Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vycvičit se dá i tarantule.“ František trénoval lemury i přeštické prase

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
27. září 2017
06:40

Označení „zaříkávač zvířat“ nebo „psí psycholog“ se František Šusta brání. Dává přednost spíše spojení „trenér zvířat“. Různé triky už naučil kromě psů, koní a papoušků například i prase, lemury, zároveň zvládne zvíře odnaučit i různé zlozvyky. Sám tvrdí, že vycvičit se dají i ryby nebo motýli.

František Šusta trénuje zvířata pomocí metody, která se nazývá pozitivní posilování. Mezi jeho nejčastější klienty patří samozřejmě psi, koně a papoušci, on už má ale zkušenosti s trénováním lemurů, ledních medvědů, cvičil i s hrochy.

Tvrdí, že vycvičit se dá prakticky každé zvíře. „Kolegové v USA už vycvičili například kraba nebo i motýla,“ řekl ve studiu Blesk.cz, kde také názorně předvedl, jak cvičí svou fenku Verunku. Zároveň dodal, že se často musí pracovat právě s majitelem zvířete.

Na jaký případ ze své praxe František Šusta nejraději vzpomíná? Zjistíte v rozhovoru:

Fenka Verunka je ještě štěně, ale už umí řadu věcí. Podívejte se:

František Šusta je autorem desítek odborných publikací a článků, zároveň je autorem knih. Jako první Čech se stal členem Animal Behavior Management Alliance (ABMA) a International Marine Animal Trainers’ Association (IMATA). Od roku 2014 je mezi všemi členy ABMA držitelem největšího počtu tzv. ABMA Awards, tedy ocenění, která tato světová organizace trenérům zvířat uděluje. O jeho práci se dozvíte víc na jeho webu. Setkat se s ním můžete i v rámci filmového festivalu Příběhy Země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi