Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký přehled novinek v krajích. Podívejte se, co čeká v roce 2016 právě vás

  • Autor: kle,ČTK - 
    30. 12. 2015
    06:15

    Zprovoznění kompletní dálnice D8 na Ústecku, jednání o budoucnosti horníků v OKD na severu Moravy, ale i další velká témata. Blesk.cz pro vás připravil přehled toho nejdůležitějšího v regionech. Všechny kraje s výjimkou Prahy v příštím roce čekají volby do krajských zastupitelstev a měnit se budou jména některých hejtmanů.

  • 1.Praha: Kdo město povede?

    Politické vedení hlavního města Prahy čekají patrně už v lednu výrazné změny. Rozpadlá koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) několik týdnů dožívá. Nahradit by ji mohla koalice nová, která vzniká v čele s TOP 09. Z městské rady a patrně i z místa primátora by tak mohly vypadnout dosud vládnoucí ANO a ČSSD.

     

    Jedním z nejpalčivějších problémů pro rok 2016 je spor týkající se Pražských služeb a tendru na svoz odpadu, jehož hodnota se pohybuje kolem 13 miliard korun. Magistrát musí dokončit několik let trvající soutěž na veřejné osvětlení, dosavadní smlouvy opakovaně bez výběrového řízení prodloužil.

     

    I přes volební sliby politici zatím stále nepřišli s jasným řešením potíží s kartou Opencard. Systém v končícím roce opakovaně zkolaboval a není jasné, jak dlouho bude fungovat. S vlastníkem práv k projektu vede město soudní spory.

     

    Pokračovat bude letos započatá výstavba Ústřední čistírny odpadních vod. Vedení města bude hledat cestu, jak nákladný projekt za miliardy korun financovat. Nedostane totiž evropské dotace.

     

    Otazníky se od podzimu vznáší nad vedením dopravního podniku. Dosluhující primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tehdy mluvila o výměně ředitele Jaroslava Ďuriše. Dopravní podnik zároveň čeká několik měsíců chystaná reorganizace.

     

    Praha bude od 1. ledna 2016 Evropským hlavním městem sportu. Součástí projektu bude více než 400 akcí.

     

    Chystá se oprava dlouho chátrající Šlechtovy restaurace. Rekonstrukce se dočká Divadlo Na zábradlí. Od poloviny roku se bude rozhodovat o osudu souboru Divadla Komedie. Kulturní organizace čekají výběrová řízení na ředitele.

    Praha zahájí přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Praha zahájí přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. | ÚČOV

  • 2.Plzeňský: Peklo pro řidiče

    Po roce 2015, nabitém stovkami kulturních akcí v souvislosti s titulem Evropské hlavní město kultury (EHMK), čeká obyvatele Plzně v kultuře klidnější rok 2016. Měl by se zopakovat Festival světla, počítá se s česko-bavorskými dny, se Dnem sousedů, s týdny baroka a dalšími. Radnice v DEPO2015 otevře centrum robotiky zaměřené na děti a mládež. Magistrát ale nebude jen rozšiřovat aktivity – v půlce roku zruší svou Hvězdárnu a planetárium.

     

    V dopravě přinese rok 2016 řidičům i cestujícím v kraji řadu objížděk, omezení a nebývalé potíže s průjezdností. Ředitelství silnic a dálnic zahájí v kraji stavby za více než miliardu korun. Největší akcí bude stavba nové tříkilometrové silnice na Tachovsku z Nové Hospody do Kočova. Další akcí bude stavba 1,65 kilometru dlouhé silnice od Třemošenského rybníka k Orlíku za Plzní na frekventovaném tranzitním tahu na Most. Dokončit by se měl obchvat Staňkova na Domažlicku.

     

    Plzeň čeká dostavba dvou nových mostů na Rokycanské třídě na výpadovce na Prahu. Dopravu v Plzni zbrzdí i dvouletá oprava mostu Generála Pattona. Město navíc na Karlovarské opraví poslední část tramvajové tratě a přidá jízdní pruh pro MHD.

