Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hurikán Harvey má první oběti, na útěku je 30 tisíc lidí. Prchl i pes s granulemi

Autor: base, ČTK - 
28. srpna 2017
17:20

Hurikán a bouře Harvey si v Texasu podle úřadů vyžádal nejméně pět mrtvých. Až 30 000 lidí bude potřebovat provizorní přístřeší, oznámila v pondělí americká Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA). Zvířata ale doma také nezůstanou. Například kříženec německého ovčáka Otis se rozhodl sám sebe evakuovat před záplavou. Popadl tak balík psích granulí, opustil dům Salvadora Segovii, který ho měl právě v péči, a vydal se na cestu. Podle serveru Chron pes patří pětiletému Segoviovu vnukovi.

Hurikán a bouře Harvey si v Texasu podle úřadů vyžádal nejméně pět mrtvých – dva lidé zahynuli v Houstonu, dva v Galvestonu a jeden v okrese Harris.

Šéf FEMA Brock Long v pondělí na tiskové konferenci řekl, že federální vláda posiluje v Texasu bezpečnostní síly personálem ministerstva vnitra a materiálem ministerstva obrany. Velitel pobřežní hlídky Paul Zukunft řekl, že se jeho lidem podařilo zachránit tisíce životů. Kritizoval ale množství bezpilotních strojů, které nad postiženou oblastí přelétávají a fotografují ji. Podle Zukunfta to může ohrozit záchranné operace.

Ředitel Národní meteorologické služby (NWS) Louis Uccellini na tiskové konferenci sdělil, že katastrofické záplavy nějakou dobu potrvají. Po krátké přestávce podle něj ještě v pondělí znovu začne pršet a příliv srážek vyvrcholí ve středu a ve čtvrtek. Podle Uccelliniho bouře v příštích dnech zamíří podél texaského pobřeží k Louisianě, ale její přesný pohyb je zatím těžké předvídat.

Louisianský guvernér už požádal o pomoc a Long sdělil, že FEMA mu rychle vyhoví. Long odhadl, že do provizorních ubytoven bude muset být přesunuto na 30 000 lidí. Bouře Harvey podle něj postihla 30 až 50 texaských okresů. Long bouři označil za historickou.

Zvířata na útěku před bouří Harvey

Před bouří prchají i zvířata. Salvador Segovia, který žije v texaském Sintonu, v pátek večer zjistil, že je pes i pytel se psí potravou pryč. Vydal se ho autem hledat a sousedé mu sdělili, že Otise viděli i s taškou. Jeden z nich ho zachytil a fotografii umístil na internet. Do sobotního odpoledne snímek zhlédlo 16 000 lidí. 

Televize Fox News zase upozornila na nebezpečí krokodýlů, kteří se stoupající hladinou budou hledat vyšší polohy. Na internetu se objevují snímky zachycující krokodýly na příjezdové cestě k domu, poblíž vstupních schodů i pod auty.

Arlene Kelschová pořídila video, na němž je vidět krokodýl ve vodě na zaplaveném dvoře jejího domu. Poprvé krokodýla zachytila v sobotu a v neděli po poledni se chtěla podívat, kde je zvíře nyní.

„Chtěla jsem ho zkontrolovat a všimla jsem si, že se přesunul na jiné místo dvorku, ale nebyl to tentýž krokodýl. Takže kolem nás plavou dva... Pomyslela jsem si, že je to děsivé, ale dokud neotevřu dveře, jsem v bezpečí. I tak mi to nahání strach,“ citoval Kelschovou server Chron.

Jak vypadal hurikán Harvey z vesmíru? Podívejte se na video:

Video  Space Station Cameras Peer down on Major Hurricane Harvey  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi