Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ptačí chřipka má šesté ohnisko na Táborsku. Vybijí tam 50 kachen a slepic

Autor: ČTK, bk - 
13. ledna 2017
13:15

V Česku je potvrzené šesté ohnisko ptačí chřipky. Jde o drobný chov drůbeže v Chotčinách na Táborsku, které jsou součástí obce Dolní Hořice. Měla by se tam zatím utrácet padesátka ptáků. Dozorové desetikilometrové pásmo okolo ohniska zasahuje i do Kraje Vysočina. Zároveň veterináři nemoc potvrdili u volně žijící labutě v Olomouci. V obou případech jde o virus chřipky typu H5N8.

Při prokázání nemoci u volně žijících ptáků se ohnisko včetně ochranné tříkilometrové zóny nevytváří, místní chovatelé by ale měli dodržovat preventivní opatření. V pátek to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Na Táborsku jde o malé hospodářství, kde se chovatel stará o slepice, husy, kachny a holuby.

Před více než týdnem se v Česku znovu po téměř deseti letech objevila ptačí chřipka. V okolí pěti ohnisek, která jsou hlavně na jižní Moravě, veterináři utratili přes 10 000 kusů drůbeže. Stalo se tak kvůli několika mrtvým ptákům, u kterých byl potvrzen virus chřipky typu H5N8. Nákaza je i v mnoha dalších evropských zemích.

Vedle jižní Moravy potvrdili veterináři nákazu drůbeže v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Bylo tam utraceno 1025 ptáků, z toho devět pštrosů, zbytek byly husy, slepice, kachny, papoušci a nejspíš i pávi.

Veterináři už zabili na 10 tisíc kusů drůbeže a ptactva

Na jižní Moravě se ptačí chřipka objevila v Moravském Krumlově a ve dvou ohniscích v Ivančicích. Veterináři nařídili v ochranném pásmu utratit veškerou chovanou drůbež a ptactvo. S likvidací začali minulý pátek. Usmrceno bylo zhruba 10 000 zvířat včetně velkochovu kachen u Moravského Krumlova. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku pak veterináři likvidovali nákazu v chovu slepic a perliček.

Ve čtvrtek byla vyhlášena ochranná a dozorová zóna na Náchodsku kvůli nálezu choroby v polské obci Kudowa Zdrój poblíž české hranice.

Chovatelé mohou dostat od státu náhradu za vybité kusy, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže.

Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Zobrazit celou diskusi