     

    Zanikne vojenský újezd Brdy a vznikne tak chráněná krajinná oblast. Po 1. lednu se pěším a cykloturistům otevře 20 až 30 procent území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou otevřené veřejnosti do konce roku 2017.

     

    Podzimní volby ukážou, zda si ČSSD udrží rozhodující vliv ve vedení kraje i ve třetím volebním období. Své lídry strany oficiálně neoznámily, ale hejtman Václav Šlajs už kvůli věku nechce kandidovat.

     

    V roce 2016 by měly skončit pětileté opravy městského fotbalového stadionu ve Štruncových sadech, které už stály přes 420 milionů korun. FC Viktoria by měla dostavět dvě rohové věže.

    Vojenský újezd by měl skončit na konci roku, pak do prostoru vyrazí Klub českých turistů vyznačit stezky. Vojenský újezd by měl skončit na konci roku, pak do prostoru vyrazí Klub českých turistů vyznačit stezky. | ČTK

  • 3.Olomoucký: Vidkun ovlivní volby

    Vývoj v korupční kauze „Vidkun“ je jednou z hlavních očekávaných událostí v kraji v příštím roce. Vliv to bude zřejmě mít i na obsazení postu hejtmana. Současný hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) je stíhán na svobodě a má šanci zůstat lídrem na kandidátce své strany do voleb.

     

    V kraji se v příštím roce čeká například také pokračující stavba dálnice z Přerova na Lipník, která má odklonit dopravu z města. Finišovat bude oprava části silnice přes Červenohorské sedlo, spojující Jesenicko se Šumperskem. Letos byla opravena první třetina této důležité dopravní tepny a příští rok má být rekonstruována zbývající část.

     

    V Olomouci by měla začít rekonstrukce třídy 1. máje v centru města, opraveno bude zhruba 400 metrů ulice, po které vede tramvajová trať. Na podzim pak bude v Olomouci zahájena příprava stavby další části protipovodňových opatření.

     

    Příští rok bude důležitý z pohledu chystané stavby výškové budovy Šantovka Tower poblíž historického centra Olomouce, se kterou nesouhlasí část veřejnosti a odborníků. Po Novém roce kvůli verdiktu soudu přestane platit nový územní plán, který stavbu výškových budov v sousedství historického centra zakazuje.

     

    Události v regionu budou nabité i v kultuře. Do Olomouce přijedou americké skupiny The Winery Dogs, The Residents či němečtí Alphaville.

    Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) na tiskovce vysvětloval svůj postoj k razii a k obvinění v údajné korupční kauze. Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) na tiskovce vysvětloval svůj postoj k razii a k obvinění v údajné korupční kauze. | ČTK

  • 4.Karlovarský: Dvě nové obce

    Karlovarský kraj se od Nového roku rozroste o dvě nové obce. Bražec a Doupovské Hradiště byly součástí vojenského újezdu Hradiště, nyní se stanou samostatnými obcemi. Vojenský újezd se zmenší asi o 15 procent.

     

    Města kraje také čeká v roce 2016 start nových dotací z Evropské unie. Karlovy Vary chystají řadu projektů na opravy památek. Začít by mohla i rekonstrukce Císařských lázní. Po letech marné snahy získat peníze na opravu by práce mohly začít v druhé polovině roku.

     

    Mariánské Lázně budou muset vyřešit osud budovy radnice. Zda budovu rekonstruovat, nebo vybudovat nové správní centrum. Lázeňské město bude řešit také lékařskou péči, která v některých oborech chybí. Sokolov se bude snažit získat dotaci na přestavby 4. ZŠ na domov pro seniory se zvláštním režimem. Chodov na Sokolovsku dokončí tzv. rošádu škol, na které se město dohodlo s krajem kvůli zachování střední školy ve městě.

     

    V průmyslové zóně v Ostrově na Karlovarsku dokončí výstavbu nejdecká firma Witte. Do roku 2018 by chtěla přijmout až 500 zaměstnanců. Dál bude naopak pokračovat postupný úbytek zaměstnanců Sokolovské uhelné, která pozvolna utlumuje těžbu.

