Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při hurikánu Harvey zemřelo nejméně 6 lidí, letiště v Houstonu je pod vodou

Autor: ČTK - 
27. srpna 2017
15:19

Hurikán Harvey, který se v sobotu už změnil v tropickou bouři, si v americkém státě Texas vyžádal nejméně šest obětí a 14 osob bylo zraněno. Na 300 tisíc lidí se ocitlo bez elektřiny. Informovala o tom agentura AP. Texaský guvernér Greg Abbott v noci na neděli varoval před silnými záplavami, které ještě bouře může způsobit v příštích několika dnech.

Místní úřady v noci na neděli informovaly o druhém úmrtí v souvislosti s živlem. Jedna žena zemřela v okrese Harris, kde leží i nejlidnatější texaské město Houston, když velká voda zaplavila její auto. První obětí se stal muž v okrese Aransas, který během bouře zemřel při požáru ve svém domě. Podle nepotvrzené zprávy Národní meteorologické služby jsou další čtyři mrtví hlášeni z oblasti Houstonu. Nejméně 14 lidí utrpělo zranění, většinou lehká, včetně zlomenin.

Bilance mrtvých i zraněných může být vyšší, neboť záchranáři se podle AP zatím nedostali do některých nejhůře postižených oblastí.

Guvernér Abbott v noci na neděli oznámil, že ve městech Houston a Corpus Christi dosud zaznamenali až 50 centimetrů srážek. Do poloviny příštího týdne, kdy bouře podle předpovědi ustane, by mohl spadnout až jeden metr srážek.

Video  Průlet okem hurikánu Matthew  - Reuters
Video se připravuje ...

Letiště Houston pod vodou

Záchranáři na řadě míst Texasu pomáhají lidem ohroženým přívaly vody, které vyvolal hurikán Harvey. Postiženo je například letiště v Houstonu, které muselo být uzavřeno. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu SELČ prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu.

I když Harvey nad pevninou rychle zeslábl a změnil se v tropickou bouři, Národní středisko pro hurikány (NHC) varuje před záplavami, které mohou během příštích dnů následovat.

O oprávněnosti tohoto varování se mimo jiné už přesvědčilo nejlidnatější texaské město Houston a jeho okolí. Místní letiště Williama P. Hobbyho přiměla zastavit provoz pro přílety i odlety neustále stoupací voda na letištní ploše.

Mezi nejpostiženější místa podle agentury AP patří ostrovní městečko Port Aransas. „Můžu vám říct, že mám moc špatný pocit,“ nechal se slyšet starosta Charles Bujan, který sice vyhlásil povinnou evakuaci, ale nemá ponětí, kolik lidí jeho nařízení respektovalo.

Zobrazit celou diskusi