Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ptačí chřipka svírá Česko: Osmé ohnisko našli na jihu Čech

Autor: jer, ČTK - 
18. ledna 2017
16:47

Veterináři potvrdili v Česku další ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji. Jde o nekomerční malochov v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku. Uhynuly tam dvě husy a čtyři kachny. V chovu je do 50 kusů drůbeže, která bude utracena. Zároveň se potvrdila choroba u volně žijící labutě a kachny na vodní nádrži Jordán v Táboře. ČTK to ve středu sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. V Česku je tak už osm ohnisek této choroby, která zasahuje hlavně drůbež.

Ohniska se na začátku roku objevila nejdřív na jižní Moravě, následně pak v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Veterináři utratili už přes 13 000 ptáků. Ve středu také veterinární lékaři potvrdili nález nemoci u uhynulé volně žijící kachny nalezené v neděli v Náchodě. Jde o první případ výskytu nemoci v Královéhradeckém kraji. V jižních Čechách už veterináři vybili chovy v Libějovicích na Strakonicku a v Chotčinách na Táborsku.

Ptačí chřipka se v ČR znovu objevila téměř po deseti letech, nákaza je také v dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Veterináři zatím náklady spojené s ptačí chřipkou předběžně spočítali na zhruba deset milionů korun. Odškodnění za dosud utracené ptáky by mohlo vyjít na 6,5 milionu korun. Materiál a ochranné pomůcky nebo pohonné hmoty pak stály veterináře zatím zhruba půl milionu korun. Peníze na vyšetření činí 700 000 korun, asanační podniky odhadují náklady na likvidaci 46 tun uhynulých těl na 900 000 korun. Milion korun budou chtít hasiči.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 19. ledna 2017 11:39 )

amgal ( 18. ledna 2017 20:32 )

tak chovy se vybíjejí a kdy se pochytají volně žijící ptáci na rybnících a ve městech? vždyť tam právě hynou labutě a kachny.

Zobrazit celou diskusi