Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náměstkyně Valachové skončila ve funkci a pak ve vazbě. Pomáhala prý Peltovi

Autor: pet, ČTK - 
5. května 2017
12:05

V souvislosti s vyšetřováním možného zneužití sportovních dotací byla náměstkyně ministryně školství pro sport Simona Kratochvílová v pátek zproštěna výkonu své služby a byla na ni uvalena vazba, informovali o tom vedoucí tiskového oddělení ministerstva Klára Bílá a státní zástupce Ondřej Trčka. Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Podle informací ČTK zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním trestní stíhání náměstkyně a bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Ten bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra.

Státní tajemník ministerstva Jindřich Fryč zároveň rozhodl o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými.

Zproštění výkonu služby podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění, upozornila dále Bílá. K tomu ze zákona může dojít na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, dodala.

Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů oznámí ministerstvo v úterý.

VIDEO: Policie zadržela Peltu s Březinou v sídle FAČR

Video  Policie zadržela Peltu a Březinu. Podívejte se, jak to vypadalo v sídle FAČR.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Jak nakládat s dotacemi

Žalobci ve čtvrtek navrhli vazbu pro dva obviněné - Kratochvílovou a Peltu. Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl další dva obviněné - Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo tedy podle něj jít o jakýsi lobbing. Policie má nahrané jejich hovory.

Ze záznamu hovorů mezi Kratochvílovou a Peltou bylo zjištěno, že na seznamu 50 podpořených se nachází 19 projektů, jejichž podporu řešila Kratochvílová s Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí, citoval ve čtvrtek Seznam.cz jednoho z vyšetřovatelů. Vědět o tom měli i Bříza a také předseda České unie sportu Miroslav Jansta, kterého policie zadržela, ale neobvinila.

Kancelář pod zámkem

Policie ve středu zasahovala na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle FAČR na Strahově, na pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Večer policie rovněž zapečetila tři kanceláře v sídle České unie sportu.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byly v souvislosti se státními dotacemi obviněny tři osoby a jedna právnická osoba ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kratochvílové vazba schválena

Podal jsem návrh na vazbu u jedné osoby a soud tomu návrhu vyhověl. U druhé osoby bude rozhodováno teď. Oba vazební důvody, které jsem navrhoval, byly uznány,“ řekl státní zástupce Ondřej Trčka.

Fotbalová asociace ČR ve čtvrtek odmítla, že by špatně zacházela s dotačními zdroji z ministerstva školství. Peníze jsou podle jejího vyjádření rozdělovány transparentně a jejich využití je důkladně kontrolováno.

 

lambrika ( 11. května 2017 11:25 )

Co vám to připomíná ? Demisi nepodám. Za 2 hodiny Demisi podám.

kukuku ( 5. května 2017 16:32 )

A ještě jsem zapomněl. Vrchní kápo celé akce (Pelta) je ODSák.

kukuku ( 5. května 2017 15:08 )

Babiš s Pelikánem byli moc měkcí. Měli vytáhnout dluh ČSSD Altnerovi, poslat na ČSSD exekutory, zablokovat bankovní účty, ČSSD do insolvence. Nebo to ještě stihnou, když jim na to Zeman dal čas, než se vrátí z Číny.

kukuku ( 5. května 2017 14:58 )

Kde je průser, tak v tom jely ODS a ČSSD půl napůl. S výjimkou akcí jako církevní restituce, v nichž jela ODS napůl s lidovci.

lambrika ( 5. května 2017 14:14 )

náměstkyně ministra se schovává jak žena co zabila své dítě !!!!! správná holka na správném místě !!!

Zobrazit celou diskusi