Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stovky dětí míří k náhradním přijímacím zkouškám. První termín ovlivnila chyba v testu

Autor: ČTK, všm - 
10. května 2018
06:40

Na středních školách se dnes koná první náhradní termín jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které je organizuje, k nim míří několik stovek uchazečů, kteří se například kvůli nemoci omluvili z testů v řádném dubnovém termínu. Druhý náhradní termín bude v pátek. Dubnový test z češtiny přitom poznamenal skandál ohledně chyby v jedné z otázek.

Celkem by letos k náhradnímu testu z češtiny mohlo přijít první den 462 žáků, druhý den 364. Zkoušku z matematiky by v prvním náhradním termínu mělo skládat 520 zájemců o studium, ve druhém termínu 419 uchazečů.

K jednotným přijímacím zkouškám se podle Cermatu přihlásilo letos 87 258 dětí, tedy o 880 víc než loni. Všichni uchazeči mohli podat přihlášky na dvě školy, a mít tak k dispozici dva pokusy, ze kterých se započítává lepší výsledek. Řádné termíny zkoušek se konaly v polovině dubna, výsledky z nich dostali ředitelé od Cermatu 27. dubna.

V testech byla chyba. Žákům ale pomohla

Školy, kde se dělají zkoušky v náhradních termínech, musí pro další uchazeče držet volná místa. Pokud u testů neuspějí, nebo se nakonec rozhodnou pro jinou školu, může ředitel zbývající místa doplnit žáky pod čarou, jejichž rodiče podali proti nepřijetí odvolání.

V dubnovém testu z češtiny pro víceletá gymnázia měl letos Cermat chybu, kterou objevil v den, kdy již ředitelé škol přebírali výsledky hodnocení. Chyba se týkala otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Mezi čtyřmi nabízenými odpověďmi byly dvě správně, i když měla být jediná. Po opravě hodnocení se díky tomu dva žáci přesunuli ze seznamu nepřijatých mezi úspěšné. Po opravení výsledků díky jednomu bodu navíc překročili hranici k přijetí.

pekaaaros ( 21. května 2018 08:26 )

zdar děcka. Je vám tak patnáct, start do života jste si nemohli přát více ilustrativní. Prostě a jednoduše, vítejte v chaosu, kterej řídí kkti tam nahoře.

Zobrazit celou diskusi