některé české restaurace dávají přednost zmraženému hovězímu masu například z Brazílie, než aby využily český skot.

Podpořil je Pospíšil

Iniciativu podpořil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který chce na problematiku upozornit pověšením plakátu na budovu Sovových mlýnů v Praze. Pospíšil řekl, že zatímco ještě před několika lety se z ČR přepravovaly řádově tisíce zvířat, nyní jde o desítky tisíc.

Podle Šonkové si žádná evropská země ještě vývoz zvířat mimo EU nezakázala, čeká se na celoevropskou úpravu legislativy. Blízko k tomu má podle ní Velká Británie, která ale nyní EU opouští. Šonková podporuje také nápad, kteří prosazují ekologičtí farmáři. Ti by chtěli zabíjet krávy střelnou zbraní přímo na pastvě, zvířata jsou pak podle nich méně stresovaná.

Státní veterinární správa s tím souhlasí, legislativa Evropské unie to ale neumožňuje. Globální iniciativa Compassion in World Farming vede od roku 1967 kampaně za ukončení průmyslových velkochovů. Hnutí uvádí, že jeho kampaně pomohly ukončit některé nejhorší způsoby velkochovu - holé bateriové klece pro slepice či úzké individuální kotce pro telata a pro březí prasnice.

Zobrazit celou diskusi