Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brabec chce místo skládek spalovny a recyklaci. Ekologové: „Obojí nejde“

Autor: mib - 
6. prosince 2016
18:10

Skládkování v Česku by mělo do osmi let, tedy rokem 2024, skončit. Podle šéfa resortu životního prostředí Richarda Brabce (ANO) pak bude nutné odpad více spalovat a recyklovat. To ale kritizují aktivisté z hnutí Duha. Výstavba dalších spaloven by podle nich mohla Česko připravit o 17 miliard a zároveň znemožní recyklovat přes 60 procent všech odpadů, jak plánuje Evropská unie.

Výstavba spaloven v Mělníku, Mostě, Přerově, v Jihlavě a dalších městech, jak s nimi počítají kraje podle plánu odpadového hospodářství, je podle odborníků hnutí Duha zbytečná. Aspoň pokud chce ČR dosáhnout 65procentní recyklace, jak udávají prognózy a evropská legislativa. Zmařené investice by podle nich mohly dosáhnout až 17 miliard korun.

„Voláme po ministerstvu životního prostředí, aby se podívali na námi zveřejněnou studii a aby se výstavba spaloven zastropovala. Momentálně se zdá, že nezáleží, kde všude spalovny vzniknou. Kapacity vidíme, ale chceme otevřít diskusi, kde by bylo třeba výstavbu posílit a kde naopak regulovat,“ uvedl pro Blesk.cz odpadový expert Ivo Kropáček.

Podle Kropáčka není například vhodné stavět spalovnu v Mělníku, když se nachází jedna v Malešicích u Prahy. Na konferenci uvedl, že vidí mimo jiné řešení také v rozšíření stávajících spaloven v Praze a Brně.

Brabcův resort: Víc spalovat bude potřeba

Ministerstvo životního prostředí ale upozorňuje, že zdaleka ne všechny kraje plánují stavět zařízení na energetické využití odpadů. A pokud některé ano, musí najít silného investora, protože z EU neplynou žádné dotace na podporu výstavby. „S částečným zvýšením energetického využití odpadů je však třeba do budoucna v souvislosti se zákazem skládkování v roce 2024 počítat,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Plán odpadového hospodářství do roku 2024, který navrhlo ministerstvo životního prostředí a schválila vláda, odpovídá podle Roubíčkové návrhům Evropské komise. Do třinácti let chce snížit skladování komunálního odpadu v členských státech na deset procent s tím, že 60 procent komunálního odpadu by měly státy recyklovat a kompostovat a okolo 28 procent energeticky využívat. To bude teprve předmětem schvalování na celoevropské úrovni.

Expert radí více recyklovat

„Ve chvíli, kdy se tento cíl změní, ať už na evropské, či národní úrovni, a právě ministerstvo navrhuje uzákonit zcela nově a revolučně poprvé cíl 60 procent recyklace komunálního odpadu v roce 2025, pak se k tomuto cíli budou muset vázat i krajské plány odpadového hospodářství. Není silnějšího nástroje, jak zvýšit recyklaci v ČR, než uzákonit povinný cíl, a právě to MŽP v nově navrženém odpadovém zákoně dělá,“ vzkázala mluvčí.

Odpadový expert a předseda CZ BIOM Jan Habart je přesto přesvědčen, že by bylo lepší se zaměřit na růst recyklace a zvolnit v rozvoji spaloven. „Pravděpodobně nastane konflikt, pokud ministerstvo nebude jasně regulovat růst spaloven. Je otázka, zda zařízení budovat, než se recyklace plně rozvine, výstavba s přípravou trvá pět let,“ upozornil pro Blesk.cz.

Právě spalovny nahrávají ve schraňování komunálního odpadu, protože brání zvyšování recyklace. Ale výroba energií a tepla, ke kterému spalovny přispívají, je jednou z možností, jak s opady naložit, myslí si mluvčí Roubíčková. Podobně jako například v Rakousku, Německu, Belgii nebo Nizozemí.

Kropáček na konferenci ovšem upozornil, že země jako Nizozemsko, Itálie, ale také Dánsko kvůli nadkapacitnímu množství spaloven dováží odpad z jiných zemí, což je podle něj pro ČR nemyslitelné. Také upozornil na problémy spalovny v Liberci, která už v 90. letech musela do insolvence kvůli „předběhnutí“ doby, když město jako jedno z prvních spalovnu vystavělo.

Jak to chodí ve spalovně. Podívejte se na galerii:

Zobrazit celou diskusi