     

    V červenci se do Karlových Varů opět sjedou tisíce filmových fanoušků na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který se přehoupl do své druhé padesátky. Do Chebu se vrátí festival mládežnických dechových orchestrů a 100. výročí by mělo oslavit i chebské letiště.

     

    Ředitelství silnic a dálnic by mělo zahájit stavbu dalších dvou úseků silnice R6 na Prahu a možná i obchvatu Drmoulu.

    Jiří Bartoška na festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška na festivalu v Karlových Varech | David Kundrát, Martin Hykl

  • 5.Moravskoslezský: Horníci a OKD

     

    Zřejmě nejpoužívanějším slovem v kraji bude název společnosti OKD, které hrozí krach a jejím zaměstnancům hromadné propouštění. Ohroženy jsou desítky tisíc pracovních míst, nejen horníků z černouhelných dolů, ale i pozic, které na jejich práci navazují.

     

    Téma hrozícího hromadného propouštění bude nepochybně i jedním z ústředních motivů předvolební kampaně před podzimními krajskými volbami. Svou funkci v nich chce obhajovat hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

     

    Obyvatelé centra Ostravy se i příští rok musí připravit na dopravní komplikace. Na jaře začne druhá část rekonstrukce důležité Nádražní ulice a skončit by měla až koncem roku. Změna nastane se zprovozněním nového přestupního terminálu v Ostravě-Hranečníku, kde bude končit většina autobusových linek jezdících z Karvinska.

     

    Kraj ale čekají i příjemnější události: tradiční festival Colours of Ostrava. Letos ho navštívilo přes 43 tisíc lidí a událost nabídla přes 300 programových bodů na 16 otevřených i krytých scénách. Hlučínský festival Štěrkovna Open Music se uskuteční ve speciálním hávu. Pořadatelé chystají několik mimořádných projektů, jedním z nich bude například vystoupení Michala Horáčka s programem Na cestě, který vzdává hold Petru Hapkovi.

     

    V divadelní oblasti se lidé mohou opět těšit na Letní Shakespearovské slavnosti Ostrava. Celkem pořadatelé chystají dvě desítky představení. O jaké hry půjde, ale zatím nechtějí zveřejnit.

    Důl Paskov Důl Paskov | Foto: Martin Pekárek

  • 6.Pardubický: Méně dopravních staveb, více práce

     

    Rok 2016 nepřinese v kraji tolik dopravních staveb jako ten letošní. V Pardubicích bude pokračovat přestavba klíčové křižovatky U Trojice na průtahu městem na silnici z Hradce Králové na Chrudim.

     

    Teoreticky by koncem příštího roku mohla začít výstavba prvního úseku budoucí rychlostní silnice R35. Ta bude dopravní alternativou přetížené dálnice D1. V Pardubickém kraji naváže na třípatrovou křižovatku v Opatovicích nad Labem, povede směrem na Vysoké Mýto, Litomyšl a dál na Orlickoústecko. 

     

    Na podzim půjdou lidé ke krajským volbám. ČSSD do nich povede hejtman Martin Netolický, lídrem lidovců bude opět jeho náměstek Roman Línek. V čele kandidátky ODS bude bývalý starosta, nyní neuvolněný místostarosta Litomyšle Michal Kortyš. Další strany své lídry dosud neoznámily.

     

    Několik velkých zaměstnavatelů bude hledat pracovníky pro své nové závody. Ve Svitavách chce společnost INA Lanškroun dokončit výstavbu závodu na výrobu autodílů. Postupně by v něm mělo najít práci téměř tisíc lidí. Další desítky zaměstnanců by se měly uplatnit ve firmě Milacron v Poličce. Společnost Foxconn před časem ohlásila výrazné rozšíření svého závodu v Pardubicích.

     

    Chystaný projekt s názvem Smart City počítá s revitalizací části areálu bývalé Tesly Pardubice v oblasti Zámeček o rozloze kolem 14 hektarů s náklady přes miliardu korun. Na tomto území by kromě rezidenční části měla být místa pro volnočasové aktivity, relaxační zázemí, ale hlavně technologická pracoviště. Zázemí by zde měla najít i pardubická Střední odborná škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola.

