Obědová „meníčka“ podražila až o 10 korun. Kvůli EET, tvrdí restauratéři
Obědová menu díky zavedení elektronické evidence tržeb (EET) zdražila. Výše zdražení se odvíjí podle krajů. Zatímco na Vysočině nebo v Plzeňském kraji z peněženky vytáhnete jen o 4 koruny více, v Praze až o 10 korun. Informoval o tom iDnes.cz
EET nejvíce zasáhla Středočeský kraj a Prahu. Cena obědových menu stoupla někde skoro až o 10 korun. Ve Středočeském kraji je tak průměrná cena „obědového meníčka“ 95,8 korun. V hlavní metropoli se setkáme s cenou hlavního chodu v menu v průměru 109 korun. To je o 5,2 koruny více než před EET.
Na celkové výsledky poukázal průzkum obědového serveru menicka.cz, který hodnotil více než čtyři tisíce gastronomických zařízení.
Nejméně radikální byli hospodští v Moravskoslezském kraji. Restaurace zde zdražily obědové menu jen o 1,6 koruny. Jídlo tedy v průměru stojí 88,7 korun. Tato malá změna však není nijak překvapující. Moravskoslezský kraj patří k místům, kde má obyvatelstvo nejmenší nákupní sílu.
Kraj Vysočina zůstává nejlevnějším se svým menu v průměru za 87,6 korun.
Díky zavedení EET se některé kraje i srovnaly. Důkazem toho je Olomoucký kraj, který se svými cenami skoro rovná kraji Moravskoslezskému.
Že by roční výdaje na EET byly 150 000 se mi nechce věřit.