Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Apokalyptický bunkr pro miliardáře u Českého Brodu: Spása pro vyvolené, nebo bublina?

Autor: Etienne Blaha, Ondřej Ježek, haj - 
12. listopadu 2015
05:02

Informaci o luxusní pevnosti, která by měla zachránit miliardáře v případě jaderného konfliktu, přinesl první týdeník Echo a již stihla obletět svět. Zatímco majitelé bunkru Oppidum už lákají na webové stránky, na místě vojenského objektu u Českého Brodu se zatím vůbec nestaví.

Na webových stránkách projektu Oppidum již v několika jazykových verzích (anglicky, rusky a čínsky) stojí, že pevnost má sloužit na ochranu při nenadálých živelních katastrofách či válkách a ozbrojených konfliktech.

Vizualizace navíc ukazují přepychové apartmány, tělocvičnu, bazén, kliniku, školu, hernu a bar. Jenže kdyby se boháči vydali přesvědčit k Českému Brodu na vlastní oči, byli by asi trochu zklamaní. V reálu se na místě rozsáhlého dvoupodlažního bunkru po někdejší československé armádě nic nestaví a nehýbe. Nepracují zde žádné náklaďáky ani hordy dělníků. O areál se starými paneláky z 80. let se stará jen jeden správce.

„Přesně tak, jsme ve fázi hrubé stavby,“ uvedl pro Blesk Jakub Zamrazil, který za projekt zodpovídá. Podle něj se dovnitř ještě dlouho nikdo nepodívá a zdůvodňuje to hlavně bezpečností. Na další otázky, zda má Oppidum již nějaké vážné zájemce, kolik by bunkr měl stát a kdo vlastně podivný projekt financuje, již odpovědět nechtěl.

Zamrazil je manažerem společnosti Chenen. Tu vlastní Michal Hanus, jenž byl do loňského roku také členem dozorčí rady firmy FJP Investments. Právě tato investiční firma vlastní pozemky s areálem, kde by měla prominentní pevnost vyrůst.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza54.. ( 17. listopadu 2015 08:07 )

šmejdi o sebe mají strach

mazliva.samicka ( 12. listopadu 2015 13:15 )

 Hehe by mě zajímalo kdo potom bude na ty zachráněný, vyvolený makat...

Zobrazit celou diskusi