     

    Památkáři plánují zahájení celkových oprav hradu Kunětická Hora. Rekonstrukci by mělo podstoupit západní křídlo s bývalou prvorepublikovou restaurací s dřevěnými interiéry, zpřístupněno by mělo být i severní palácové křídlo. Podmínkou je získání dotace.

     

    České dráhy by měly počátkem roku vybrat kupce na historickou nádražní budovu v Ústí nad Orlicí. Kulturní památka stojí nevyužitá uprostřed kolejiště, cestujícím slouží nový výpravní objekt.

     

    V kraji bude k vidění několik tradičních kulturních a zábavních akcí; Smetanova Litomyšl, Loutkářská Chrudim či Grand festival smíchu. V říjnu se koná slavný dostih Velká pardubická a plochodrážní závod Zlatá přilba.

  • 7.Středočeský: Brdy a sportoviště lidem

    Středočeský kraj čeká zpřístupnění Brd. Značení pro turisty ale ještě nebude dokončeno a na části území bude pokračovat pyrotechnická očista.

     

    Pokračovat by měly opravy silnic, do kterých chce hejtmanství investovat minimálně miliardu korun, i krajských nemocnic, například v Příbrami či Mladé Boleslavi.

     

    Mladoboleslavská Škoda Auto v červenci otevře nové emisní centrum. Jeho úkolem má být snižování emisí nových vozů značky Škoda. Škoda bude centrum využívat k měření emisí vozů s benzinovými, dieselovými i alternativními motory.

     

    V Milovicích na Nymbursku vznikne škola za půl miliardy korun pro 1500 žáků. Škola vzniká od roku 2012 přestavbou bývalého zařízení pro výuku dětí sovětských vojáků, její první část byla otevřena loni v roce 2014.

     

    V Nymburce by se mělo investovat 200 až 300 milionů korun ze státního rozpočtu do sportovního centra. Začnou demolice některých starých budov a postaveny budou nový hotel a restaurace. Areál, kde se v současnosti připravují nadějní sportovci a který využívají i obyvatelé města, by se mohl stát největším centrem sportu v republice.

    Škoda Kodiak Škoda Kodiak | Svět Motorů

  • 8.Ústecký: Kompletní „dé osmička“

    Plánované otevření posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří bude nejočekávanější událostí v kraji v roce 2016. Ředitelství silnic a dálnic slíbilo termín zprovoznění úseku na 16. prosinec. Termín dokončení se posouval už několikrát, zatím poslední je 16. prosinec 2016 a toto datum opakovaně potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Práce zkomplikoval v roce 2013 mohutný sesuv půdy, který zavalil už téměř postavený úsek. Na konci září začala druhá etapa sanace, trvat by měla rok.

     

    Druhá polovina ledna bude patřit Hrám VII. zimní olympiády dětí a mládeže. V olympijská sportoviště se promění pět míst Ústeckého kraje. Klínovec bude hostit soutěže ve sjezdovém a akrobatickém lyžování, v Chomutově a v Litvínově se bude hrát lední hokej. V Mostě budou závodit krasobruslaři. Závody v biatlonu a běžeckém lyžování bude hostit Cínovec.

     

    Kromě krajských voleb čekají dva okresy i senátní volby. V Mostě bude mandát obhajovat lékařka Alena Dernerová, v Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava (oba Severočeši.cz).

     

    Lídra pro krajské volby už představila ODS, bude jím starosta Kadaně na Chomutovsku Jiří Kulhánek. KSČM bude chtít vítězství v krajských volbách obhájit pod vedením současného hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Ostatní strany a uskupení většinou lídry vyberou v prvních týdnech příštího roku.

     

    Už v průběhu druhého pololetí chce začít nabírat zaměstnance pro novou továrnu v průmyslové zóně u Žatce společnost Nexen. Třetí největší investice v Česku dá práci až 1500 lidem, Jihokorejci plánují vyrobit až 12 milionů pneumatik ročně.

     

    Na možné propouštění se připravuje Severní energetická, resp. hlubinný důl Centrum, kde pracuje přes 300 lidí. Firma se bude snažit pro ně najít uplatnění, část jich ale propustí. Přesné číslo zatím není známo.

