Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novým ředitelem Českého rozhlasu je Zavoral. Skřivánek v přímém střetu padl

Autor: ČTK, zst - 
20. ledna 2016
18:00

Dosavadní náměstek pro program a vysílání René Zavoral bude novým generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo). Ve druhém kole ho zvolila Rada ČRo, kam postoupil z pětice finalistů spolu s bývalým ředitelem divize E15 a Euro vydavatelství Mladá fronta Tomášem Skřivánkem. Nový generální ředitel nahradí Petera Duhana, který rezignoval loni v říjnu. Zavoral se funkce ujme 3. února.

Z pětice kandidátů vybírala ve středu Rada Českého rozhlasu nového ředitele veřejnoprávního média. Peter Duhan, který stál v čele rozhlasu od července 2011, rezignoval v říjnu.

Soupeřem Zavorala byli Michael Kralert z České spořitelny, Tomáš Skřivánek, bývalý šéf divize E15 a Euro vydavatelství Mladá fronta, Jakub Končelík, děkan FSV Univerzity Karlovy, a Tomáš Němeček, vedoucí právník v psychiatrické nemocnici v Bohnicích.

V prvním kole radní nového šéfa Českého rozhlasu nevybrali, muselo tak rozhodnout druhé kolo, do kterého postoupil Zavoral společně se Skřivánkem. Sedm z devíti členů rady nakonec zvedlo ruku pro Zavorala.

Zavoral během prezentace svého projektu uvedl, že v rozhlase pracuje 15 let. Byl u restrukturalizace, která začala před čtyřmi roky. Uznal, že ne vše se povedlo, zejména v oblasti nedotažené personální agendy nebo přílišné centralizace. Jeho první kroky povedou k vytvoření šestiletého finančního plánu, chce vytvořit kvalitní kariérní řád nebo se zasadit o fixaci koncesionářského poplatku na inflaci a vrácení DPH. Místo dosavadního systému náměstků chce ustanovit sedm ředitelů podléhajících generálnímu řediteli.

Vizitka Reného Zavorala

Zavoral působí v rozhlasu už téměř 14 let. Absolvoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V rozhlase pracuje od roku 2001, kdy zde nastoupil jako marketingový a PR manažer, s přestávkou v letech 2005 až 2006 působil v Komerční bance v korporátní komunikaci. Než nastoupil do současné funkce náměstka pro program, řídil strategický rozvoj rozhlasu.

V roce 2006 byl Zavoral několik měsíců předsedou místního sdružení ODS v Čelákovicích, ze strany odešel před návratem do rozhlasu. Koncem 90. let byl také poradcem někdejší místopředsedkyně ODS a předsedkyně Senátu Libuše Benešové.

Šafařík se poroučí, figuroval v Sobotkových mailech

Naopak šéf Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík ke konci března odejde z funkce. Zdůvodnil to velkým pracovním vytížením. Nedávno hackeři zveřejnili jeho maily premiérovi. Šafařík je měl následně vysvětlovat ve sněmovně, před poslance ale nedorazil, údajně kvůli viróze.

Šafařík vede rozhlasovou radu od konce loňského listopadu. Vysokoškolský pedagog je s krátkou přestávkou členem rady od poloviny roku 2011. Loni nahradil v čele rady Michala Stehlíka, který na funkci rezignoval spolu s dalšími členy předsednictva po volbě prozatímního ředitele.

Extremistický web White Media nedávno zveřejnil čtyři maily, ve kterých údajně Šafařík informuje premiéra Sobotku o volbě generálního ředitele ČRo a dění v radě. Šafářík následně v prohlášení odmítl, že je autorem těchto e-mailů. Už tehdy se však objevily obavy z možného zpolitizování dnešní volby nového generálního ředitele ČRo.

Podívejte se, kdo se o nejvyšší post ve veřejnoprávním rozhlasu ucházel:

 

ETET ( 27. ledna 2016 17:30 )

Kdo je vlastně pan René Zavoral? Nejdříve rekrutován jako vrátný v Českém rozhlase, poté velmi překotně ve svých 26ti letech vedoucím marketingu. Pomohl mu tehdejší generální ředitel rozhlasu Václav Kasík, kterému pak pan Zavoral poděkoval tak, že ho z vedení odstranil spolu se svými kolegy pány Medkem a Duhanem? Říká se, že ne zřídka jezdil služebním vozem po požití alkoholických nápojů. S penězi marketingu ve výši několika stovek miliónů vždy zacházel jako by byly jeho kapesné. Nyní má k dispozici 2 miliardy. A Český rozhlas? To je stále tzv. "totáč". Vedení se odměňuje královsky a ti, co skutečně v ČRo tvoří, ti většinou živoří. To jsou lidé včele veřejného média, jehož posláním je především objektivita a má sloužit veřejnosti!!!

rumungro ( 21. ledna 2016 03:24 )

Politolog,sociální vědy?To je doučování po ZDŠ?

moiaza ( 20. ledna 2016 19:37 )

 Já rádio neposlouchám a tak je mi úplně jedno, kdo tomu ansáblu bude velet.

Zobrazit celou diskusi