Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kardinálu Vlkovi se klaněly stovky lidí. Vyprovodil ho zvon Zikmund

Autor: val, jko, vr - 
25. března 2017
05:00

Stovky lidí se v sobotu dopoledne rozloučily s kardinálem Miloslavem Vlkem (†84). Smutečnímu obřadu předcházely složité manévry. Trval dvě hodiny a zesnulého kardinála vyprovodil zvuk prastarého zvonu Zikmund, který zvoní jen při výjimečných událostech. 

Smuteční obřad začal v katedrále sv. Víta v 11 hodin dopoledne. Lidé se ale shromažďovali už před desátou hodinou. Museli navíc podstoupit bezpečnostní prohlídku při vstupu do areálu Pražského hradu.

Otevřená rakev s ostatky kardinála Vlka byla vystavená v katedrále sv. Víta a přilákala davy. Podívejte se na video:

Rozezněl se i majestátní zvon Zikmund

Zádušní mši sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka. Následovaly obřady posledního rozloučení, kde promlouval například arcibiskup Jan Graubner. Rozloučení skončilo po 13. hodině, kdy byla rakev s ostatky kardinála uložena do hrobky arcibiskupů. 

Smuteční obřad jsme sledovali online:

Poslední rozloučení s kardinálem Vlkem
13:18
25. 3. 2017
zobrazi sa po refreshi

Tímto končí přímý přenos Blesk.cz z pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Děkujeme vám za pozornost. 

13:15
25. 3. 2017

Slova se ještě ujal ministr kultury, bývalý kněz Daniel Herman. "Pán Bůh zaplať a díky za všechno," řekl. 

13:15
25. 3. 2017

Jan Graubner poděkoval smutečním hostům za účast na rozloučení a jejich modlitby. "Zůstaňme v tomto postoji přátelství i dál, protože smrt nic nekončí, jen mění," řekl. "Ať odpočívá v pokoji," uzavřel.

13:13
25. 3. 2017

Rakev s ostatky kardinála teď spouštějí do hrobky. 

13:09
25. 3. 2017

Arcibiskup Graubner požehnal hrobku, kam bude rakev s ostatky uložena. "Prach jsi a v prach se obrátíš," pronesl formuli. 

13:05
25. 3. 2017

Na počest Miloslava Vlka se rozezněl majestátní zvon Zikmund ze 16. století. Zvoní pouze při velmi významných událostech. 

13:00
25. 3. 2017

Osmero duchovních se chopilo rakve a nese ji do hrobky arcibiskupů.

Na jeho počest se před uložením rakve rozezněl i zvon Zikmund, jeden z nejstarších zvonů katedrály. Mimořádné vyzvánění zahájil už v 10:00 zvon Josef v roli umíráčku. V 10:26 jej vystřídal zvon Jan Křtitel, který 19 minut zvonil sám na připomínku 19 let kardinálova působení v úřadu arcibiskupa. Poté se rozezněly i další zvony horní zvonice katedrály. Všechny umlkly v 11:00, v čas zahájení zádušní mše. 

Fotogalerie Pohřeb kardinála Miloslava Vlka 82 fotografií

Přijel i arcibiskup z Bangkoku

Na obřad přišly stovky hostů, mezi nimi i zahraniční duchovní. Například emeritní arcibiskup a kardinál z německého Kolína nad Rýnem Joachim Maisner, emeritní arcibiskup a kardinál z polského Krakowa Stanisław Dziwisz nebo arcibiskup a kardinál z thajského Bangkoku Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij.

Dostavili se také političtí představitelé. Například místopředseda vlády Pavel Bělobrádek či místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (oba KDU-ČSL), místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Naopak prezident Miloš Zeman se zúčastnit odmítl. Bylo by to prý od něj pokrytecké vzhledem k tomu, že s kardinálem měli spory.

Spekulovalo se i o tom, zda dorazí samotný papež František, který Vlka podporoval v posledních dnech jeho nemoci. Nakonec ale pouze poslal kondolenci: „Vznáším k Bohu vroucí modlitby, aby dopřál věčné odpočinutí tomuto horlivému a obětavému pastýři, a duchovně se připojuji k věřícím diecéze, kde pečlivě vykonával biskupskou službu,“ vzkázal mimo jiné.

Složitý logistický proces

Veřejnost se mohla kardinálovi přijít poklonit i v uplynulých dvou dnech. Ve čtvrtek večer byla otevřená rakev vystavena ve svatovítské katedrále, v pátek se přesunula do kostela sv. Benedikta na Hradčanském náměstí.

Připomeňte si vzkaz papeže Františka kardinálu Vlkovi:

Video  Zemřel kardinál Vlk (†84): Poslední telefonát od papeže!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Příprava posledních záležitostí byla prý náročná. „Přesun ostatků byl složitý logistický proces stejně jako příprava sobotního ceremoniálu,“ řekl Blesku mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Víc podrobností nechtěl s ohledem na pietu sdělit.

Poslední fotografii Miloslava Vlka zveřejnila na jeho webu jeho sekretářka. Na smrtelné posteli kardinála neopustil bojovný duch, Vlk se rozloučil „palcem nahoru“. Poslední fotografii Miloslava Vlka zveřejnila na jeho webu jeho sekretářka. Na smrtelné posteli kardinála neopustil bojovný duch, Vlk se rozloučil „palcem nahoru“. | www.kardinal.cz

Kardinál Vlk zemřel minulou sobotu dopoledne na následky rakoviny plic. První příznaky se u něj objevily už před rokem. V posledních dnech byl vyrovnaný a podle svědků plný optimismu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alIahakbar ( 25. března 2017 15:30 )

zdenekk vidíš, jak ti to jde, soudruhu. Rozpomněl ses na svá estébácká léta?

alIahakbar ( 25. března 2017 15:27 )

Idiotus jestli ty jsi normální, tak já jsem čínskej bůh srandy.

alIahakbar ( 25. března 2017 14:43 )

Zdenekk ty se moc neraduj, tebe a tobě podobné pověsíme jako první.

velka_0 ( 25. března 2017 09:40 )

Snad jednou všechny tzv. tuneláře zavřeme, a to jak církevní, tak politicko-justičně-policejně-mediálně-civilní gaunery.

velka_0 ( 25. března 2017 09:37 )

Katolíci a jiní pánbíčkáři ? Zneužívání chlapců, souložení s hospodyněmi. Měli jsme faráře v rodině a předci znali také x jeho kamarádů - farářů. Kdysi se o tom příbuzní a známí rozpovídali a shodli se, že hospodyně všech farářů s nimi počaly ne 1, ale i 5 potomků ! Vlk se navíc prý domluvil s Klausem na restitucích, čímž okradli, bez sebemenšího zardění, nás, občany (za zády nás všech). Takže zaplať Bůh, že jsou Bůh a Vlk již spolu ... Škoda, že si nahoru nevzali do party i svého kámoše, Václava, tzv. tuneldědka, pérozloděje a tzv. 1. megatuneláře, údajného majitele miliard z našich daní, které má mít snad ukryté u sestry ve Švýcarech.

Zobrazit celou diskusi