    Video Dron proletěl nad nedostavěnou dálnicí D8: Takhle odklízejí její zával - David Malik, Matěj Šrám
    Video se připravuje ...

  • 9.Liberecký: Silnice, nemocnice a 150 let Jablonce

     

    Rok 2016 v kraji odstartuje otevřením hospice v Liberci. Kraj byl jedním z mála regionů v zemi, kde dosud hospic chyběl, nemají ho ještě v Karlovarském kraji a na Vysočině. Zařízení s 28 lůžky pro nevyléčitelně nemocné přivítá první klienty už 4. ledna.

     

    Na jaře by měla začít dlouho očekávaná dostavba rychlého silničního spojení z Liberce do Jablonce nad Nisou. Stavět by se měly i nemocnice. V Jablonci nad Nisou připravují výstavbu nového pětipodlažního pavilonu a modernizaci současných prostor za půl miliardy korun. Jako první se bude stavět pavilon intenzivní medicíny. Projekt modernizace připravuje také největší Krajská nemocnice Liberec.

     

    Ke klíčovým událostem roku bude zřejmě patřit i soudní projednávání případu korupce, z níž je mezi jinými obviněn i liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Poznamenat může i výsledek krajských voleb, které se uskuteční na podzim.

     

    Rok 2016 bude také ve znamení oslav 150. výročí povýšení Jablonce nad Nisou na město. Podle primátora Petra Beitla (ODS) půjde o sérii akcí v průběhu celého roku, nikoliv jednu velkou. Jednou z největších kulturních akcí roku 2016 v kraji bude už tradičně hudební festival Benátská.

  • 10.Královéhradecký: Expandující Škoda i nespokojení autobusáci

    Pro krajské volby už politické strany a hnutí vybírají lídry. Stranu TOP 09 by měl vést šéf krkonošských horských záchranářů Adolf Klepš, o první místo na kandidátce KSČM se chce ucházet náměstek hejtmana Otakar Ruml. V čele kandidátky ANO by měla stát náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, společnou kandidátku Starostů a nezávislých a hnutí Východočeši povede poslankyně Martina Berdychová. Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) funkci obhajovat nebude, jeho nástupce sociální demokraté hledají.

     

    Kraj by měl příští rok vyhodnotit i pětimiliardový tendr na autobusové dopravce pro léta 2017 až 2026. I tuto soutěž však provázejí problémy. Tendr u soudu a ÚOHS napadly odbory, podle kterých zadávací podmínky postavené jen na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci mezd řidičů a jejich platové diskriminaci.

     

    Dostavba alespoň jednoho úseku dálnice D11 z Hradce Králové směrem k Jaroměři by mohla v případě získání všech pozemků začít v závěru příštího roku. Nyní stavbaři naplno budují poslední, 2,5 kilometru dlouhý úsek dálnice do Hradce Králové. Stavba za 1,1 miliardy korun by měla být hotová v létě roku 2017.

     

    Škoda Auto letos oznámila, že do rozvoje závodu Kvasiny investuje přes sedm miliard korun. V závodě má postupně vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. Nyní závod vyrábí modely Superb a Yeti, v budoucnu by jeho modelovou paletu měly rozšiřovat právě vozy typu SUV.

     

    Na poli kultury by mělo být hlavní událostí otevření krajské Galerie moderního umění v Hradci Králové po rozsáhlé rekonstrukci. Oprava památkově chráněného secesního objektu z počátku 20. století začala loni v červenci.

     

    V roce 2016 se v hradeckém kraji uskuteční také řada tradičních akcí. Rockový festival Rock for People v Hradci Králové se přesune z letošního červnového termínu opět do obvyklého termínu od 3. do 5. července. Od 18. do 20. srpna bude v Hradci hudební festival Hip Hop Kemp. Tradičně by se na hradeckém letišti měl v termínu od 3. do 4. září také konat další ročník letecké show CIAF.

