Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policie našla v náklaďáku osm mrtvých migrantů: Jeli z Mexika do USA

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
23. července 2017
15:13

Americká policie ve státě Texas v noci na dnešek místního času našla v nákladním voze osm mrtvých migrantů, dalších 30 pak muselo být v kritickém či vážném stavu převezeno do nemocnice kvůli dehydrataci. Policie událost označila za odstrašující případ pašování lidí a uvedla, že řidiče již zadržela.

„Řidič a kdokoli další, koho vypátráme, bude čelit obviněním ze strany státu a federální justice,“ prohlásil William McManus, který je policejním ředitelem v San Antoniu na jihu Texasu, kde se incident stal. Podrobnosti o zadrženém řidiči McManus nesdělil.

Nález ohlásil jeden ze zaměstnanců obchodního domu v San Antoniu, kde nákladní auto zastavilo. Zaměstnanec oznámil, že k němu přišel s žádostí o vodu někdo z vozu. Když poté k autu přišel, všiml si otřesných podmínek, proto zavolal policii, aby nákladní prostor a zdravotní stav migrantů prověřila.

Po příjezdu policie s hasiči objevila osm těl a dalších 30 lidí, kteří byli na pokraji sil. „Sedmnáct z nich bylo v kritickém stavu, 13 ve vážném,“ uvedli hasiči. V oblasti nyní panují vedra, teplota v San Antoniu během sobotního odpoledne dosáhla podle agentury AP 38 stupňů Celsia a dlouho do noci zůstala nad třiceti stupni.

Kolik lidí v nákladním prostoru, ve kterém nefungovala vzduchotechnika, cestovalo, známo není. Několik lidí se totiž rozuteklo po okolí. Policie k jejich hledání nasadila vrtulník.

Známo také není, kam náklaďák směřoval a odkud vyjel. Jasné není ani to, jak dlouho byl před obchodním domem zaparkovaný.

Případ připomíná událost ze srpna 2015, kdy bylo v Rakousku v odstaveném chladírenském voze nalezeno 71 mrtvých migrantů. Běženci, kteří přijeli do Rakouska přes Maďarsko, se udusili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání