Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pro „balík do ruky“ musíte k přepážce. Pošta nestíhá, ale roznáší agitku

Autor: bud, dv - 
3. prosince 2016
05:01

I letos má Česká pošta problém zvládnout doručit včas a ke spokojenosti zákazníků balíky s vánočními dárky. Hlavně v menších obcích se stává, že se pošťáci ani nepokoušejí zásilku doručit a do schránky rovnou házejí lístek se vzkazem, že nikoho nezastihli. Státní podnik se brání, že se mu nedaří sehnat dostatek pracovníků. Zároveň ale zvládá i zakázky pro Rakousko.

Česká pošta inzeruje, že balíčky doručuje do druhého dne. Nechat si poslat zboží jako balíček „do ruky“ v případě České pošty neznamená, že by ho adresátovi musela dodat přímo doma. Ve smluvních podmínkách totiž stojí, že stačí, když pošta vyzve k vyzvednutí zásilky na pobočce nebo tam balík alespoň k vydání připraví. Potvrzuje to i mluvčí podniku Matyáš Vitík: „Pokud je učiněn pokus od doručení, pak byly splněny podmínky této služby.“

Lidé si často stěžují i na to, že na balík čekají doma, a pošťák se ani „neobtěžuje“ zazvonit. Pro zásilku pak musí osobně na pobočku. Redakci Blesk.cz se kvůli této zkušenosti v posledních dnech ozvalo hned několik zákazníků, zejména z menších měst. „Čekal jsem doma na balík, dokonce mi přišla zpráva, že mi bude daný den doručený. Ale druhý den jsem jen ve schránce našel papírek, že mě nezastihli,“ řekl pan Jaroslav, který bydlí na předměstí Havířova.

Video  Takhle cestují vánoční balíky: Dorazí pod stomek do Štědrého dne?  - Petr Soukup, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

To pracovníci pošty ve dvojměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav už několik týdnů zákazníkům otevřeně přiznávají, že nemají dost lidí, a proto neplní účel služby balík do ruky. Do ruky ho dostanete, ne u domovcích dvěří, jak by si lidé mohli myslet, ale na poště. Vedoucí mi sdělila, že denně jezdí auto s cca 250 balíky a oni nemají další lidi na rozvoz,“ řekla Blesku zákaznice České pošty Petra Madunická.

Další zákazník, který nechtěl uvést své jméno, se v rozhovoru pro Blesk pohoršil nad tím, že se o balíku dozvěděl až z elektronického systému, kde si jej dohledal podle čísla zásilky. Zjistil, že „balík do ruky“ čeká na poště na vyzvednutí, ale doručovatelé mu do schránky upozornění ani nedali.

Podle vyjádření pošty si zákazník v takovém případě může stěžovat. „Pokud nastane situace, kdy je zákazník objektivně doma a ve schránce našel pouze avízo s tím, že nebyl k zastižení, je možné dát podnět na doručovatele,“ řekl mluvčí Vitík.

V Česku chybí řidiči i třídiči

Problémem je, že je pošta před Vánocemi zavalena a nestíhá. „Předvánoční provoz je pro Českou poštu každoročně nejhektičtějším obdobím. Pro ilustraci – oproti běžnému měsíci během roku nyní zaznamenáváme o 50 procent více balíkových zásilek,“ vysvětluje Vitík. Podle něj se během následujících dvou týdnů počet zásilek ještě výrazně zvýší.

Proto se i pošta snaží nabírat kromě dalších pracovníků i brigádníky, ale stále má akutní nedostatek nejen řidičů a doručovatelů, ale třeba i třídičů. „V současné době je na těchto pozicích prakticky nulová nezaměstnanost a to se samozřejmě odrazí i v možnostech najít a zaměstnat další pracovníky,“ říká Vitík s tím, že sehnat lidi je letos mnohem náročnější než před rokem.

Zakázky pro Rakousko

I v těchto náročných předvánočních dnech se přitom pošta soustředí nejen na roznášku v Česku, ale bere i zakázky v zahraničí. Před pár dny se například ukázalo, že rozesílá politické letáčky a brožurky do Rakouska, kde tento víkend proběhnou opakované prezidentské volby.

Potvrzuje to i Česká pošta s tím, že jde o zakázku pro rakouskou společnost MailLog, která si u ní objednává statisíce zásilek ročně a nechává je rozesílat do celeho světa. Na případ v Česku upozornil web iDnes.cz.

„Obsahy jednotlivých zásilek podléhají obchodnímu tajemství a Česká pošta tedy neví, co je jejich obsahem,“ komentoval věc pro Blesk.cz Vitík. Podle něj pošta zásilky v Česku pouze připravuje, ale v Rakousku už je do domácností roznáší někdo jiný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 12. prosince 2016 00:06 )

Když se chce, tak to jde. Dost záleží na vedení jednotlivých pošt. U nás se už od listopadu doručují balíky do ruky i v neděli, což dost pomáhá, takže to jeden člověk stíhá rozvážet ve městě s 16sty obyvatel sám. Ještě se nestalo, že by nezazvonil a nepočkal odpovídající dobu, že by hodil jenom lístek. Ale to je jen jedna z mála výjimek. V Praze je to s poštou peklo a co to znám v pár vesnicích na Kolínsku, tak děs, tam se nerozváží vůbec, lístek do schránky bez zazvonění je tam běžnou praxí celoročně a pošta má otevřeno jen v době kdy většina lidí pracuje a v sobotu je zavřeno.

bookF ( 3. prosince 2016 17:41 )

Možná by stačilo,kdyby pan Generální ředitel spolu s ostatními z vedení společnosti, vzali ty peníze co dostali od CSOB za novou smlouvu (bokem),kvuli které si zase zaměstnanci budou muset zakládat bankovní úcty a zaplatili slušně brigádníky.

dopdel ( 3. prosince 2016 15:10 )

Pošta nestíhá stále!!! Mám velice špatné zkušenosti. Dokonce mají tolik drzosti,že vám tvrdí,že3 dny po sobě jste nebyla k zastižení.Pokud to jde,volím jiného doručovatele.

montevideo ( 3. prosince 2016 15:06 )

Jakmile nejde zásilku osobně vyzvednout v zásilkovně nebo v uložence neobjednávám. Pošta nedoručuje a kurýrní služby, zejména Intime, jsou naprosto nekompetentní.

anavi942 ( 3. prosince 2016 12:46 )

Za sebe z Prahy říkám, že za poslední dva měsíce mně dvakrát nedoručili balík dobírkou do ruky, ani nedali lístek do schránky.Při prvním jsem reklamovala a přišlo mně po měsíci, že pochybili, omlouvají se a tím to skončilo.Budete se dohadovat?...na to spoléhají...Druhý už jsem neřešila a řekla si, že prostě pokud mi někdo nezašle pplkem, tak raději nic kupovat nebudu. Jinak na doručovatelky si v žádném případě nestěžuji.Celé je to v jejich vedení a šetří peníze do kapes jejich managementu na úkor personálu.

Zobrazit celou diskusi