    Hejtman versus odboráři. Kritizovaný miliardový tendr pokračuje, řidiči se chystají opět obléci protestní vesty. Vyloučena není stávka. Hejtman versus odboráři. Kritizovaný miliardový tendr pokračuje, řidiči se chystají opět obléci protestní vesty. Vyloučena není stávka. | ČTK - Jarmila Hluchá

  • 11.Jihočeský: Stavba D3 i olympijský park

    Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) s největší pravděpodobností povede kandidátku jihočeských sociálních demokratů. Jako lídr strany uspěl ve volbách v letech 2008 a 2012. Očekává se volební konfrontace ČSSD a hnutí ANO, které by mělo o hlasy usilovat s poslankyní Radkou Maxovou.

     

    Na jaře by mohla začít stavba dalšího úseku dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem. V příštím roce se však řidiči neprojedou po žádné nové části této očekávané komunikace. Až v roce 2017 by mohl být zahájen provoz na úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem.

     

    Letní týdny budou patřit olympijským hrám, zmenšená obdoba vznikne na břehu lipenského jezera, kde bude stát olympijský park. Veřejnost si v něm bude moci vyzkoušet řadu sportů. Do projektu jsou zapojeny sportovní svazy a federace a aktivně se do něj zapojí i bývalí úspěšní sportovci.

     

    Šumavský národní park si v příštím roce připomene 25. výročí své existence. Připraven je bohatý program, půjde však o řadu menších připomínek v průběhu celého roku.

  • 12.Jihomoravský: Přestěhují v Brně nádraží?

    Na podzim se uskuteční volby do krajského zastupitelstva. Minule vítězná ČSSD vládne v koalici s KDU-ČSL. Hejtmanem je druhé volební období sociální demokrat Michal Hašek. Volebním lídrem bude i příští rok. Lidovci vyměnili dlouhodobého lídra a bývalého hejtmana Stanislava Juránka za mladšího Romana Celého. Zatímco Juránek s Haškem vychází, Celý se netajil tím, že se lidovci i v současné koalici cítí být „ve stínu“. ANO ještě svého kandidáta oficiálně nepředstavilo.

     

    Vedení Jihomoravského kraje chce také do voleb stihnout po 15 letech dopracovat zásady územního rozvoje. Jako jedinému kraji v republice mu tento dokument chybí.

     

    Obyvatelé Brna si mohou příští rok na podzim v referendu rozhodnout, kde chtějí vlakové nádraží. Hlasovat budou o tom, zda jej chtějí zachovat v centru, nebo odsunout kilometr na jih. Aby byly výsledky závazné, musí hlasovat 35 procent oprávněných voličů.

     

    Po 17 letech bude Veletrhy Brno spravovat namísto Messe Düsseldorf město. Tradičně největšími akcemi na výstavišti bude strojírenský veletrh, který se uskuteční první týden v říjnu. Partnerskou zemí bude Čína, která chce samostatný pavilon. Druhou obří akcí budou dubnové veletrhy zemědělské techniky Techagro.

     

    Kulturní událostí sezony by se mohl stát festival Janáček Brno, který jednou za dva roky pořádá brněnské Národní divadlo. Milovníci populární hudby se mohou pro změnu těšit na vystoupení kytaristy Briana Maye z kapely Queen, v květnu v hale Rondo zahraje houslistka Vanessa Mae.

     

    Ve sportu budou velkou událostí hned na začátku ledna Hokejové hry. Hokejisté Komety se po mnoha letech vrátí za Lužánky. V aréně pod otevřeným nebem přivítají Plzeň a Spartu. V srpnu se mají jet jako tradičně motocyklové závody Grand Prix, které poprvé bude pořádat spolek založený Jihomoravským krajem a Brnem. Jejich představitelé se dohodli na tom, že převezmou pořádání od Automotodromu Brno, který už nechtěl závody pořádat kvůli jejich údajné prodělečnosti.

    Brňané budou v roce 2016 rozhodovat v referendu o přesunu nádraží z centra. Brňané budou v roce 2016 rozhodovat v referendu o přesunu nádraží z centra. | archiv Blesk

  • 13.Zlínský: Odškodnění za Vrbětice a soud s lihovou mafií

    Ohledání místa činu a vyšetřování příčiny loňských výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku by mělo patřit k nejsledovanějším událostem příštího roku v kraji. Z Vrbětic byla před Vánoci odvezena poslední uskladněná munice. Lidé žijící v okolí areálu by se měli dočkat prvního odškodnění, bude jim vyplaceno celkem šest milionů korun za dny, kdy byli evakuováni. Na osobu připadne zhruba 3000 korun.

     

    Pozornost bude upřena také na soudy s lidmi spojenými s takzvanou lihovou mafií Radka Březiny. Pokračovat bude i vyšetřování celníků, kteří prý ledabyle dohlíželi na denaturaci kvasného rafinovaného lihu.

     

    Zlín bude pokračovat v opravě Mostní ulice, začít by mohla i rekonstrukce Památníku Tomáše Bati. Zlínská univerzita staví Vzdělávací komplex, který bude sloužit fakultě humanitních studií. V Uherském Brodě skončí druhá etapa stavby dopravního terminálu. Na Pustevnách by měla začít obnova vyhořelé chaty Libušín.

     

    Olomoucké arcibiskupství převezme od státu kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu.

     

    Věřící na Velehradě oslaví cyrilometodějské svátky, hned v dalším týdnu budou Vizovice patřit metalovému festivalu Masters of Rock. Na konci července se v Uherském Hradišti uskuteční 42. ročník Letní filmové školy, fanoušci motorismu zase zamíří na konci srpna do Zlína na oblíbenou Barum rallye.

    Sedm tisíc tun materiálu odvezly kamiony ze skladů ve Vrběticích. Poslední kamion odjel den před Štědrým dnem. Sedm tisíc tun materiálu odvezly kamiony ze skladů ve Vrběticích. Poslední kamion odjel den před Štědrým dnem. | ČTK

  • 14.Vysočina: Dukovany, kultura a sport

    V Jaderné elektrárně Dukovany vyprší 31. března prodloužené povolení pro provoz prvního z jejích čtyř bloků. Firma ČEZ by do té doby měla získat nové povolení, které jí umožní vyrábět v prvním bloku elektřinu dalších až 10 let.

     

    Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou zapsaný na seznam památek UNESCO bude mít od 16. května opět zvony. Chybí tam od druhé světové války. Na Zelené hoře se tak bude znovu zvonit po přestávce dlouhé 75 let.

     

    O post lídra v podzimních krajských volbách se bude na kandidátce ČSSD na Vysočině opět ucházet současný hejtman Jiří Běhounek, který není členem strany.

     

    Léto se na Vysočině tradičně ponese ve znamení řady hudebních festivalů. Zámecký park ve Světlé nad Sázavou bude v létě hostit 16. ročník Sázavafestu. Jihlava uvítá jubilejní 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, největší události svého druhu ve střední a východní Evropě. Diváci opět uvidí více než dvě stovky filmů, řadu z nich ve světové premiéře.

     

    Nové Město na Moravě se stane dějištěm Mistrovství světa v horských kolech MTB. Od vzniku samostatné ČR bude tento šampionát první na území republiky v cyklistické olympijské disciplíně. V polovině prosince se tamtéž uskuteční závody světového poháru v biatlonu.

    Pochybení v kontrolách v jaderných elektrárnách se týkají nejen Dukovan, ale i Temelína. Pochybení v kontrolách v jaderných elektrárnách se týkají nejen Dukovan, ale i Temelína. | Blesk/Profimedia

sores ( 30. prosince 2015 12:06 )

Ať je jaký chce rok pro normální občany se nic nemění. Politici si opět přidávají na platu včetně státním úředníkům, důchodci dostanou 40,- kaček což není ani na kafe a prům.plat bude nadále pro 60% lidí stejná žebrota kolem 12 tisíc. Pouze kdo pracuje v šoubyznysu, zloději, vysoká funkce a politici tak tito se budou mít nadále skvěle!

profisport ( 30. prosince 2015 10:06 )

Na 100% čeká jako každej rok xindlČechy rok bídy a boj o holý přežití = žití z ruky do huby

Zobrazit celou diskusi